Veľkonočná karamelovo-kávová torta
Foto: siuuu
Po dlhej dobe opäť torta. Tortička mala byť už k Novému roku, ale keďže nás všetkých skolil Covid tak je až k Veľkej noci. Zobraziť celý popisPo dlhej dobe opäť torta. Tortička mala byť už k Novému roku, ale keďže nás všetkých skolil Covid tak je až k Veľkej noci. Dlho som rozmýšľala akú kombináciu chutí zvolím - nakoniec zvíťazila kombinácia karamel-káva a (r)um. Zdobenie mi veľmi nejde, ale celkom ujde - hlavne, že chutí... a chuťovo je výborná.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Korpus: | |
6 ks |
|
6 PL |
|
4 PL |
|
2 PL |
|
1 PL |
|
1/2 bal. |
|
3 PL |
|
Krém: | |
750 g |
|
2-3 PL |
|
1 dl (33 %) |
|
100 g |
|
Slaný karamel: | |
100 g |
|
60 g (33 %) |
|
25 g |
|
1/2 ČL |
|
Okrem toho: | |
1 dl (uvarená) |
|
0,5 dl |
|
|
|
(na obsypanie bokov) |
|
Postup
-
1
Najskôr som pripravila korpusy - môžu sa pripraviť aj deň vopred. Najskôr som vyšľahala bielky s krupicovým cukrom na tuhý sneh, po jednom som zašľahala žĺtky, olej a nakoniec som zľahka ručne vmiešala preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva a s kakaom. Cesto som rozdelila do dvoch foriem s priemerom 20 cm, ktorých dno som vystlala papierom na pečenie. Piekla som v rúre zohriatej na 180 °C cca 12-13 minút. Čas pečenia sa môže líšiť v závislosti od toho, ako ktorá rúra pečie - treba vyskúšať špáradlom. Po upečení som boky obrezala nožom, korpusy som vybrala z formy a hore drdy (spodkom hore) som ich nechala na mriežke úplne vychladnúť (papier na pečenie som odstránila). Po vychladnutí som každý korpus prerezala na dve polovice.
- 2
Pokiaľ sa piekli korpusy, pripravila som si slaný karamel. Do panvice (ja mám panvicu s nepriľnavým dnom) som nasypala cukor a na miernom ohni som ho nechala úplne rozpustiť a skaramelizovať. Keď bola zmes úplne tekutá a hladká bez kryštálikov cukru, vmiešala som smotanu, nechala prebublať a nakoniec som pridala zmäknuté maslo a soľ (množstvo soli si každý upraví podľa svojej chuti). Karamel necháme čiastočne vychladnúť.
- 3
Ako posledný som robila krém. Zmixovala som mascarpone, cukor a smotanu a nakoniec som po troškách všľahala teplý karamel (karamel musí byť ešte tekutý, inak sa dobre nerozmixuje) - ideálne je mascarpone vytiahnuť z chladničky a nechať ohriať na izbovú teplotu - inak karamel v momente po vliatí do krému tuhol (nebolo to na škodu - kúsky v kréme sú fajn).
- 4
Keď som mala všetky časti torty pripravené, skladala som. Každý korpus som pokropila rumom a uvarenou kávou (použila som instantnú kávu), potrela časťou krému a krémom som potrela aj boky a vrch torty. Časť krému (cca 3-4 lyžice) som si odložila. Tortu som cez noc nechala stuhnúť, pretože s príliš mäkkým krémom sa zle robilo. Na druhý deň som vychladenú tortu obtrela zvyšným krémom, uložila som ozdoby, spodok torty som obsypala krokantom a nechala zatuhnúť. Použila som hotové čokoládové ozdoby... akurát makrónky (makové o slaným karamelom) som robila sama.
- 5
Tortička je chuťovo ozaj lahodná - jemne voňavá od rumu a kávy, so zamatovo jemným karamelovým krémom a nadýchaným korpusom.
Tiež karamelová torta:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Chuťovo je ozaj výborná - korpus aj krém sú nadýchné, nie je presladená ... a v pozadí vôňa kávy a rumu ... mňam
Ďakujem ... ale chýba mi trpezlivosť aj fantáziu na zdobenie ... takže tak po domácky ... ale hlavne že chuť je dobrá ;-)
Ďakujeeeeem ;-)
ozdoby sú myslím z toptorticka.sk ... krokant som našla v skrinke - niečo sa mi žiadalo dať okolo spodnej časti - kupovaný bol dávnejšie v obchode - myslím že v Kauflande ;-)
Ďakujem krásne za milý komentár.
ja si dovolim napisat ze zdobenie jej ide...
Ďakujem za milý a povzbudzujúci komentár.
Ďakujem @olinecka ... snažila som sa ... áno skúšala som makové makrónky, ale musím ešte vypilovať recept - resp. skúsiť inú metódu ich prípravy, nebola som spokojná s výsledkom, aj keď chuťovo boli fajn ;)