Perníkový koláč

Vláčny zimný perník

Autor receptu: 13domca113

Keď som naposledy jedla perník od mojej mamy, zdal sa mi byť príliš suchý, preto som sa rozhodla, že upečiem lepší a skutočne sa mi podaril. Skombinovala som jej recept, recept zo stránky http://www.gurman.rimava.sk/vyskusane-recepty/sladke-vymysly/pecie-kt-jablkovy-pernik/ a pridala niečo podľa seba. Alkohol nemám rada, no sem sa mi akosi žiadal rum, tak som trochu experimentovala a pridala rumovú arómu. Myslím, že mu len a len pomohla. Koláč všetkým chutil, vrátane mojej maminy.

30 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Zmiešame si všetky ingrediencie na cesto (múka, kakao, soľ, kokosový olej, mlieko - radšej 400 ml, rumová aróma, prášok do perníka, škorica, lekvár). Slivkový lekvár je dobré zohriať, pokiaľ je hutnejší, prípadne zohriať a zmiešať s trochou mlieka, aby sa lepšie zmiešal s cestom.
  2. Na záver pridáme nastrúhané jablká, ja som použila 4 stredne veľké. Podľa toho, koľko majú v sebe vody, prilejeme mlieko, možno to už potrebné ani nebude.
  3. Cesto vylejeme na plech a pečieme 30 - 35 min na 180 stupňov, treba skontrolovať špáratkom.
  4. Po upečení urobíme do koláča dierky niečím tenkým, ja som použila opačnú stranu - hrot, metličky z ručného mixéra, priemer cca 4 mm a diery sú približne 1,5-2cm od seba po celom koláči. Ešte na teplý koláč natrieme džem (lepšie sa bude roztierať), ktorého sa vďaka dierkam na koláč "zmestí" viac a dáme vychladnúť. Na studený koláč si pripravíme polevu z čokolády a tuku.