Vláčny zimný perník
Foto: 13domca113
Keď som naposledy jedla perník od mojej mamy, zdal sa mi byť príliš suchý, preto som sa rozhodla, že upečiem lepší a skutočne sa Zobraziť celý popisKeď som naposledy jedla perník od mojej mamy, zdal sa mi byť príliš suchý, preto som sa rozhodla, že upečiem lepší a skutočne sa mi podaril. Skombinovala som jej recept, recept zo stránky http://www.gurman.rimava.sk/vyskusane-recepty/sladke-vymysly/pecie-kt-jablkovy-pernik/ a pridala niečo podľa seba. Alkohol nemám rada, no sem sa mi akosi žiadal rum, tak som trochu experimentovala a pridala rumovú arómu. Myslím, že mu len a len pomohla. Koláč všetkým chutil, vrátane mojej maminy.
príprava
na 180 °C
Suroviny
350 g |
|
200 g |
|
3-4 ks |
|
2 ks |
|
3 kopcovité PL |
|
1 ČL |
|
2 ks |
|
1,5 ČL |
|
3 PL |
|
400 - 500 ml |
|
150 ml (roztopený) |
|
1 zarovnaná ČL |
|
Poleva: | |
(alebo iný kyslý džem) |
|
200 - 250 g |
|
|
Postup
-
1
Zmiešame si všetky ingrediencie na cesto (múka, kakao, soľ, kokosový olej, mlieko - radšej 400 ml, rumová aróma, prášok do perníka, škorica, lekvár). Slivkový lekvár je dobré zohriať, pokiaľ je hutnejší, prípadne zohriať a zmiešať s trochou mlieka, aby sa lepšie zmiešal s cestom.
- 2
Na záver pridáme nastrúhané jablká, ja som použila 4 stredne veľké. Podľa toho, koľko majú v sebe vody, prilejeme mlieko, možno to už potrebné ani nebude.
- 3
Cesto vylejeme na plech a pečieme 30 - 35 min na 180 stupňov, treba skontrolovať špáratkom.
- 4
Po upečení urobíme do koláča dierky niečím tenkým, ja som použila opačnú stranu - hrot, metličky z ručného mixéra, priemer cca 4 mm a diery sú približne 1,5-2cm od seba po celom koláči. Ešte na teplý koláč natrieme džem (lepšie sa bude roztierať), ktorého sa vďaka dierkam na koláč "zmestí" viac a dáme vychladnúť. Na studený koláč si pripravíme polevu z čokolády a tuku.
Tiež perníkový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ďakujem pekne :) je, chystám sa ho robiť znovu
Roztopeným maslom a nebo jiným klasickým rostlinným olejem - slunečnicovým, řepkovým, ale ne panenským a už vůbec ne olivovým /je to moc aromatické/.
Presne tak, stačí použiť klasický olej, prípadne maslo. Teraz som si uvedomila, že kokosový olej, ktorý som použila ja bol bez vône a chuti, to som asi mala ešte dodať, no možno by bolo zaujímavé skúsiť aj ten, čo vonia a chutí ako kokos. A tiež by nemuselo byť zlé pridať pomleté orechy :) to snáď tiež vyskúšam
Miešala som ich ručným mixérom, ale myslím, že nie je problém použiť obyčajnú metličku :)
rozmýšľala som aj nad normálnym rumom, ale kedže nemám žiadne skúsenosti s nákupom takého niečoho, tak som to nechcela riskovať, keby sa náhodou perník nevydaril alebo niečo :)
Ďakujem :) ide a aj tá rumová chuť nie je úplne mimo. dokonca musím povedať, že to bude asi tými jablkami, že aj ked som ho robila v nedeľu, ešte aj dnes (v stredu) je v pohode a nestarne nejako rýchlo, síce je pravda, že ho mám v chladničke, no aj tak :) bývam na internáte, takže to veľmi oceňujem :D