Perníkový koláč
Perníkový koláč

Vláčny zimný perník

13domca113 - fotka13domca113, 27. novembra 2017

Keď som naposledy jedla perník od mojej mamy, zdal sa mi byť príliš suchý, preto som sa rozhodla, že upečiem lepší a skutočne sa mi podaril. Skombinovala som jej recept, recept zo stránky http://www.gurman.rimava.sk/vyskusane-recepty/sladke-vymysly/pecie-kt-jablkovy-pernik/ a pridala niečo podľa seba. Alkohol nemám rada, no sem sa mi akosi žiadal rum, tak som trochu experimentovala a pridala rumovú arómu. Myslím, že mu len a len pomohla. Koláč všetkým chutil, vrátane mojej maminy.

30 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

350 g
200 g
3-4 ks
2 ks
3 kopcovité PL
1 ČL
2 ks
1,5 ČL
3 PL
400 - 500 ml
150 ml (roztopený)
1 zarovnaná ČL
Poleva:
 (alebo iný kyslý džem)
200 - 250 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zmiešame si všetky ingrediencie na cesto (múka, kakao, soľ, kokosový olej, mlieko - radšej 400 ml, rumová aróma, prášok do perníka, škorica, lekvár). Slivkový lekvár je dobré zohriať, pokiaľ je hutnejší, prípadne zohriať a zmiešať s trochou mlieka, aby sa lepšie zmiešal s cestom.

  2. 2

    Na záver pridáme nastrúhané jablká, ja som použila 4 stredne veľké. Podľa toho, koľko majú v sebe vody, prilejeme mlieko, možno to už potrebné ani nebude.

  3. 3

    Cesto vylejeme na plech a pečieme 30 - 35 min na 180 stupňov, treba skontrolovať špáratkom.

  4. 4

    Po upečení urobíme do koláča dierky niečím tenkým, ja som použila opačnú stranu - hrot, metličky z ručného mixéra, priemer cca 4 mm a diery sú približne 1,5-2cm od seba po celom koláči. Ešte na teplý koláč natrieme džem (lepšie sa bude roztierať), ktorého sa vďaka dierkam na koláč "zmestí" viac a dáme vychladnúť. Na studený koláč si pripravíme polevu z čokolády a tuku.

Diskusia k receptu

13 komentárov k receptu
Receptů na perník není nikdy dost. Tvůj vypadá hezky šťavnatě, musí být výborný. Mamička má jistě radost, jsi šikulka!!
@Kimlo (27.11.2017 19:52)
Roztopeným maslom a nebo jiným klasickým rostlinným olejem - slunečnicovým, řepkovým, ale ne panenským a už vůbec ne olivovým /je to moc aromatické/.
@Kimlo (27.11.2017 19:52)

Presne tak, stačí použiť klasický olej, prípadne maslo. Teraz som si uvedomila, že kokosový olej, ktorý som použila ja bol bez vône a chuti, to som asi mala ešte dodať, no možno by bolo zaujímavé skúsiť aj ten, čo vonia a chutí ako kokos. A tiež by nemuselo byť zlé pridať pomleté orechy :) to snáď tiež vyskúšam
pekne Ti vyšiel, je to vďačný koláč a rýchlo na stole, robievam takmer totožný, len bez jabĺk a s jedným práškom do perníka. Skús dať namiesto arómy trochu rumu, aj keď nemáš rada alkohol, nebude tam cítiť, ostane len rumová chuť. Dobrý je aj s posekanými orechami.
@Luss44 (28.11.2017 13:21)

rozmýšľala som aj nad normálnym rumom, ale kedže nemám žiadne skúsenosti s nákupom takého niečoho, tak som to nechcela riskovať, keby sa náhodou perník nevydaril alebo niečo :)
@Olinecka (29.11.2017 08:33)
Ďakujem :) ide a aj tá rumová chuť nie je úplne mimo. dokonca musím povedať, že to bude asi tými jablkami, že aj ked som ho robila v nedeľu, ešte aj dnes (v stredu) je v pohode a nestarne nejako rýchlo, síce je pravda, že ho mám v chladničke, no aj tak :) bývam na internáte, takže to veľmi oceňujem :D
I ked nie som velmi na pecenie, k tomuto som sa odvazil. A musim povedat, ze som neolutoval. Pernik je naozaj vyborny a tie jablka skutocne zaistiju vlacnost a cerstvost aj po urcitom case. Ja som nemal kypriaci prasok do pernika, tak som troche musel improvizovat. A myslim si ze sa podarilo. Vdaka za recept.

Pridaj komentár k receptu: