Marhuľový zákusok

Vlny Dunajca s čerstvými marhuľami a tvarohovým krémom

Autor receptu: helena10

Fantastický zákusok s čerstvými marhuľami v mäkkom ceste a s jemným tvarohovým krémom. Keď ich ochutnáte, iné už piecť nebudete.* Rieka Dunajec preteká naším regiónom v nádhernej prírode Pienin a tvorí štátnu hranicu s Poľskom.

Suroviny

Postup

  1. Hrnček – odmerka je 250 ml, plech vysoký rozpínací 24 x 34 x 8-8,5 cm. Menší plech neodporúčam!!!
  2. Najprv si pripravím olejovú zmes z vody, cukru, oleja, nalejem do kastrólika a na mierom ohni za stáleho miešania ohrievam (nevaríme) až do celkového rozpustenia cukru. Zmes potom odstavím a ochladím.
  3. Marhule umyjem, osuším, potom odkôstkujem a každú polovicu narežem na 3 časti. Neochucujem ničím.
  4. Na cesto oddeľujem žĺtky od bielkov. Z bielkov vyšľahám tuhý sneh a odložím do chladu. Žĺtky šľaháme s cukrom a štipkou soli do peny, pridám ochladenú olejovú zmes, kôru z citróna a všetko pomixujem do spojenia. Následne vsypem do cesta preosiatu múku s kypriacim práškom a sódou bikarbónou. Všetko dôkladne mixujem na hladké cesto. Jemne lopatkou zamiešam do cesta bielkový sneh.
  5. Polovicu cesta nalejem a rozotriem na vysoký plech 24 x 34 cm x 8 cm, ktorý som celý vystlala papierom na pečenie. Do druhej polovice cesta vmiešam delikátne tmavé kakao. Kakaové cesto lyžicou nakladám a jemne rozotieram na celé žlté cesto v plechu. Teraz na vrch cesta (kakaového) hustejšie ukladám pravidelne do radu po šírke nakrájané marhule všelijako - rezom hore, rezom dole, rezom bokom...
  6. Vo vyhriatej rúre na 175 stupňov pečiem 35-40 minút. Cesto pekne pomaly narastie. Kontrola drevenou špajľou. Upečené cesto vychladím.
  7. Na krém ako prvé nasypem do menšej misky mletú želatínu (dr.Oetker), zalievam vriacou vodou a miešam až do rozpustenia želatíny a ochladenia.
  8. Do väčšej nádoby vylejem smotanu a pridám práškový cukor a vyšľahám. Pridám jemný tvaroh a všetko mixujem do spojenia. Nakoniec do vyšľahanej masy vlejem ochladenú rozpustenú želatínu a všetko chvíľu šľahám na najvyšších otáčkach. Túto masu vylievam na celý povrch vychladeného koláča, vyrovnám povrch. Na celú noc dávam do chladničky, aby tvarohovo-šľahačkový jemný krém stuhol.
  9. Na ďalší deň už len marhuľové vlny Dunajca ozdobím podľa vlastného vkusu. Nakrájam a môžeme maškrtiť. Dobrú chuť! Prosím, ponúknite sa...