Slaný koláč
Vianočný stromček z lístkového cesta (fotorecept)
Autor receptu: redakcia
25 minút príprava |
20 minút na 180 °C |
Postup- Jedno lístkové cesto na pracovnej doske rozvinieme.
- Plát cesta potrieme pestom, posypeme nastrúhaným syrom, navrch položíme druhý plát rozrolovaného lístkového cesta.
- Zo spodnej časti naplneného cesta odkrojíme dva štvorce tak, aby vznikol tvar kmeňa stromu. Z vrchných zhruba dvoch tretín odrežeme z každej strany trojuholník, aby vznikol stromček. Korunu jedličky z každej strany narežeme asi
2 cm široké pásiky.
- Narezané pásiky špirálovito každý zvlášť skrútime.
- Z kúska zvyšného naplneného cesta vykrojíme hviezdičku, ktorú umiestnime na špic stromčeka.
- Povrch cesta potrieme žĺtkom, ozdobíme polovičkami prekrojených paradajok, rozmarínom, čiernymi olivami a mandľami. Preložíme na plech
a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C pri teplovzdušnom režime asi 20 minút.
- Zvyšné naplnené cesto nakrájame na pásiky a poskrúcame. Takto pripravené tyčinky potrieme žĺtkom a dáme piecť na 180 °C asi na 10 minút.
|