Vianočná morka s gaštanovou plnkou

ivako - bez fotkyivako, 2. decembra 2009

My máme na Vianoce, asi v našom kraji netradičné - morka s gaštanovou plnkou je super.

4
porcie
30 minút
príprava
120 minút
na 250 °C

Suroviny

1 ks
2 PL
250 g
1 kg
1 ks
100 g
1 KL
1 KL
1 KL
1 KL




Postup

  1. 1

    Vyčistenú a umytú morku osušíme, zvnútra i zvonka osolíme.

  2. 2

    Plnka: morčaciu pečeň pokvapkáme koňakom a necháme postáť 2 až 3 hodiny. Potom ju rozotrieme alebo pokrájame na malé kúsky, pridáme šunku krájanú na tenké rezance, očistenú cibuľu sekanú nadrobno a premiešame. Jedlé gaštany uvaríme alebo upečieme, olúpeme, rozotrieme na kašu a pridáme k pečeni spolu s dusenou ryžou. Všetko osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, strúhaným muškátovým orieškom a premiešame so zelenou petržlenovou vňaťou.

  3. 3

    Morku naplníme plnkou, spojíme niťou, dáme na pekáč a upečieme vo vyhriatej rúre do mäkka.

Diskusia k receptu

jarco
Hydinu síce až tak veľmi nemusím, ale toto by som kedykoľvek bez váhania vymenil za vysmážaného kapra v trojobale. Ja na Štedrý deň pripravujem rybu (väčšinou lososa) na pare alebo na masle so zeleninou. Klasický zemiakový šalát s majonézou síce zbožňujem, no k lososovi na pare sa vôbec nehodí. Ako náhradu si robím obrovský lavór zemiakového šalátu na Silvestra a podávam ho s vareným údeným alebo s viedenskými rezňami :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia