Veterníky s bryndzovou plnkou (fotorecept)

Autor receptu: mesiar50

Veterníky robené ručne a plnka je netradičná.

Suroviny

Postup

  1. Ahojte. Najprv si plech potrieme s maslom a posypeme múkou. Pohár s priemerom 6 cm nám poslúži na nákres kruhov.
  2. Preosejeme si 150 g hladkej múky a 150 g polohrubej múky.
  3. Privedieme k varu 500 ml vody a 100 g masla. Zmes trocha premiešame, aby sa nám maslo rýchlejšie roztopilo.
  4. Maslo s vodou stiahneme z tepelného zdroja a pridáme múku. Robíme to naraz. Cesto vrátime nad oheň a miešame poctivo asi 3 minúty
  5. Hotové cesto sa mierne leskne a je kompaktné.
  6. Cesto si následne premiestnime do inej nádoby, kde ho budeme ďalej spracovávať. Necháme ho trocha vychladnúť.
  7. Do cesta som chcel pridať iba jedno vajce, ale mi tam zbehli tri kusy. Je ráno tri hodiny a šľahač som nesmel použiť. Takže zostala mi iba ručná robota. Vy si cesto kľudne miešajte šľahačom samozrejme.
  8. Pri druhom miešani sa mi do cesta vkĺzli už iba dve vajcia. Cesto miešam, akoby ma ,,naháňali".
  9. Pridáme do cesta posledné čiže šieste vajce a dielo dôkladne premiešame.
  10. Vypracované cesto bolo husté, len ťažko sa kĺzalo z varechy. Rozmýšlal som pridať ešte jedno vajce,no potom som to cesto nechal radšej tak.
  11. Veterníky nastriekame do obvodu kruhu. Poofŕkame ich studenou vodou. Veterníky som piekol najprv pri 200 C po dobu 10-tich minút. Po uplynutí spomínanej doby som potom znížil teplotu na 180 C po dobu 50 minút. Veterníky som striekal tak, že jeden kruh, potom naň ďaľší a tretie točenie smerovalo už do stredu veterníka. Vlastne preto sú aj také veľké. Použitý bol horný a spodný ohrev el. rúry bez ventilácie.
  12. Po 20-tich minútach.
  13. Veterníky som po upečení nechal v rúre a po jednom som ich vyberal a následne aj priečne prekrojil.
  14. Veterníky si prichytíme nejakým papierovým obrúskom, a tak ich prekrojíme. Dbáme nato, aby sme predišli popáleniu a porezaniu sa.
  15. A teraz si spravíme plnku z bryndze. Najprv si zo smotany spravíme šľahačku. Nešľaháme dlho, aby sme si nespravili nebodaj maslo.
  16. Prešľaháme 200 g bryndze. Do bryndze prišľaháme 3 PL šľahačky.
  17. Ďalej do bryndzovej zmesi pridáme posekanú jarnú cibuľku aj s výhonkom, trocha rasce celej, 1 malú káv. lyžičku mletej červenej papriky, keď treba, tak zo dve štipky soli.
  18. Hotová bryndzová plnka.