Vianočné pečivo - paradiktýnky

zelenarusalka - bez fotkyzelenarusalka, 8. októbra 2012

Recept pochádza od mojej starej mamy. Keďže starý otec zbieral bylinky a liečivé plody, je celkom možné, že sa na samotnom recepte nejakým svojim Zobraziť celý popisRecept pochádza od mojej starej mamy. Keďže starý otec zbieral bylinky a liečivé plody, je celkom možné, že sa na samotnom recepte nejakým svojim nápadom spolupodielal. Ale je celkom možné, že je starší a do našej rodiny sa dostal nevedno odkiaľ. Nie všetko, čo bolo pôvodne súčasťou tohto receptu sa mi podarilo zohnať, a tak som dnešný postup prispôsobila mojim terajším možnostiam. Recept je pôvodný, to, čím som nahradila chýbajú ingrediencie, na konci receptu píšem.

60
porcií
80 minút
príprava
20 minút
na 150 °C

Suroviny

Cesto:
200 g
250 g
50 g
80 g
2
1 mokka lyžička
Plnka:
20 g
100 ml
100 ml
1 lyžička
50 g
2 lyžičky




Postup

  1. 1

    Všetky ingrediencie na cesto poriadne prepojíme. Ja cesto hnetiem rukou dovtedy, kým nie je celom vláčne, nerozsýpa sa a nedrolí. Cesto zabalené do fólie necháme min. 24 hodín v chladničke odstáť. Po častiach ho vaľkáme na pomúčenej doske a vykrajujeme z neho šesťuholníky. Do poloviny z nich urobíme v strede otvor (napríklad náprstkom). Kladieme opatrne na plech (cesto je v každej fáze veľmi krehké) a pečieme v trúbe vyhriatej na asi 150°C cca 20 minút. Upečené necháme vychladnúť.

    Vianočné pečivo - paradiktýnky - obrázok 1
  2. 2

    Medzi tým si pripravme plnku. Zlatý klas uvaríme v 100ml sladkej smotany na šľahanie zmiešanej so 100ml bazovej šťavy na hustý puding. Kým chladne, vymiešame maslo s trstinovým cukrom a bazovým likérom do penista. Zmiešame s vychladnutým pudingom, natierame paradiktýnky, ktoré následne zlepujeme. Ja som bazovú šťavu doma nemala, nahradila som ju jablkovo-bazovou a vôbec to plnke neuškodilo. Tak isto som tentoraz nezohnala bazový likér, dá sa nahradiť rumom.

    Vianočné pečivo - paradiktýnky - obrázok 2
  3. 3

    Ja ešte paradiktýnky obaľujem v zmesi kakaa a práškového cukru (výrazne v nej prevažuje kakao).

    Vianočné pečivo - paradiktýnky - obrázok 3

Diskusia k receptu

evusik
ja mám niekoľko otázok:
- prečo paradiktýnky??? čo je tam pardiktýnové? a čo je to vlastne paradiktínka? pýtam sa preto lebo na vebe (a aj tu na Vareche) bežia diskusie o tom čo toto slovo vlastne znamená... a všetci svorne tvrdia, že neznamená nič, že je to vymyslené slovo... a toto cesto mám ja uložené ako Kakaové kolieska a nikdy by ma ani nenapadlo, že je paradiktýnové :-)
- aj ja mám zopár starých receptov po mame a v žiadnom nie je Zlatý klas a trstinový cukor, preto sa mi nezdá, že by to bol starý recept, aj keď cesto poznám, je výborné a krém vyzerá tiež fajn :-)
ubka
@evusik , pomôžem rozlúštiť slovo, skúsme spolu :-))
para=peniaze /chorvatsky/dik-pozeraj, kukaj /romsky/, tý=tie, /trnavky dialekt/, nové....
Súhlasím s Tebou, aj ja mám tento recept napísaný ako Kakaové vianočné pečivo.
ale chválim @zeklenarusalka za pekný popis a vydarené koláčiky :-)
evusik
@ubka takže paradiktýnka je chorvátsko-rómsko-trnavské slovo :-) a znamené "kukni, lóve" no dobre si si to vymyslela :-))))))
ináč koláčiky sú samozrejme pekné :-)
zelenarusalka
Naozaj je to cesto na kakaové koláčiky úplne rovnaké? Žiadna odlišnosť v pomere jednotlivých surovín? A zlatý klas v recepte nebol, ale "bramborový škrob". Mne sa osvedčil Zlatý klas. Trstinový cukor v recepte bol. Starý otec (zomrel ešte v roku 1975 a to mal už dosť po deväťdesiatke) bol orientovaný na zdravú výživu, takže možno to nebolo až také nezvyčajné. Neviem. A ten názov môže byť odvodený z latinčiny, ktorú starý otec vyučoval. Ale to sú všetko len domnienky. Nikdy by mi nenapadlo, že sa práve paradiktýnky sa zrazu stanú predmetom záujmu kuchárskych stránok :)
kimlo
Ja som zase nemohol prísť na meno dezertu Non Ultra Plus... kto tento názov vymyslel musel mať v sebe aspoň pol litra borovičky... :-)
evusik
@zelenarusalka to, že cesto máme rovnaké, len pod iným názvom nie je nič neobvyklé... recepty totiž kolujú, hlavne v práci po víkende keď sa ženy chcú pochváliť, prinesú okoštovať a hneď aj recept... a vianočné koláčiky bývali u nás v kancelárii od polovice decembra, do konca januára :-))
čo sa týka slova paradiktýnka, paradiktýnum doteraz ho nikto nerozlúštil, tak sa predpokladá, že je to vymyslené slovo.... ale jeden nikdy nevie :-)))
tvoj starý otec bol určite šikovný a múdry muž, môj otecko má 90 rokov je stále čiperný, zdravý a múdry a o zdravom stravovaní by mohol písať knihy... je ním posadnutý, ale v dobrom :-)
malroxa
a nie je to skomolenina od slova paradíz-raj, teda rajské pečivo:)?
helca103
je úplne jedno ako sa to volá, hlavne že dobre chutí. Ja ich vyskúšam budúci týždeň lebo som veľmi zvedavá na tú chuť.Aj tá plnka sa mi páči.

zelenarusalka
Helca103, to som zvedavá, či budú chutiť. Včera som ich piekla synovi kvôli fotodokumentácii a pochvaľoval si aj v mimovianočnom čase :)
zelenarusalka
Ďakujem za privítanie. Určite ešte recepty pridám Mám nie len osvedčené staré receptúry, ale rada aj experimentujem. A verím, že tu niečo odpozerám. Škoda, že mi chýba tá správna "zručnosť" aby to aj vyzeralo.
ola111
A ja som si myslela,že niekto len sranduje a paradiktínky máme na svete.,
máš ich pekné,zaujala ma tá plnka s bazou,to musím vyskúšať,len musím
pohľadať ten bazový likér,som na ne zvedavá...
izabella929
tak vida.-) konečne vieme, ako vyzerajú paradiktínky.-))) na fajn vyskúšame,.-))) dík za recept.-))
manka1
Dievčence ten bazový likér som ešte v obchodoch nevidela. Robí sa pekne krásne ručne doma. Nazbiera sa zrelá baza - bobuľky, a pridá sa čo sa má, uvarí sa, a potom sa už len skladuje. Tento rok to nestíhame, ale ja som si povedala, že budúci rok bude určite. (Chcela som sa spoľahnúť na iných členov rodiny, ale akosi im to časovo nevydalo - musí nevadiť)
elekra
Dcéra robieva bazový likér podľa starých receptúr. Ale my ho zvykneme vychlipkať, tak musím počkať na novú várku.
medulienka122
mne je to jedno, odkiaľ je ten názov, recept je už na "čakačke v KK v rubrike "vianočné", aj ja ťa vítam a cíť sa tu dobre!
danda3
Krásne pečivo, určite vyskúšam, teším sa na ďalšie Tvoje recepty.♥
kukulienka71
@kimlo , vymenil si slovosled:-)) správne je "Non plus ultra" a znamená asi "nie je nič viac" teda neprekonateľné. Ale zase som sa na tvojom komente zasmiala, dík:-))
tehulka13
Prosím Ťa, je síce letný časa, ale skúšam tvoj recept. Kde zohnať vykrajovatko na paradiktýnky? Ďakujem :)
redakcia
@Tehulka13 (29.8.2018 13:42)

Sprostredkúvame odpoveď autorky receptu: Sú to klasické formičky na linecké koláčiky. Mám ich už dlhé roky. Dajú sa použiť aj “obyčajné” kolieska :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia