Marhuľový zákusok
Marhuľový zákusok

Marhuľové kocky na krehkom ceste s krupicovým krémom fotorecept

helena10 - bez fotkyhelena10, 26. júla 2023
Marhuľové kocky na krehkom ceste s krupicovým krémom (fotorecept)
Foto: helena10

Suroviny

Krehké cesto:
300 g
štipka
1 bal.
150 g
1/2 bal.
150 g (alebo Palmarin)
1 ks
z 1 citróna
Varený krupicový krém:
600 ml (3,5 %)
4 PL
5 PL
2 ks
z 1 citróna
2 PL
Okrem toho:
5 - 7 ks čerstvé (podľa veľkosti)
 domáci
2 PL mleté




Postup

  1. 1

    Do hrnca si pripravím a vymiešam všetky suroviny - okrem masla - na varený krupicový krém. Nechám bokom.

  2. 2

    Umyté marhule odkôstkujem a polovičky treba narezať podľa veľkosti marhúľ na 6-8 ks mesiačiky – tenšie sa lepšie upečú (moje boli hrubšie). Odložím nabok, neochucujem.

  3. 3

    Cesto vymiesim z uvedených surovín a ručne ho roztlačím do rozpínacieho plechu 24 x 24 x 7 cm, ktorý som si vopred vystlala papierom na pečenie. Trochu vytiahnem aj na boky plechu.

    Marhuľové kocky na krehkom ceste s krupicovým krémom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto pečiem vo vyhriatej rúre na 175 stupňov okolo 10 minút, potom vyberám...

  5. 5

    Kým sa cesto predpeká, uvarím si z pripravených surovín krupicový krém. Nakoniec do uvareného krému pridám tuhé maslo a riadne vymiešam, aby sa spojilo s krémom.

  6. 6

    Keď vyberiem predpečené cesto z rúry, potieram ho domácim lekvárom a posypem mletými orechmi, ktoré chcem spotrebovať. Vy nemusíte.

  7. 7

    Na cesto s lekvárom a mletými orechmi poukladám nakrájané mesiačiky marhúľ vedľa seba bokom a rezom navrch.

    Marhuľové kocky na krehkom ceste s krupicovým krémom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Na marhule nalejem teplú krupicovú plnku – celkom ju nevychladím. Rozotieram po celom povrchu marhúľ. Povrch je lepšie pekne zarovnať...

  9. 9

    A opäť pečiem pri nezmenenej teplote 175 stupňov v rúre ďalších 20-25 minút. Skontrolujem. Každý sa riadi svojou rúrou.

  10. 10

    Upečený nechám cez noc vychladnúť, potom nakrájam a ozdobím.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia