Vianočný chlieb na sviatočný stôl

archaa - fotkaarchaa, 14. decembra 2020
Vianočný chlieb na sviatočný stôl
Foto: archaa
25
porcií
30 minút
príprava
25 minút
na 200 °C

Suroviny

1/2 kocky (čerstvé)
200 ml vlažná
50 ml
450 g
1 PL
1 a 1/2 ČL (alebo fenikel mletý)
40 g
125 g vo vaničke
2 PL
Okrem toho:
 vlažná (na potretie)
 (na ozdobenie)
 (na ozdobenie)




Postup

  1. 1

    Z uvedených surovín si vypracujeme cesto.

  2. 2

    Cesto preložíme na papierom vystlaný plech a tam ho vytvarujeme do trojuholníka, narežeme, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť asi 45 minút. Upiecť môžete jeden velký stromček, ak potrebujete chleba viac, ja pre dvoch pečiem tri menšie z tohto množstva.

    Vianočný chlieb na sviatočný stôl - obrázok 2
  3. 3

    Keď stromček zväčší objem potrieme ho slanou vodou a ozdobíme semienkami a orechmi podľa ľubovôle. Ja som použila ovsené vločky, mak, ľanové semienka, nigellu (černuška), mandle a vlašské orechy.

  4. 4

    Vložíme do vyhriatej rúry na 200 stupňov a pečieme doružova približne 25 minút.

  5. 5

    Necháme na mriežke vychladnúť a hotovo.

    Vianočný chlieb na sviatočný stôl - obrázok 5
  6. 6

    Šťastné a veselé!

    Vianočný chlieb na sviatočný stôl - obrázok 6

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia