Viedenský rezeň so zemiakovým šalátom

Marek Brezina
šéfkuchár hotela DoubleTree by Hilton v Košiciach, 8. novembra 2012
Viedenský rezeň so zemiakovým šalátom
Foto: Pravda - Robert Hüttner
60 minút
príprava
2 - 5 minút
tepelná úprava

Suroviny

600 g
3 ks
200 g
50 g
1 l
zemiakový šalát:
4 ks uvarené v šupke
100 g
1 ks
1
2 ks
200 g




Postup

  1. 1

    Očistené mäso nakrájame na štyri porcie a naklepeme pod potravinovou fóliou na tenučký rezeň, ktorý obalíme v trojobale.

  2. 2

    Zemiakový šalát: uvarené zemiaky ošúpeme a nakrájame na kocky. Pridáme zblanžírovanú fazuľku, nadrobno nakrájanú šalotku a nakrájanú mrkvu. Osolíme, okoreníme a premiešame s majonézou.

  3. 3

    Vo väčšom množstve rozpáleného oleja prudko vypražíme rezne a podávame s pripraveným zemiakovým šalátom.

Diskusia k receptu

frezia68
Ten pripálený citrón by som vrátila :-) ,či reklamovala.
2010
@frezia68 radsej nepis a nereklamuj :-) to je teraz -in - cool , to sa tak robi pre snobov .Teoria je ze ten citron na grile skaramelizuje ...ale pochybujem ze pan sefkuchar mal Meyer citron ktory je krizenec citron s mandarinkou na ktorom to funguje .
frezia68
@201O : no nepovedz :-) a ja som myslela,že aj okolo toho citróna je nejaký spáleninový odpad a že aj tie kôstky citrónové by mi vadili,veď to nezjem,prečo ich tam nechali? Nuž,keďže nie som svetobežník,som zrejme 100 rokov za opicami :-))))) a už nebudem komentovať,lebo sa tu verejne celkom zosmiešním :-)
pusta
viedenský rezeň sa robí z teľacieho orecha, aby nebol suchý. jedna porcia á 250 g sa vyklepe na tenko, obalí v trojobale a vysmáža sa v bravčovej masti na 2x. takto ho poznám ja. pôvodne sa prvýkrát pripravoval v miláne na oleji.
pusta
na hotové rezne sa dá kúsok čerstvého masla a podáva sa s kúskom citrona - mesiačik, koliesko. karmelizovaný citron je už modernejšia verzia. do viedne ho priniesol v 19. storočí veľký gurmet, maršál Radetzky z Milána, jeho kuchár vynechal z obaľovania syr. tento rezeň sa vyklepáva na tenučko, asi veľkosť veľkej panvice. najprv sa smaží v rozpálenom oleji niekoľko sekúnd a vysmážanie sa dokončí v druhej panvici, netrvá dlhšie ako 5 minút. zvyčajne pokrýva celý tanier. stal sa veľmi obľúbeným a časom si ho každý podľa seba prispôsobil. má sa robiť správne z teľacieho malého orecha, ktorý je šťavnatý.
pusta
to nie je opálený citron, ale skaramelizovaný a je naozaj veľmi chutný...vyskúšaj. ja som ho už robila a môžem len pochváliť...
eva53
Frezia68, mne sa najviac páčia tvoje komentáre okolo opáleného citróna....:-))))))) len prosím neprestávaj komentovať :-)
janikbj
ja hlavne nechápem, prečo majú ľudia potrebu za každú cenu rýpať. pomaly sa to tu stáva bežnou záležitosťou. škoda.
PS: rezeň nijak extra nemusím, ale tá fotka je taká pekná, že by som nezaváhala ani sekundu. a ten citrón vyzerá tiež dobre.
frezia68
@eva53 : pokecala som si v dobrej nálade,ale prestanem,lebo nie každý reaguje ako @2010 ,či @pusta.Napr. @janikbj to chápe ako rýpanie a to som za tie roky na mojej obľúbenej Vareche nerobila.Niekedy taká poznámka vyvolá dobrú náladu a vtipné pripomienky,zrejme sa teraz nepodarilo,čo už ? Ale som sa dozvedela o karamelizovanom citróne a možná,že aj viacerí :-)))
jody
opálený citrón ma dostal :D
pusta
@frezia , a to si kde na to prišla, že to považujem za rýpanie? ukáž mi to. nič také som nenapísala. prosím, neprisudzuj mi niečo, čo som nespravila! dakujem ti. nehnevaj sa, ale toto si od teba vyprosím, lebo to vôbec nie je pravda.
pusta
@frezia , ach bože, ako mi to ušlo...@frezia , strašne sa hanbím pred tebou i ostatnými...prosím, prepáč mi to!!! dakujem ti.
frezia68
@pusta :ale si mi to natrela! Aspoň vidím,čo by sa mi ušlo,ak do Teba rýpnem,dám si bacha .Ospravedlnenie sa prijíma :-)))))))))))))))))))))))
pusta
@frezia , veľmi pekne ti dakujem. :-))))))))))))))))))))))) si veľmi fajn žena.
zelka12345
Dnes bol na obed, robila som presne podľa receptu, podaril sa a chutil úplne božsky, no hotové nebíčko v papuľke!
canon007
@Redakcia (30.5.2017 17:38)

A čože sa vám nepáčilo na mojom komentári . @Zelke som napísal len pravdu, že variť nevie.
Keď tu ona "fujka" nad dobrými receptami, to sa vám zdá fér?
2x kimlo a haji
canon007
Napr. včera pri AREPAS- venezuelské kukuričné placky
Zelka12345 včera 20:19
Tak nakoniec vyskúšané, ale neosvedčené. Fuj, nechutilo to nikomu z domácnosti - mne, manželovi a dokonca ani psovi. Vhodné iba ako rohožka, neodporúčam nikomu!
2x kimlo a haji
redakcia
@Canon007 (30.5.2017 17:56)

Nepáčili sa nám na ňom tie prvé dve slová. Nabudúce to skúste bez nich.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia