Kysnutý koláč
Kysnutý koláč

Veľkonočný pletenec

Katarína Lešková
šéfcukrárka hotela Devín v Bratislave, 25. marca 2021
Veľkonočný pletenec
Foto: Pravda - Ivan Majerský
35 minút
na 180 °C

Suroviny

375 g
375 g
280 g vlažná
1 PL
40 g čerstvé
125 g (izbovej teploty)
150 g
štipka
1 ks
Na potretie:
1 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do vody primiešame lyžicu medu, lyžicu cukru a múky a rozdrobené droždie, Necháme vzísť kvások. Do väčšej misky dáme zvyšnú múku, cukru, maslo, vajce a soľ. Prilejeme kvások a vypracujeme cesto, do ktorého môžeme zapracovať aj hrozienka. Necháme nakysnúť približne 2 hodiny, kým cesto nezdvojnásobí svoj objem.

  2. 2

    Cesto rozdelíme na 5 rovnakých dielov a vyvaľkáme z nich rovnako dlhé pramene. Koláč zapletieme z 5 prameňov na tzv. rybiu kosť a vytvarujeme do venca. Preložíme na plech, necháme nakysnúť 30 minút a predhrejeme rúru na 200 °C.

  3. 3

    Nakysnutý koláč potrieme vajcom vyšľahaným s troškou mlieka a dáme piecť. Hneď ako vložíme koláč do rúry, znížime teplotu na 180 °C a pečieme asi 35 minút.

Diskusia k receptu