Vláčne muffiny s bobuľovým ovocím
Foto: mojaskolapecenia
Muffiny sú najvláčnejšie, keď obsahujú veeeľa cukru a tuku.
Myslím, že v mojom recepte toho cukru a tuku nie je prehnane veľa.
Napokon, Zobraziť celý popisMuffiny sú najvláčnejšie, keď obsahujú veeeľa cukru a tuku.
Myslím, že v mojom recepte toho cukru a tuku nie je prehnane veľa.
Napokon, vláčnosť muffinov zachováte aj tak, že použijete
suroviny izbovej teploty, nebudete
cesto príliš agresívne miešať a v
rúre ich nebudete piecť pridlho. Ak
tieto zásady dodržíte, verím, že vás
ani môj recept nesklame :)
Zdroj: facebook.com/mojaskolapecenia
porcií
príprava
na 180-190 °C
Suroviny
210 g |
|
8 g |
|
1 zarovnaná ČL |
|
štipka |
|
120 g |
|
42 g (neutrálnej chuti) |
|
42 g |
|
1 ks (veľkosť M) |
|
140 g |
|
90 g |
|
150 g (čerstvé alebo mrazené) |
|
Postup
-
1
Aby sa cesto správne vymiešalo, všetky suroviny potrebujú mať izbovú teplotu - vajíčko, mlieko a kyslú smotanu teda vyberte z chladničky aspoň 30-60 minút vopred. (Mlieko sa dá zohriať aj v mikrovlnke.)
- 2
Medzitým si do jednej misky spolu preosejte sypké suroviny - múku, prášok do pečiva, sódu aj soľ a zmiešajte ich metličkou tak, aby prášok, sóda a soľ boli rovnomerne rozložené v múke. Pripravte si aj papierové košíčky do formy na muffiny (inak dobré sú v DM, neostávajú celé mastné po upečení muffinov) a teraz už len čakajte, lebo suroviny ešte nemajú izbovú teplotu a muffiny budú suché a gumené :D (ak tam nedáte kilo oleja a cukru, pravda, no to nechceme :) )
- 3
Zohrejte maslo tak, aby bolo rozpustené. Pri miešaní s ostatnými mokrými surovinami môže byť trošku teplé, no nie horúce.
- 4
Keď už majú všetky suroviny správnu teplotu, predhrejte rúru na 180-190 °C. Pridajte k maslu olej, vajce, mlieko, smotanu a aj cukor a všetky tieto "mokré" suroviny premiešajte do jednotnej hmoty, najlepšie metličkou, no určite nešľahajte do peny.
- 5
Jemne spojte suché a mokré ingrediencie lopatkou - nebuďte príliš agresívni, mixér vám v tomto recepte vôbec netreba, takže ho kľudne teatrálne niekam odhoďte.
- 6
Keď je už cesto takmer spojené, pridajte doň bobuľové ovocie - ak je mrazené, nerozmrazujte. Opäť jemne premiešajte.
- 7
Keďže je v ceste sóda, cesto musí ísť hneď do rúry. Začnite plniť košíčky. Ja používam dve lyžice - jednou cesto naberám a druhou ho stieram z prvej lyžice do košíčkov. Plňte košíčky takmer až po okraj, keďže sú to muffiny a nie cupcakes a na vrch nejde krém. Muffiny majú mať taký kopček, aj keď tieto nebudú mať priveľký, keďže som nateraz uprednostnila vláčnosť pred typickým muffinovským výzorom :)
- 8
Samotné pečenie je veda sama osebe, najmä, ak nepoznáte dobre svoju rúru. Moja má tendenciu najmä pri vyšších teplotách vyskočiť aj o 50 stupňov viac, plus nevie udržať teplotu. Niektorí autori receptov odporúčajú muffiny piecť najprv pri vysokej teplote (okolo 220 °C) a potom znížiť (napríklad na 180 °C). Pri mojej nespoľahlivej rúre je to zväčša veľmi zlý nápad. Preto sa snažím udržiavať teplotu medzi 180 a 190 °C (používam teplomer do rúry). Muffiny síce nebudú mať taký krásny kopček, ale aspoň sa nevysušia :) Asi po 20 minútach robím "test špáradlom" - po vytiahnutí z muffinu musí byť špáradlo čisté. Ak nie je, kontrolujem asi každú minútu.
- 9
Po vybratí z rúry by mali muffiny ešte asi 10 minút ostať vo forme, potom ich vyberte a dajte napríklad na mriežku. Alebo nevydržte a jedzte ešte teplé, lebo také sú najlepšie. :)
- 10
Ak muffiny pripravíte podľa tohto receptu, určite mi napíšte, ako sa vydarili. ?☺ Ešte som vo fáze experimentovania, takže sa neurazím, ak by bolo zle. Poradím, čo sa mohlo ZOPSUŤ, prípadne vylepším inštrukcie. ? ALE VERÍM, ŽE BUDÚ FAJNÉ... mäkučké, jemnučké, šťavnaté, že vás za ne všetci budú mať ešte radšej. Nezabudnite, v tomto recepte je naschvál ovocie, ktoré zakryje všetky omyly. ? ?
Tiež muffiny:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu