Orechový zákusok
Vianočné orechové sviečky
Autor receptu: redakcia
10 porcií |
65 minút príprava |
20 minút na 180 °C |
Postup- Všetky suroviny na cesto musia byť izbovej teploty, spolu ich zmiešame a vymiesime tuhé
cesto, ktoré dáme odpočinúť do chladničky najlepšie cez noc.
Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme a nožom vykrojíme pásy v šírke
kovových trubičiek na pečenie. Cestom obalíme trubičky a poukladáme
ich na plech s papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180 °C
asi 20 minút.
- Po upečení a vychladnutí trubičky uvoľníme od foriem a pomocou
vidličky ich s každej strany namočíme do rozpustenej bielej čokolády.
Obalíme v orechoch a necháme stuhnúť.
- V mlieku necháme rozpustiť
bielu čokoládu. Vyšľaháme žĺtky s práškovým cukrom. Mlieko s čokoládou
privedieme do varu, prilejeme žĺtky a uvaríme hustý puding. Po
vychladnutí ho vyšľaháme s maslom na krém. Tenkou trubičkou naplníme
sviečky krémom.
- Na panvičke pomaly rozpustíme cukor a necháme ho skaramelizovať.
Lyžicou na silikónovú formu alebo papier
na pečenie nalejeme karamel. Snažíme sa
ho liať do tvaru plamienka. Po vychladnutí
plamienky zapichneme do sviečok
a sviečky poukladáme na tanier.
Dozdobíme podľa vlastných predstáv.
|