Vianočné orechové sviečky
šéfkuchár hotela Solisko**** na Štrbskom Plese, 13. decembra 2017
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
300 g |
|
120 g (margarín) |
|
100 g |
|
100 g |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
|
|
1 bal |
|
|
|
Na namáčanie: | |
200 g |
|
150 g |
|
Krém: | |
200 g |
|
3 ks |
|
100 g |
|
200 ml |
|
150 g |
|
Na zdobenie: | |
|
Postup
-
1
Všetky suroviny na cesto musia byť izbovej teploty, spolu ich zmiešame a vymiesime tuhé cesto, ktoré dáme odpočinúť do chladničky najlepšie cez noc. Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme a nožom vykrojíme pásy v šírke kovových trubičiek na pečenie. Cestom obalíme trubičky a poukladáme ich na plech s papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180 °C asi 20 minút.
- 2
Po upečení a vychladnutí trubičky uvoľníme od foriem a pomocou vidličky ich s každej strany namočíme do rozpustenej bielej čokolády. Obalíme v orechoch a necháme stuhnúť.
- 3
V mlieku necháme rozpustiť bielu čokoládu. Vyšľaháme žĺtky s práškovým cukrom. Mlieko s čokoládou privedieme do varu, prilejeme žĺtky a uvaríme hustý puding. Po vychladnutí ho vyšľaháme s maslom na krém. Tenkou trubičkou naplníme sviečky krémom.
- 4
Na panvičke pomaly rozpustíme cukor a necháme ho skaramelizovať. Lyžicou na silikónovú formu alebo papier na pečenie nalejeme karamel. Snažíme sa ho liať do tvaru plamienka. Po vychladnutí plamienky zapichneme do sviečok a sviečky poukladáme na tanier. Dozdobíme podľa vlastných predstáv.
Tiež orechový zákusok:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu