Chlieb

Vianočný chlieb na sviatočný stôl

Autor receptu: archaa

25
porcií
30 minút
príprava
25 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Z uvedených surovín si vypracujeme cesto.
  2. Cesto preložíme na papierom vystlaný plech a tam ho vytvarujeme do trojuholníka, narežeme, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť asi 45 minút. Upiecť môžete jeden velký stromček, ak potrebujete chleba viac, ja pre dvoch pečiem tri menšie z tohto množstva.
  3. Keď stromček zväčší objem potrieme ho slanou vodou a ozdobíme semienkami a orechmi podľa ľubovôle. Ja som použila ovsené vločky, mak, ľanové semienka, nigellu (černuška), mandle a vlašské orechy.
  4. Vložíme do vyhriatej rúry na 200 stupňov a pečieme doružova približne 25 minút.
  5. Necháme na mriežke vychladnúť a hotovo.
  6. Šťastné a veselé!