Vianočná kapustová polievka fotorecept

marianne - fotkamarianne, 8. decembra 2010
Vianočná kapustová polievka (fotorecept)
Foto: marianne

Moja starka nevarievala Silvestrovsku kapustnicu,ale takuto kapustovu polievku.Takze co druhy rok si touto polievkou pripominam pre mna tu naj,naj babku pod slnkom.Mozno zachuti aj Zobraziť celý popisMoja starka nevarievala Silvestrovsku kapustnicu,ale takuto kapustovu polievku.Takze co druhy rok si touto polievkou pripominam pre mna tu naj,naj babku pod slnkom.Mozno zachuti aj Vam.

10 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
500-750 g, cerstve krkovicka
1 ks, domáca
1 hrst, sušené
 , čierne korenie,rasca
 mleta cervena paprika,majoran
1 ks
5 strúčikov
Trhance:
1 ks
 štipka




Postup

  1. 1

    Do 5l vody dame varit masko spolu so solou,ciernym a novym korenim,bob.listom a varime zhruba pol hodinky.(viac vody preto,lebo trhance ju zahustia). Potom pridame kyslu kapustu,rascu,mletu cervenu papriku,susene huby,ocistenu cibulu,pokrajanu klobasu a varime,kym kapusta nezmakne.

    Vianočná kapustová polievka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Urobime si polotuhe cesticko na trhance z pol.muky,vajicka,vyvalkame na vacsi plat a trhame z cesta trhance,ktore dame do polievky,ked je kapusta uz polomaka...

    Vianočná kapustová polievka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Dovarime spolu,uvarene masko vyberieme a pokrajame na kocky a vratime naspat,pridame este majoranku, povarime,odstavime z ohna a na zaver pridame roztlaceny cesnak.Podavat mozeme s varenymi zemiakami.Mozeme pridat na tanier aj lyzicu smotany,kto ma chut.

    Vianočná kapustová polievka (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

danculka
Marianne ,mohla by som ju vyskúšať,ale nie na Silvestra,učite si ju uložím a príležitostne skúsim.
palokuchki
Mariana aj ja tuto kapusticku vyskusam. Nikdy som nedavala do nej cestovinu. Na buduce urobim podla teba.
giovany
Nesledujem dlho Varechu, ale niektoré skratky neviem rozlúštiť napr. MCP, žeby to bol mletý čierny poper/MČK-mleté čierne korenie/?
marianne69
@giovany uz som to opravila,prepac,ak so ta poplietla,MCP-mleta cervena paprika:-)))@palokuchki tie trhance su v nej vyborne,moji si prikladaju este zemiak,ale mne tie prave trhance velmi chutia
duschko
Urcite velmi dobra kapustova polievka, lem na moje gusto privela vody a malo masa a kapusty. No i tak prilezitostne vyskusam.
marianne69
@duschko :-)))))staci vody ubrat,maska pridat aj kapusty,to uz je na kazdom ako chuti,starka takto robila,ale husta bola dost,lebo sa aj vela vyvarilo,uprimne, skoro lyzica v nej stala,tie trhance ju zahustili,preto viac vody......:-)))))
janger
@marianne , tak to je iste vyborna polievocka, zaujimava s tymi trhancami, niekedy vyskusam. Pekna spomienka na tvoju babicku!
radovana
Uvarím ju podľa tohto receptu cez Vianoce, na pamiatku našich dobrých babičiek a prababičiek...
hanina
Veľmi zaujímavá polievočka. U nás sa tie trhance volajú ťapky a dávame ich do kyslej polievky.
marianne69 Prepáčte, že som včera neodpovedala. Veľmi ma teší, že Vám moje koláčiky z ovsených vločiek chutili. Skúsili ste ich s mliekom, alebo kakaom? Mne tak chutia najviac. Ja sa ich tiež chystám piecť, ale neskôr, lebo by som ich tiež všetky pojedla.
Želám príjemné Vianoce!
marianne69
@hanina tie trhanceky su v tej polievke vyborne,vzdy sme sa ako deti tesili na kapustovku od babky aj cez bezny rok sme ju pytali,velmi polievocku zahustia,takze musi byt viac vody aj aj tak je taka husta,ze by v nej kohut nohu zlomil:-))
Ved si na varech predsa vsetci tykame:-)vsetko je v poriadku,kolaciky boli fantasticke,ja som ich mala s Meltou kavou,budu patrit medzi moje oblubene.....
64grco64
tiež robievame kapustnicu takto ,akurát do nej ešte dávame sušené slivky
podávame s chlebom /no s cestovinou skúsime /
frezia68
@marianne69 :píšeš v diskusii,že budeš robiť tradičný anglický puding.Veľa som o ňom čítala,ale by ma zaujímal recept,ak sa Ti chce,pridáš ho?Ak nechceš tu na recepty,stačí k hociktorému môjmu receptu......a ďakujem! A tento odkaz kľudne vymaž...:-))) nepatrí kapustnici.
marianne69
@frezia68 chcem urcite pridat recept na tradicneho plneneho moriaka,a Christmas classic puding som uz preventivne jeden kupila,....ALE... dostala som recept od susedky-anglicanky,asi 70 rocnej pani,ktora ho ma este po svojej mame,tak ho chcem vyskusat a pozvat ju na salku caju, ako podakovanie.Ak sa mi vydari,dam ho na varechu...:-)za tych 6 rokov co tu som bola ku mne velmi zlata a naucila ma okrem ineho zahradnicit okolo anglickych ruzi....Budem sa snazit a ale ak sa mi nahodou nevydari(budem ho robit 1x) poslem ti aspon recept:-)))ale skusat ho budem dovtedy,kym sa nevydari,lebo som ho u nej jedla a bol vynikajuci...:-)))
frezia68
marianne69:ďakujem Ti,mne to nesúri,teraz to robiť nebudem,takže si počkám,až pridáš na Varechu.Som zvedavá,lebo tradičný anglický puding a moriak-tiež pekné zvyky,som nezažila,len čítala...nezaťažuj sa teraz.Počkám,až ho pridáš na Varechu,budem sledovať.A nech sa Ti vydarí,staré recepty sú dobré a vzácne.A som zvedavá tiež,či plnka do moriaka je podobná našej,ktorú využívame na plnenie kurčaťa,či kačky( či gaštanová?),tak Ti želám krásne sviatky..........:-)))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia