Veľkonočný pletenec
Katarína Lešková
šéfcukrárka hotela Devín v Bratislave, 25. marca 2021
šéfcukrárka hotela Devín v Bratislave, 25. marca 2021
Foto: Pravda - Ivan Majerský
35 minút
na 180 °C
na 180 °C
Suroviny
375 g |
|
375 g |
|
280 g vlažná |
|
1 PL |
|
40 g čerstvé |
|
125 g (izbovej teploty) |
|
150 g |
|
štipka |
|
1 ks |
|
|
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
|
Postup
-
1
Do vody primiešame lyžicu medu, lyžicu cukru a múky a rozdrobené droždie, Necháme vzísť kvások. Do väčšej misky dáme zvyšnú múku, cukru, maslo, vajce a soľ. Prilejeme kvások a vypracujeme cesto, do ktorého môžeme zapracovať aj hrozienka. Necháme nakysnúť približne 2 hodiny, kým cesto nezdvojnásobí svoj objem.
- 2
Cesto rozdelíme na 5 rovnakých dielov a vyvaľkáme z nich rovnako dlhé pramene. Koláč zapletieme z 5 prameňov na tzv. rybiu kosť a vytvarujeme do venca. Preložíme na plech, necháme nakysnúť 30 minút a predhrejeme rúru na 200 °C.
- 3
Nakysnutý koláč potrieme vajcom vyšľahaným s troškou mlieka a dáme piecť. Hneď ako vložíme koláč do rúry, znížime teplotu na 180 °C a pečieme asi 35 minút.
Tiež kysnutý koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu