Kysnutý koláč

Veľkonočný pletenec

Autor receptu: redakcia

35 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Do vody primiešame lyžicu medu, lyžicu cukru a múky a rozdrobené droždie, Necháme vzísť kvások. Do väčšej misky dáme zvyšnú múku, cukru, maslo, vajce a soľ. Prilejeme kvások a vypracujeme cesto, do ktorého môžeme zapracovať aj hrozienka. Necháme nakysnúť približne 2 hodiny, kým cesto nezdvojnásobí svoj objem.
  2. Cesto rozdelíme na 5 rovnakých dielov a vyvaľkáme z nich rovnako dlhé pramene. Koláč zapletieme z 5 prameňov na tzv. rybiu kosť a vytvarujeme do venca. Preložíme na plech, necháme nakysnúť 30 minút a predhrejeme rúru na 200 °C.
  3. Nakysnutý koláč potrieme vajcom vyšľahaným s troškou mlieka a dáme piecť. Hneď ako vložíme koláč do rúry, znížime teplotu na 180 °C a pečieme asi 35 minút.