Foto: zelenarusalka
Recept pochádza od mojej starej mamy. Keďže starý otec zbieral bylinky a liečivé plody, je celkom možné, že sa na samotnom recepte nejakým svojim Zobraziť celý popisRecept pochádza od mojej starej mamy. Keďže starý otec zbieral bylinky a liečivé plody, je celkom možné, že sa na samotnom recepte nejakým svojim nápadom spolupodielal. Ale je celkom možné, že je starší a do našej rodiny sa dostal nevedno odkiaľ. Nie všetko, čo bolo pôvodne súčasťou tohto receptu sa mi podarilo zohnať, a tak som dnešný postup prispôsobila mojim terajším možnostiam. Recept je pôvodný, to, čím som nahradila chýbajú ingrediencie, na konci receptu píšem.
porcií
príprava
na 150 °C
Suroviny
Cesto: | |
200 g |
|
250 g |
|
50 g |
|
80 g |
|
2 |
|
1 mokka lyžička |
|
Plnka: | |
20 g |
|
100 ml |
|
100 ml |
|
1 lyžička |
|
50 g |
|
2 lyžičky |
|
Postup
-
1
Všetky ingrediencie na cesto poriadne prepojíme. Ja cesto hnetiem rukou dovtedy, kým nie je celom vláčne, nerozsýpa sa a nedrolí. Cesto zabalené do fólie necháme min. 24 hodín v chladničke odstáť. Po častiach ho vaľkáme na pomúčenej doske a vykrajujeme z neho šesťuholníky. Do poloviny z nich urobíme v strede otvor (napríklad náprstkom). Kladieme opatrne na plech (cesto je v každej fáze veľmi krehké) a pečieme v trúbe vyhriatej na asi 150°C cca 20 minút. Upečené necháme vychladnúť.
-
2
Medzi tým si pripravme plnku. Zlatý klas uvaríme v 100ml sladkej smotany na šľahanie zmiešanej so 100ml bazovej šťavy na hustý puding. Kým chladne, vymiešame maslo s trstinovým cukrom a bazovým likérom do penista. Zmiešame s vychladnutým pudingom, natierame paradiktýnky, ktoré následne zlepujeme. Ja som bazovú šťavu doma nemala, nahradila som ju jablkovo-bazovou a vôbec to plnke neuškodilo. Tak isto som tentoraz nezohnala bazový likér, dá sa nahradiť rumom.
-
3
Ja ešte paradiktýnky obaľujem v zmesi kakaa a práškového cukru (výrazne v nej prevažuje kakao).
- prečo paradiktýnky??? čo je tam pardiktýnové? a čo je to vlastne paradiktínka? pýtam sa preto lebo na vebe (a aj tu na Vareche) bežia diskusie o tom čo toto slovo vlastne znamená... a všetci svorne tvrdia, že neznamená nič, že je to vymyslené slovo... a toto cesto mám ja uložené ako Kakaové kolieska a nikdy by ma ani nenapadlo, že je paradiktýnové :-)
- aj ja mám zopár starých receptov po mame a v žiadnom nie je Zlatý klas a trstinový cukor, preto sa mi nezdá, že by to bol starý recept, aj keď cesto poznám, je výborné a krém vyzerá tiež fajn :-)
para=peniaze /chorvatsky/dik-pozeraj, kukaj /romsky/, tý=tie, /trnavky dialekt/, nové....
Súhlasím s Tebou, aj ja mám tento recept napísaný ako Kakaové vianočné pečivo.
ale chválim @zeklenarusalka za pekný popis a vydarené koláčiky :-)
ináč koláčiky sú samozrejme pekné :-)
čo sa týka slova paradiktýnka, paradiktýnum doteraz ho nikto nerozlúštil, tak sa predpokladá, že je to vymyslené slovo.... ale jeden nikdy nevie :-)))
tvoj starý otec bol určite šikovný a múdry muž, môj otecko má 90 rokov je stále čiperný, zdravý a múdry a o zdravom stravovaní by mohol písať knihy... je ním posadnutý, ale v dobrom :-)
máš ich pekné,zaujala ma tá plnka s bazou,to musím vyskúšať,len musím
pohľadať ten bazový likér,som na ne zvedavá...
To cesto mi troška pripomína, čo ja robievam kakaové kolieska s lieskovcami, ak chceš pozri si :-)...a páči sa mi aj tvoj recept, s tou plnkou to môže výborne chutiť
varecha.pravda.sk/recepty/kakaove-kolieska-s-lieskovcami-...
Sprostredkúvame odpoveď autorky receptu: Sú to klasické formičky na linecké koláčiky. Mám ich už dlhé roky. Dajú sa použiť aj “obyčajné” kolieska :)