Vianočný stromček z lístkového cesta fotorecept
mesačník Varecha, 24. decembra 2023
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Jedno lístkové cesto na pracovnej doske rozvinieme.
-
2
Plát cesta potrieme pestom, posypeme nastrúhaným syrom, navrch položíme druhý plát rozrolovaného lístkového cesta.
-
3
Zo spodnej časti naplneného cesta odkrojíme dva štvorce tak, aby vznikol tvar kmeňa stromu. Z vrchných zhruba dvoch tretín odrežeme z každej strany trojuholník, aby vznikol stromček. Korunu jedličky z každej strany narežeme asi 2 cm široké pásiky.
-
4
Narezané pásiky špirálovito každý zvlášť skrútime.
-
5
Z kúska zvyšného naplneného cesta vykrojíme hviezdičku, ktorú umiestnime na špic stromčeka.
-
6
Povrch cesta potrieme žĺtkom, ozdobíme polovičkami prekrojených paradajok, rozmarínom, čiernymi olivami a mandľami. Preložíme na plech a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C pri teplovzdušnom režime asi 20 minút.
-
7
Zvyšné naplnené cesto nakrájame na pásiky a poskrúcame. Takto pripravené tyčinky potrieme žĺtkom a dáme piecť na 180 °C asi na 10 minút.
Diskusia k receptu