Vianočka zo 6 prameňov fotorecept

tkatka - fotkatkatka, 18. marca 2014
Vianočka zo 6 prameňov (fotorecept)
Foto: tkatka

Táto je moja druhá vianočka, včera som robila prvú vydarila sa tak sa podelím aj s vami :))) Recept mám z maďarskej stránky, prikladám link Zobraziť celý popisTáto je moja druhá vianočka, včera som robila prvú vydarila sa tak sa podelím aj s vami :))) Recept mám z maďarskej stránky, prikladám link kde nájdete aj video. :))) Je to trošku náročný na čas ale podľa mňa sa oplatí vyskúšať :))) http://farkasvilmos.blogspot.sk/2012/03/fonott-kalacs-hat-szallbol.html

23 minút
na 190 °C

Suroviny

Cesto:
165 ml
20 g
34 g (z 2 vajec)
34 g
34 g
340 g
1 ks
1/2 ks
1/2 ks
4 g
20 g
Na potretie a posypanie:
1 ks




Postup

  1. 1

    Mlieko, droždie, žĺtky dáme do misy zamiešame, pridáme práškový cukor, maslo, preosiatú múku, stred z vanilkového struku, kôra z pomaranča a citróna (ja som nedala) a nakoniec soľ.

    Vianočka zo 6 prameňov (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zamiesime cesto, Na doske necháme odležať prikrytú 20 minút. Ja som do cesto dala hrozienka a premiesila som, opäť necháme odležať 20 minút.

    Vianočka zo 6 prameňov (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto odvážime (mne vážilo 656 g) a vydelíme 6 (656 : 6 = 109 g) tak dostaneme koľko gramom má vážiť 1 prameň. Cesto tak rozdelíme na 6 bochníkov a necháme odležať 20 minút. A ide sa na šúľanie a pletenie. Bochníky vyšúľame, tak aby obidva konce boli užšie ako stred prameňa (posypeme múkou aby sa nelepili ). Pramene spojíme po tri, dvakrát po tri a aj tie spojíme. Prekrížime ruky a každou uchopíme vonkajšie pramene, zdvihneme ich, prekrížime ich a najprv položíme prameň z pravej ruky...

    Vianočka zo 6 prameňov (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...vzápätí ňou zdvihneme ďalší ležiaci na ľavom kraji, prekrížime ho s prameňom, ktorý držíme v ľavej ruke a po prekríženi ho položíme. Vždy berieme prameň vonkajší a po preložení ho vkladáme do vnútra, vždy treba uchovať po tri pramene rozostupy. Tak pokračujeme až kým máme hotovú upletenú vianočku. Trošičku vyšúľame vianočku a položíme na plech vyloženým papierom na pečenie. Vianočku potrieme rozšľahaným vajíčkom...

    Vianočka zo 6 prameňov (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Rúru nastavíme na 35 °C vložíme vianočku do rúry a necháme kysnúť 20 minút. Po vybratí ( rúru nastavíme na 190 °C) necháme aby sa vajíčko uschlo na vianočke. Potom potrieme vajíčkom posypeme mandľovými lupienkami a necháme vajíčko uschnúť. Opäť vložíme do rúry a upečiem na 190 °C za 23 minút.

    Vianočka zo 6 prameňov (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vianočka sa nám krásne upiekla. :))) Necháme vychladnúť a môžeme krájať.

    Vianočka zo 6 prameňov (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Nakrájame...

    Vianočka zo 6 prameňov (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Podávame podľa chuti :)))

    Vianočka zo 6 prameňov (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Synček ako papá vianočku :)))

    Vianočka zo 6 prameňov (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

jozka2
Tkatka,vidno,ze si si dala na nej veeelmi zalezat,lebo cesto je fantasticky nadychane,mas 5*.
denyany
Vyzerá pekne,mne tam vadia tie mandle na vrchu, ale to je môj názor. Pletiem vianočku aj z 8prameňov, tiež to vyzerá dobre a postup je rovnaký/samozrejme, 4+4pramene/.:-)
smejkad
ja stastna ako blcha, ze som sa naucila zo 4 :-)))))
ok, nastriham snurky a budem si uzlit ruky zo 6, nadherna je :-)
frezia68
Pekná prezentácia,veď sa blížia sviatky a že chutí? Obrázok č.9 o tom svedčí :-)))
braxi
krása...aj ja chcem vedieť takto pliesť, budem skúšať, ale zatial nie s cestom :-))
eviana
@tkatka , prekrásnu vianočku si upiekla, naozaj je ako maľovaná a že je chutná je absolútne jasné z obrázku Tvojho vysmiateho synčeka... veru ju podľa Teba vyskúšam, tlieskam :) 5*
pusta
máš ju nádherne vydarenú, zrozumiteľne zdokumentovanú, úžasné foto
*****
alex37
@Tkatka , vianočka vyzerá výborne a ochutnávača máš rozkošného a určite kompetentného, deti nejedia čo im nechutí, takže určite bola aj výborná :-)
beatacsontosova
ja som cez víkend robila vianočku z takej zmesi (neviem čo ma kedysi dávno napadlo kupovať zmes), mala tesne pred koncom záruky,tak som to riskla...no škoda námahy, bola tuhá ako kameň, od nadýchanej vianočky sakra ďaleko :-( tvoja vyzerá krásne jemnučká, ďalší víkend odskúšam, môj drahý zbožňuje s maslom a soľou, ja teda ku kakau tiež nepohrdnem a tá kupovaná nie je nič moc :-(
hanka56
Nádherná a je vidět, že i chutná dávám 5* :-)
kukulienka71
@tkatka ,nádherná práca znova:-),zvykla som urobiť z troch vrkočov na spodok a navrch ešte z dvoch,vtedy som ju mala podobne vyskokú ako ty:-)z nejakej plastelíny budem skúšať,aby som výborné cesto nepomágala,ked sa odhodlám:-)Ďalšia výzva pre mňa,ukladám a chválim maminku,že takú dobrotku upiekla peknému synčekovi a aj sa s nami podelila,5*
garanco
Perfektne si to popísala! Idem sa učiť pliesť zo šiestich prameňov - ale najprv na šnúrkach, keď sa podarí, budeme Ťa na Veľkú noc spomínať, nech malej " Papuľke" chutí a nech rastie z fajnových koláčikov!!
slavnicanka
Joj,mne by sa hádam aj ruky zauzlili-pri takom peknom prekladaní.A tvoj synček ma veľmi šikovnú mamičku,čo sa týka pečenia-a hlavne tie nádherné torty na ktoré sa neviem vynadívať.
mariamka
uz sa len pridam ku vsetkym chvalam, vianocka vyzera ako paperie, a degustator sa tvari stastne, deti neoklameme, za mna velka pochvala :)
smejkad
tak,dnes som zvladla z 5, ale 6 ani za ten svet,snurok som pouzlila a nie a nie :-)))))))))
ocividne na to musim ist pekne postupne :-)
smejkad
vyborne,@luss44 , to by som mohla zvladnut, pekne si to nafotila, dakujem
ked dojeme dnesnu a opat pride rad na vianocku, spravim podla teba :-)
ale raz, ked vyrastiem, tak sa naucim aj zo 6 :-))))))))))))))
elysa
nádhera, veru domáca ja najsamlepšia... 5*
luss44
@smejkad , poteší ma, ak dáš potom vedieť o výsledku. Zo 6-ich som ešte ani ja nepiekla, počkám spolu s Tebou, až vyrastieme :) Pekný večer prajem.
havino
chutný papkáčik, hovorí za všetko, no a ja by som teda zo 6 neuplietla, by sa mi ruky zaplietli skôr, ja som rada, že viem 4,3,2 a už so špagatmi behať nebudem
martamm
Tkatka, presne takýto recept sa mi zíde do zbierky. Moja mama dokáže zapliesť vianočku tuším z 5 vrkočov, ale táto Tvoja je úžasná. Dúfam, že sa naučím aj ja takto zapletať. Chcem pochváliť aj recept, podľa fotky je vianočka ľahučká ako vatička, presne taká má byť, Tvoj recept obohatil moju zbierku. Ďakujem :)
medovnicek
Katka tá tvoja vianočka môže ísť aj na výstavu, recept si ukladám, ja zvyknem vianočku piecť na vianoce - robím tú klasiku, 4-3-2-1 a aj to mám pustené video v notebooku a podľa toho tie 4 zapletám, nabudúce ju skúsim upiecť podľa tvojho receptu a postupu
tkatka
Ďakujem veľmi pekne za milé komentáre veľmi ma potešili :))) Prikladám obrázok čo som robila prvú moju vianočku :)))







smejkad
ahoj @luss44 ,poctivo hlasim, ze dnes som plietla podla teba , ale fotku nepridam :-)
kym som plietla-radost pozerat, az som bola hrda na seba :-)
ked uz kysla-ajajaaaaaaaaaj, kam mi ta potvora usla do senku?
tak som ju umravnila styrmi spajdlami a spokojna nechala este podkysnut :-)
potom sup do rury a vies co? ta hnusoba si tam proste dala slofika :-))))))))))))
polka drzi ako tak, polka sa zosunula :-)
ale viem, ze nabudúce musim robir mensiu, toto teleso mi jednak nechcelo ostat na plechu, jednak ani po vyske nechcelo vojst do rury :-)
teda ucit vies dobre, pochopila som a zvladla, len nesmiem byt taky maximalista :-)
dakujem a prajem vela radosti :-)))
smejkad
aby nedoslo k omylu- robila som margaretkinu hrncekovu :-)
luss44
milá @smejkad , veľmi si ma potešila, že si plietla podľa mňa a hlavne, že sa darilo. Špajdle daj hned na začiatku a viac, 4 sú málo. Ja dávam ostré špáratká, kukni do rcp. Veru, lepšie je upliesť dve vianočky, ako jedno "teleso", to si ma pobavila :) Ale chuťovo je určite skvelá, na tvare až tak nezáleží. Urobila si mi radosť, prajem ešte pekný večer.
parisienne
uz som vysusala vela receptov na vianocku ale vzdy mali taku mdlu chut, tento mal byt posledny. No a konecne ten pravy recept, je proste TOP, makkucka, vonava, najsamlepsia. DAKUJEEEEM a podarila sa mi ju aj rovnako upliest vdaka videu. :)
martamm
Neviem, asi som nejaka nechapava, ale tomu prekladaniu vobec nerozumiem, je to na mna moc zlozite...
luss44
@Martamm (18.12.2016 12:34)

kukni sem, celkom zrozumiteľne podané. Aj keď mne sa lepšie pletie zo 4-3-2.







SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia