Vláčne muffiny s bobuľovým ovocím

mojaskolapecenia - fotkamojaskolapecenia, 25. apríla 2021

Muffiny sú najvláčnejšie, keď obsahujú veeeľa cukru a tuku. Myslím, že v mojom recepte toho cukru a tuku nie je prehnane veľa. Napokon, Zobraziť celý popisMuffiny sú najvláčnejšie, keď obsahujú veeeľa cukru a tuku. Myslím, že v mojom recepte toho cukru a tuku nie je prehnane veľa. Napokon, vláčnosť muffinov zachováte aj tak, že použijete suroviny izbovej teploty, nebudete cesto príliš agresívne miešať a v rúre ich nebudete piecť pridlho. Ak tieto zásady dodržíte, verím, že vás ani môj recept nesklame :)
Zdroj: facebook.com/mojaskolapecenia

12
porcií
15 minút
príprava
20-25 minút
na 180-190 °C

Suroviny

210 g
8 g
1 zarovnaná ČL
 štipka
120 g
42 g (neutrálnej chuti)
42 g
1 ks (veľkosť M)
140 g
90 g
150 g (čerstvé alebo mrazené)




Postup

  1. 1

    Aby sa cesto správne vymiešalo, všetky suroviny potrebujú mať izbovú teplotu - vajíčko, mlieko a kyslú smotanu teda vyberte z chladničky aspoň 30-60 minút vopred. (Mlieko sa dá zohriať aj v mikrovlnke.)

  2. 2

    Medzitým si do jednej misky spolu preosejte sypké suroviny - múku, prášok do pečiva, sódu aj soľ a zmiešajte ich metličkou tak, aby prášok, sóda a soľ boli rovnomerne rozložené v múke. Pripravte si aj papierové košíčky do formy na muffiny (inak dobré sú v DM, neostávajú celé mastné po upečení muffinov) a teraz už len čakajte, lebo suroviny ešte nemajú izbovú teplotu a muffiny budú suché a gumené :D (ak tam nedáte kilo oleja a cukru, pravda, no to nechceme :) )

  3. 3

    Zohrejte maslo tak, aby bolo rozpustené. Pri miešaní s ostatnými mokrými surovinami môže byť trošku teplé, no nie horúce.

  4. 4

    Keď už majú všetky suroviny správnu teplotu, predhrejte rúru na 180-190 °C. Pridajte k maslu olej, vajce, mlieko, smotanu a aj cukor a všetky tieto "mokré" suroviny premiešajte do jednotnej hmoty, najlepšie metličkou, no určite nešľahajte do peny.

  5. 5

    Jemne spojte suché a mokré ingrediencie lopatkou - nebuďte príliš agresívni, mixér vám v tomto recepte vôbec netreba, takže ho kľudne teatrálne niekam odhoďte.

  6. 6

    Keď je už cesto takmer spojené, pridajte doň bobuľové ovocie - ak je mrazené, nerozmrazujte. Opäť jemne premiešajte.

  7. 7

    Keďže je v ceste sóda, cesto musí ísť hneď do rúry. Začnite plniť košíčky. Ja používam dve lyžice - jednou cesto naberám a druhou ho stieram z prvej lyžice do košíčkov. Plňte košíčky takmer až po okraj, keďže sú to muffiny a nie cupcakes a na vrch nejde krém. Muffiny majú mať taký kopček, aj keď tieto nebudú mať priveľký, keďže som nateraz uprednostnila vláčnosť pred typickým muffinovským výzorom :)

  8. 8

    Samotné pečenie je veda sama osebe, najmä, ak nepoznáte dobre svoju rúru. Moja má tendenciu najmä pri vyšších teplotách vyskočiť aj o 50 stupňov viac, plus nevie udržať teplotu. Niektorí autori receptov odporúčajú muffiny piecť najprv pri vysokej teplote (okolo 220 °C) a potom znížiť (napríklad na 180 °C). Pri mojej nespoľahlivej rúre je to zväčša veľmi zlý nápad. Preto sa snažím udržiavať teplotu medzi 180 a 190 °C (používam teplomer do rúry). Muffiny síce nebudú mať taký krásny kopček, ale aspoň sa nevysušia :) Asi po 20 minútach robím "test špáradlom" - po vytiahnutí z muffinu musí byť špáradlo čisté. Ak nie je, kontrolujem asi každú minútu.

  9. 9

    Po vybratí z rúry by mali muffiny ešte asi 10 minút ostať vo forme, potom ich vyberte a dajte napríklad na mriežku. Alebo nevydržte a jedzte ešte teplé, lebo také sú najlepšie. :)

  10. 10

    Ak muffiny pripravíte podľa tohto receptu, určite mi napíšte, ako sa vydarili. ?☺ Ešte som vo fáze experimentovania, takže sa neurazím, ak by bolo zle. Poradím, čo sa mohlo ZOPSUŤ, prípadne vylepším inštrukcie. ? ALE VERÍM, ŽE BUDÚ FAJNÉ... mäkučké, jemnučké, šťavnaté, že vás za ne všetci budú mať ešte radšej. Nezabudnite, v tomto recepte je naschvál ovocie, ktoré zakryje všetky omyly. ? ?

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia