Vianočná kapustnica, na ktorej si pochutnáte ešte aj v septembri
Foto: martamm
Viem, že je tu dosť receptov na vianočnú kapustnicu, ale napriek tomu som sa rozhodla pridať ten náš, troška ma k tomu vyprovokoval včera Zobraziť celý popisViem, že je tu dosť receptov na vianočnú kapustnicu, ale napriek tomu som sa rozhodla pridať ten náš, troška ma k tomu vyprovokoval včera aj varecháč mesiar, čím ho chcem pozdraviť :). Osobitosť tejto kapustnice spočíva v tom, že jej varíme obrovské množstvo, totiž varíme ju v 30 litrovom hrnci a časť zavárame. Vydrží až do spotrebovania posledného pohára, niekedy v septembri ďalšieho roka.
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Vždy kvasíme svoju kapustu, ale tento rok, nevieme prečo sa nám pokazila, preto som kúpila kapustičku obchodnú. Vybrala som ju a pokrájala, manžel nemá rád tie veľké kapustové slíže. Dala som do už spomínaného veľkého hrnca.
- 2
použili sme vynikajúce domáce klobásky, časť z nich bola z diviaka. nakrájala som ich na kolieska a dala do veľkej hlbokej panvice vyškvariť z nich masť, tú naozaj nemusíme jesť s kapustnicou. Keď masť z nich vytiekla, klobásky som vybrala na sitko a nechala odkvapkať. Klobásky zbavené masti som dala do hrnca s kapustou.
- 3
cibuľu som nakrájala a orestovala do sklovita, potom putovala do hrnca. Ešte som zabudla napísať, že hneď na začiatku som si dala údené morčacie stehná a bravčové stehno uvariť do kuchty.
- 4
Bravčové pliecko som nakrájala na kocky, opiekla na panvici, osolila, okorenila a šup s ním ku kapustičke
- 5
Uvarené údené mäsko som vybrala na plech vychladnúť, potom som obrala mäsko z morčacích stehien, úžasná vôňa sa šírila po celom dome, mäsko údil vynikajúci majster z dediny Bučany, dúfam, že to môžem prezradiť. nakrájala som údené bravčové stehno a rolku a dala k ostatným surovinám. Pridala som vopred namočené sušené hríby, pretlačený cesnak, koreniny, soľ. Podliala som vodou a dala variť- to už na sporáku v pivnici.
- 6
Na dovarenie kapustnice už dozeral manžel, ja som sa medzitým vybrala na zdravotnú prechádzku do prírody :). Po nejakých dvoch hodinkách bola kapustnica hotová, to už sme si nachystali poháre na zaváranie 720 ml, umyli, dali zohriať do rúry a postupne sme do nich naliali vriacu kapustnicu. Zatvorili sme a uložili vychladnúť. zatiaľ 15 fliaš, Zostatok kapustnice putoval vyhladnúť do garáže a počká na konzumáciu. Podelíme sa aj so zaťom, ktorý je priam závislý na tejto pochúťke, čomu sa ja ako svokra teším najviac.
- 7
Neviem, či som Vás zaujala týmto receptom, ale jedno je super, že mám v pivnici zavarené plnohodnotné jedlo, ktoré s v prípade potreby iba ohreje a môže sa konzumovať.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
by som nachytal aj ja zavislost.Nestihol som si to dopodrobna nastudovat takze si ukladam do KK.
Takto lahodne skombinovanou kapustnicou som sa este nestretol.Doma sme ju nemavali bolo to asi k voli
detom,ze nam to nejedli.Ale pochodil som vela zabyjaciek preto viem ako sa vari,ale nie takto ako nam to predviedla martamm.Nebanujem ,ze som ta vcera k tomu provokoval urcite sa mi to oplatilo,pretoze som sa naucil nieco nove.Vdaka za pozdrav mas moje sympatie.Pozdravujem ta aj ja z 1500 km dialky.Odomna 100000000000 bodov.
pozri, my takto robíme: varecha.pravda.sk/recepty/zabijackova-kapusta-/27237-rece...
@martamm ty sia ale šikulka ani by ma nenapadlo zavariť kapusnicu je to velmi dobrý typ najmä pre nás ktorí si nevieme odhadnúť koľko skonzumujeme a máme veľké oči pred sviatkami čo všetko popame ... dík samozrejme , že aspon mňa si zaujala spôsob dobrôt ktorých dávaš do tejto kapusnice každý máme zdedeny hovorí sa tá moja maminkina by mi na tieto sviatky iste chýbala , takto je pri štedrovečernom stole s nami... stále...
Ak nie, potom uz len take, co sa pouzivaju v profesionalnych vyvarovniach, ak nieco najdem, zavesim sem link.
www.zeleziarstvoplus.sk/velke-smaltovane-hrnce/...