Karamelová torta

Veľkonočná karamelovo-kávová torta

Autor receptu: siuuu

Po dlhej dobe opäť torta. Tortička mala byť už k Novému roku, ale keďže nás všetkých skolil Covid tak je až k Veľkej noci.* Dlho som rozmýšľala akú kombináciu chutí zvolím - nakoniec zvíťazila kombinácia karamel-káva a (r)um. Zdobenie mi veľmi nejde, ale celkom ujde - hlavne, že chutí... a chuťovo je výborná.

10-12
porcií
30 minút
príprava
12-14 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Najskôr som pripravila korpusy - môžu sa pripraviť aj deň vopred. Najskôr som vyšľahala bielky s krupicovým cukrom na tuhý sneh, po jednom som zašľahala žĺtky, olej a nakoniec som zľahka ručne vmiešala preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva a s kakaom. Cesto som rozdelila do dvoch foriem s priemerom 20 cm, ktorých dno som vystlala papierom na pečenie. Piekla som v rúre zohriatej na 180 °C cca 12-13 minút. Čas pečenia sa môže líšiť v závislosti od toho, ako ktorá rúra pečie - treba vyskúšať špáradlom. Po upečení som boky obrezala nožom, korpusy som vybrala z formy a hore drdy (spodkom hore) som ich nechala na mriežke úplne vychladnúť (papier na pečenie som odstránila). Po vychladnutí som každý korpus prerezala na dve polovice.
  2. Pokiaľ sa piekli korpusy, pripravila som si slaný karamel. Do panvice (ja mám panvicu s nepriľnavým dnom) som nasypala cukor a na miernom ohni som ho nechala úplne rozpustiť a skaramelizovať. Keď bola zmes úplne tekutá a hladká bez kryštálikov cukru, vmiešala som smotanu, nechala prebublať a nakoniec som pridala zmäknuté maslo a soľ (množstvo soli si každý upraví podľa svojej chuti). Karamel necháme čiastočne vychladnúť.
  3. Ako posledný som robila krém. Zmixovala som mascarpone, cukor a smotanu a nakoniec som po troškách všľahala teplý karamel (karamel musí byť ešte tekutý, inak sa dobre nerozmixuje) - ideálne je mascarpone vytiahnuť z chladničky a nechať ohriať na izbovú teplotu - inak karamel v momente po vliatí do krému tuhol (nebolo to na škodu - kúsky v kréme sú fajn).
  4. Keď som mala všetky časti torty pripravené, skladala som. Každý korpus som pokropila rumom a uvarenou kávou (použila som instantnú kávu), potrela časťou krému a krémom som potrela aj boky a vrch torty. Časť krému (cca 3-4 lyžice) som si odložila. Tortu som cez noc nechala stuhnúť, pretože s príliš mäkkým krémom sa zle robilo. Na druhý deň som vychladenú tortu obtrela zvyšným krémom, uložila som ozdoby, spodok torty som obsypala krokantom a nechala zatuhnúť. Použila som hotové čokoládové ozdoby... akurát makrónky (makové o slaným karamelom) som robila sama.
  5. Tortička je chuťovo ozaj lahodná - jemne voňavá od rumu a kávy, so zamatovo jemným karamelovým krémom a nadýchaným korpusom.