Vianočný chlieb na sviatočný stôl
Foto: archaa
25
porcií
porcií
30 minút
príprava
príprava
25 minút
na 200 °C
na 200 °C
Suroviny
1/2 kocky (čerstvé) |
|
200 ml vlažná |
|
50 ml |
|
450 g |
|
1 PL |
|
1 a 1/2 ČL (alebo fenikel mletý) |
|
40 g |
|
125 g vo vaničke |
|
2 PL |
|
Okrem toho: | |
vlažná (na potretie) |
|
(na ozdobenie) |
|
(na ozdobenie) |
|
Postup
-
1
Z uvedených surovín si vypracujeme cesto.
- 2
Cesto preložíme na papierom vystlaný plech a tam ho vytvarujeme do trojuholníka, narežeme, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť asi 45 minút. Upiecť môžete jeden velký stromček, ak potrebujete chleba viac, ja pre dvoch pečiem tri menšie z tohto množstva.
- 3
Keď stromček zväčší objem potrieme ho slanou vodou a ozdobíme semienkami a orechmi podľa ľubovôle. Ja som použila ovsené vločky, mak, ľanové semienka, nigellu (černuška), mandle a vlašské orechy.
- 4
Vložíme do vyhriatej rúry na 200 stupňov a pečieme doružova približne 25 minút.
- 5
Necháme na mriežke vychladnúť a hotovo.
- 6
Šťastné a veselé!
Tiež chlieb:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ďakujem krásne a teším sa že rohlicky chutia... tiež patria medzi moje obľúbené:)
Ďakujem :)