Vianočné pečivo - paradiktýnky

Autor receptu: zelenarusalka

Recept pochádza od mojej starej mamy. Keďže starý otec zbieral bylinky a liečivé plody, je celkom možné, že sa na samotnom recepte nejakým svojim nápadom spolupodielal. Ale je celkom možné, že je starší a do našej rodiny sa dostal nevedno odkiaľ. Nie všetko, čo bolo pôvodne súčasťou tohto receptu sa mi podarilo zohnať, a tak som dnešný postup prispôsobila mojim terajším možnostiam. Recept je pôvodný, to, čím som nahradila chýbajú ingrediencie, na konci receptu píšem.

60
porcií
80 minút
príprava
20 minút
na 150 °C

Suroviny

Postup

  1. Všetky ingrediencie na cesto poriadne prepojíme. Ja cesto hnetiem rukou dovtedy, kým nie je celom vláčne, nerozsýpa sa a nedrolí. Cesto zabalené do fólie necháme min. 24 hodín v chladničke odstáť. Po častiach ho vaľkáme na pomúčenej doske a vykrajujeme z neho šesťuholníky. Do poloviny z nich urobíme v strede otvor (napríklad náprstkom). Kladieme opatrne na plech (cesto je v každej fáze veľmi krehké) a pečieme v trúbe vyhriatej na asi 150°C cca 20 minút. Upečené necháme vychladnúť.
  2. Medzi tým si pripravme plnku. Zlatý klas uvaríme v 100ml sladkej smotany na šľahanie zmiešanej so 100ml bazovej šťavy na hustý puding. Kým chladne, vymiešame maslo s trstinovým cukrom a bazovým likérom do penista. Zmiešame s vychladnutým pudingom, natierame paradiktýnky, ktoré následne zlepujeme. Ja som bazovú šťavu doma nemala, nahradila som ju jablkovo-bazovou a vôbec to plnke neuškodilo. Tak isto som tentoraz nezohnala bazový likér, dá sa nahradiť rumom.
  3. Ja ešte paradiktýnky obaľujem v zmesi kakaa a práškového cukru (výrazne v nej prevažuje kakao).