Foto: hviezdickaz
Prečo veselá torta? Keď sme ju spolu s @lyali - pripravovali,tak sme sa pri nej tak nasmiali,až nás bruchá boleli... :o) Je to moja Zobraziť celý popisPrečo veselá torta? Keď sme ju spolu s @lyali - pripravovali,tak sme sa pri nej tak nasmiali,až nás bruchá boleli... :o) Je to moja prvotina , a teraz už môžem povedať,že aj bola veľmi chutná,pretože z nej do večera ani kúsok neostal ... A narodeninovému oslávencovi tiež veľmi chutila ( aj keď má len 1 rôčik, museli sme mu dať predsa ochutnať ) .
Suroviny
Plát č.1 : | |
7 ks |
|
7 pol.lyžíc |
|
300 g |
|
1/2 |
|
250 g |
|
Plát č.2 : | |
5 ks |
|
150 g |
|
150 g |
|
1 ks |
|
|
|
Smotanový krém: | |
1 ks |
|
1 ks |
|
Maslový krém: | |
1/2 l |
|
1 ks |
|
250 g |
|
250 g |
|
|
|
na ozdobu |
|
|
|
|
Postup
-
1
Ešte potrebujeme: formy na tortu ( najlepšie,keď sú 2 ) Plát č.1 : Uvaríme si nálev z cukru a vody - do rozpustenia cukru. Vyšľaháme tuhý sneh zo 7 bielkov s pridaním štipky soli. Cukrový rozvar pomaly zašľahávame do snehu.
-
2
Ďalej po troche zašľaháme žĺtka.
-
3
Prisypávame múku,v ktorej je rozmiešaný prášok do pečiva.Cesto vlejeme do formy,naspodok formy dáme papier na pečenie.Pečieme pri 180 st. približne 30 min.
-
4
Maslový krém : zmäknuté maslo vymiešame s práškovým cukrom.Uvaríme puding zo zlatého klasu a necháme vychladnúť.Puding po malých častiach pridávame do vymiešaného masla.
-
5
Plát č.2 : z 5 bielkov vyšľaháme tuhý sneh.Vymiešame 5 žĺtkov s práškovým cukrom,vanilkovým cukrom,pridáme trochu postrúhanej citrónovej kôry.Pridáme pomleté orechy a opatrne vmiešame tuhý sneh z bielkov.Vylejeme do formy a upečieme pri 180 st. 20 min.
-
6
Z upečeného plátu č.1 zrežeme vrch a zarovnáme ho,a zarovnaný ho prerežeme na polovicu.
-
7
Orechový plát ( č.2 ) rozmrvíme,pridáme do neho odrezky aj z prvého plátu. My sme do neho zamiešali aj rozmixované marhule ( na kašu ) ,šťavu z kompótu / kúpený klasický malý marhuľový kompót / a poriadne premiešame.
-
8
Rozrezaný spodný plát preložíme do formy a natrieme džemom.
-
9
Na džem natrieme 1/3 krému,naň poukladáme ovocie ( my sme použili jahody,broskyne a kivi ).
-
10
Navrstíme orechovú hmotu,potrieme tenkou vrstvou krému ,poukladáme na ne piškóty ( namočené v džúse ). Dáme do chladničky.
-
11
Do druhej prázdnej formy preložíme ďalší plát potretý džemom,navrstvíme naň čučoriedky, smotanový krém ( vyšľahaná šľahačka a kyslá smotana ) a sčasti ozdobíme ovocím,ktoré potom zalejeme želatínou. Potom pláty opatrne preložíme na seba ( s pomocou minimálne 2 osôb ) a dáme do chladu stuhnúť.
-
12
Výsledný efekt vyzeral takto ... Boky som ešte potrela maslovým krémom. A hotovo. Pre mňa dosť zložité na prípravu,no zato veĺmi chutné ... :o)
Diskusia k receptu