Marhuľové kocky na krehkom ceste s krupicovým krémom fotorecept
Foto: helena10
Suroviny
Krehké cesto: | |
300 g |
|
štipka |
|
1 bal. |
|
150 g |
|
1/2 bal. |
|
150 g (alebo Palmarin) |
|
1 ks |
|
z 1 citróna |
|
Varený krupicový krém: | |
600 ml (3,5 %) |
|
4 PL |
|
5 PL |
|
2 ks |
|
z 1 citróna |
|
2 PL |
|
Okrem toho: | |
5 - 7 ks čerstvé (podľa veľkosti) |
|
domáci |
|
2 PL mleté |
|
Postup
-
1
Do hrnca si pripravím a vymiešam všetky suroviny - okrem masla - na varený krupicový krém. Nechám bokom.
- 2
Umyté marhule odkôstkujem a polovičky treba narezať podľa veľkosti marhúľ na 6-8 ks mesiačiky – tenšie sa lepšie upečú (moje boli hrubšie). Odložím nabok, neochucujem.
- 3
Cesto vymiesim z uvedených surovín a ručne ho roztlačím do rozpínacieho plechu 24 x 24 x 7 cm, ktorý som si vopred vystlala papierom na pečenie. Trochu vytiahnem aj na boky plechu.
- 4
Cesto pečiem vo vyhriatej rúre na 175 stupňov okolo 10 minút, potom vyberám...
- 5
Kým sa cesto predpeká, uvarím si z pripravených surovín krupicový krém. Nakoniec do uvareného krému pridám tuhé maslo a riadne vymiešam, aby sa spojilo s krémom.
- 6
Keď vyberiem predpečené cesto z rúry, potieram ho domácim lekvárom a posypem mletými orechmi, ktoré chcem spotrebovať. Vy nemusíte.
- 7
Na cesto s lekvárom a mletými orechmi poukladám nakrájané mesiačiky marhúľ vedľa seba bokom a rezom navrch.
- 8
Na marhule nalejem teplú krupicovú plnku – celkom ju nevychladím. Rozotieram po celom povrchu marhúľ. Povrch je lepšie pekne zarovnať...
- 9
A opäť pečiem pri nezmenenej teplote 175 stupňov v rúre ďalších 20-25 minút. Skontrolujem. Každý sa riadi svojou rúrou.
- 10
Upečený nechám cez noc vychladnúť, potom nakrájam a ozdobím.
Tiež marhuľový zákusok:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu