Kysnutý koláč
Veľkonočný pletenec
Autor receptu: redakcia
Postup- Do vody primiešame
lyžicu medu, lyžicu cukru a múky a rozdrobené droždie, Necháme vzísť kvások. Do väčšej
misky dáme zvyšnú múku, cukru,
maslo, vajce a soľ. Prilejeme kvások a vypracujeme
cesto, do ktorého môžeme zapracovať aj hrozienka. Necháme nakysnúť približne 2 hodiny, kým
cesto nezdvojnásobí svoj
objem.
- Cesto rozdelíme na 5 rovnakých dielov a vyvaľkáme z nich rovnako dlhé pramene. Koláč zapletieme z 5 prameňov na
tzv. rybiu kosť a vytvarujeme do venca. Preložíme na plech, necháme nakysnúť 30 minút a predhrejeme rúru na 200 °C.
- Nakysnutý koláč potrieme vajcom vyšľahaným s troškou mlieka a dáme piecť. Hneď ako vložíme koláč do rúry, znížime teplotu na 180 °C a pečieme asi 35 minút.
|