Likérová vianočka fotorecept

luss44 - fotkaluss44, 22. apríla 2013
Likérová vianočka (fotorecept)
Foto: luss44

Milé Varecháčky, rozhodla som sa pridať sem môj prvý recept. Pečiem veľmi často a rada, ale po prvý krát som si postup aj fotila Zobraziť celý popisMilé Varecháčky, rozhodla som sa pridať sem môj prvý recept. Pečiem veľmi často a rada, ale po prvý krát som si postup aj fotila :) Je to naša obľúbená vianočka, do ktorej ma včera napadlo pridať vaječný likér. Pliesť vianočku som sa naučila podľa jedného videa na nete, ide to veľmi jednoducho.

60 minút
príprava
30 minút
na 175 °C

Suroviny

700 g
150 g
100 g
3
40 g
300 ml
100 ml




Postup

  1. 1

    Do misy dáme múku so štipkou soli, v strede urobíme jamku do ktorej dáme KL cukru a pomrvené droždie, zalejeme teplým 1 dcl mliekom, necháme kvások napučať. Pridáme rozpustené vlažné maslo /nie margarín/, žĺtky, citrónovú kôru, hrozienka, likér, zvyšný cukor a mlieko. Vypracujeme cesto, ja si každé kysnuté miesim mojím verným šľahačom Eta so špirálovými metličkami. Poprášime múkou a dáme vykysnúť, ja strčím misu do mikrovlnky - pozor nezapínať! tam mi vždy krásne vykysne - asi takto:

    Likérová vianočka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vykysnuté cesto preložíme na dosku, rozdelíme na 9 dielikov, z ktorých budeme pliesť vianočku, 4+3+2. Každý dielik ušúľame na tenký šúľok. Spodnú časť upletieme zo štyroch, strednú časť z troch a navrch z dvoch. Poschodia medzi sebou nenatieram vajíčkom, lebo minule som to urobila a šmýkali sa mi pri pečení dolu.

    Likérová vianočka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pri pletení spodnej časti sa nadvihne 2. a 4. šúľok a 1. sa podvlečie popod.

    Likérová vianočka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Tretia časť je ako cop

    Likérová vianočka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    a pri poslednej sa len skrútia 2 šúľky dokopy

    Likérová vianočka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    upletené časti si hneď ukladám na plech s papierom na pečenie, jednotlivé poschodia prichytím špáradlami aby sa nezošmykli a nechám kysnúť ešte cca 20 min., kým sa nezohreje trúba. Zabudla som dodať, že z tohoto množstva vyjdu 2 vianočky. Potriem vajíčkom a dám piecť na 175 st., keď už tmavne, skúsim špajdlou, príp.prikryjem alobalom aby nezhorela

    Likérová vianočka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    a tu už sú krásavice upečené :) prajem dobrú chuť

    Likérová vianočka (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

ocko
pekna a urcite aj chutna jaj ale to pletenie ..ale skusim si sikovna
mracik9
no krása,šikulka si,určite by som si ju dala zajtra na raňajky :))
luss44
ľudkovia, ďakujem za chvály aj za privítanie, "snorím" tu po receptoch už dlhšie, aj som čo-to popiekla z Varechy, ale až dnes som sa rozhodla pre rázny krok - pridať sem recept. a pre @ocko - to pletenie nie je vôbec ťažké, chce to len cvik
iva63
tvoj "uvítací recept" je veľmi pekný...si šikovná, vitaj medzi nami -:)
stacy77777
@luss - nádherné vianočky, cesto ako z rozprávky "Hnček var"...:-)), teším sa na tvoje ďalšie recepty
luss44
ešte raz ďakujem za komentáre, ozaj je aj chutná, ale treba tam dať pravé maslo, potom tak pekne maslovo vianočka vonia, skúšala som aj s Herou, bola dobrá ale nie až tak ako s maslom
mirkamt
jéééj, prekrásne vianočky, rada by som ju uchutnala ;-)
turistka
@Luss44 , nikdy som nepiekla v mojom živote vianočku "priznanie je poľahčujúca okolnosť", kvôli tomu pleteniu. Ale podľa Tvojej rady a obrázkov raz príde deň a konečne budeme jesť tú našu. Ďakujem Ti.
luss44
@turistka , aj ja som veľakrát pozerala na ruky našich šikovných dedinských žienok, ako plietli vianočky v Kultúrnom dome pri rôznych príležitostiach, a kým som došla domov - odkukané už bolo zabudnuté... až kým som nenašla toto jednoduché pletenie 9+3+2 a už vianočku ani nekupujem. určite to skús a uvidíš aké je to ľahké. dnes som to učila kolegyne v práci :)
luss44
ďakujem, teší ma že sa vám moje vianočky páčia :) najradšej pečiem z kysnutého cesta, sladké aj slané, len doma mi občas frflú že stále pečiem a "nútim" ich to jesť... manžel keď ma vidí s doskou na cesto, vraj - čo ideš zase piecť? ešteže mám ochotných kolegov, čo radi pojedia :) čo už so mnou, keď ma to baví, no nie?
janger
Blahozelam k prvemu receptu! Vianocka je velmi vydarena. A vitaj medzi nami :-).
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Krásne vianočky, klobúk dolu :-).




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia