Marhuľový zákusok
Marhuľový zákusok

Vlny Dunajca s čerstvými marhuľami a tvarohovým krémom

helena10 - bez fotkyhelena10, 16. júla 2023
Vlny Dunajca s čerstvými marhuľami a tvarohovým krémom
Foto: helena10

Fantastický zákusok s čerstvými marhuľami v mäkkom ceste a s jemným tvarohovým krémom. Keď ich ochutnáte, iné už piecť nebudete. Rieka Dunajec preteká Zobraziť celý popisFantastický zákusok s čerstvými marhuľami v mäkkom ceste a s jemným tvarohovým krémom. Keď ich ochutnáte, iné už piecť nebudete. Rieka Dunajec preteká naším regiónom v nádhernej prírode Pienin a tvorí štátnu hranicu s Poľskom.

Suroviny

Olejová zmes do cesta (hrnček má 250 ml):
3/4 hrnčeka (teplá)
3/4 hrnčeka
3/4 hrnčeka
Cesto dvojfarebné:
6 ks
1/3 hrnčeka
štipka
 (vymiešaná ochladená)
1 KL nastrúhaná
2,5 hrnčeka
1,5 KL
1,5 KL
1,5 PL tmavé
10-12 ks čerstvé neprezreté
Tvarohovo-šľahačkový krém:
300 ml (33 %)
1 hrnček
750 g
2 zarovnané PL
125 ml vriaca




Postup

  1. 1

    Hrnček – odmerka je 250 ml, plech vysoký rozpínací 24 x 34 x 8-8,5 cm. Menší plech neodporúčam!!!

  2. 2

    Najprv si pripravím olejovú zmes z vody, cukru, oleja, nalejem do kastrólika a na mierom ohni za stáleho miešania ohrievam (nevaríme) až do celkového rozpustenia cukru. Zmes potom odstavím a ochladím.

  3. 3

    Marhule umyjem, osuším, potom odkôstkujem a každú polovicu narežem na 3 časti. Neochucujem ničím.

  4. 4

    Na cesto oddeľujem žĺtky od bielkov. Z bielkov vyšľahám tuhý sneh a odložím do chladu. Žĺtky šľaháme s cukrom a štipkou soli do peny, pridám ochladenú olejovú zmes, kôru z citróna a všetko pomixujem do spojenia. Následne vsypem do cesta preosiatu múku s kypriacim práškom a sódou bikarbónou. Všetko dôkladne mixujem na hladké cesto. Jemne lopatkou zamiešam do cesta bielkový sneh.

  5. 5

    Polovicu cesta nalejem a rozotriem na vysoký plech 24 x 34 cm x 8 cm, ktorý som celý vystlala papierom na pečenie. Do druhej polovice cesta vmiešam delikátne tmavé kakao. Kakaové cesto lyžicou nakladám a jemne rozotieram na celé žlté cesto v plechu. Teraz na vrch cesta (kakaového) hustejšie ukladám pravidelne do radu po šírke nakrájané marhule všelijako - rezom hore, rezom dole, rezom bokom...

  6. 6

    Vo vyhriatej rúre na 175 stupňov pečiem 35-40 minút. Cesto pekne pomaly narastie. Kontrola drevenou špajľou. Upečené cesto vychladím.

  7. 7

    Na krém ako prvé nasypem do menšej misky mletú želatínu (dr.Oetker), zalievam vriacou vodou a miešam až do rozpustenia želatíny a ochladenia.

  8. 8

    Do väčšej nádoby vylejem smotanu a pridám práškový cukor a vyšľahám. Pridám jemný tvaroh a všetko mixujem do spojenia. Nakoniec do vyšľahanej masy vlejem ochladenú rozpustenú želatínu a všetko chvíľu šľahám na najvyšších otáčkach. Túto masu vylievam na celý povrch vychladeného koláča, vyrovnám povrch. Na celú noc dávam do chladničky, aby tvarohovo-šľahačkový jemný krém stuhol.

    Vlny Dunajca s čerstvými marhuľami a tvarohovým krémom  - obrázok 8
  9. 9

    Na ďalší deň už len marhuľové vlny Dunajca ozdobím podľa vlastného vkusu. Nakrájam a môžeme maškrtiť. Dobrú chuť! Prosím, ponúknite sa...

Diskusia k receptu

beatacsontosova
Ahojky, chcem kolacik upiect dalsi vikend na oslavu, no moj plech ma vysku 6cm, ty pises az 8cm, to je taky vysoky ten kolacik?
helena10
@beatacsontosova , cesto narastie a plnku keď nalejem do môjho plechu, tak je celkom plný - asi 2 milimetre rezerva a zmerala som vnútornú výšku môjho plechu a ja 6,7 milimetrov... Pripájam odfotený plech. 🤔 Riešenie na Tvoj plech, ktorý nevidím, je možno krém z menšej dávky...?








SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia