Karamelová torta
Veľkonočná karamelovo-kávová torta
Autor receptu: siuuu
Po dlhej dobe opäť torta. Tortička mala byť už k Novému roku, ale keďže nás všetkých skolil Covid tak je až k Veľkej noci.* Dlho
som rozmýšľala akú kombináciu chutí zvolím - nakoniec zvíťazila kombinácia karamel-káva a (r)um. Zdobenie mi veľmi nejde,
ale celkom ujde - hlavne, že chutí... a chuťovo je výborná.
10-12 porcií |
30 minút príprava |
12-14 minút na 180 °C |
Postup
- Najskôr som pripravila korpusy - môžu sa pripraviť aj deň vopred. Najskôr som vyšľahala bielky s krupicovým cukrom na tuhý sneh, po jednom som zašľahala žĺtky, olej a nakoniec som zľahka ručne vmiešala preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva a s kakaom. Cesto som rozdelila do dvoch foriem s priemerom 20 cm, ktorých dno som vystlala papierom na pečenie. Piekla som v rúre zohriatej na 180 °C cca 12-13 minút. Čas pečenia sa môže líšiť v závislosti od toho, ako ktorá rúra pečie - treba vyskúšať špáradlom. Po upečení som boky obrezala nožom, korpusy som vybrala z formy a hore drdy (spodkom hore) som ich nechala na mriežke úplne vychladnúť (papier na pečenie som odstránila). Po vychladnutí som každý korpus prerezala na dve polovice.
- Pokiaľ sa piekli korpusy, pripravila som si slaný karamel. Do panvice (ja mám panvicu s nepriľnavým dnom) som nasypala cukor a na miernom ohni som ho nechala úplne rozpustiť a skaramelizovať. Keď bola zmes úplne tekutá a hladká bez kryštálikov cukru, vmiešala som smotanu, nechala prebublať a nakoniec som pridala zmäknuté maslo a soľ (množstvo soli si každý upraví podľa svojej chuti). Karamel necháme čiastočne vychladnúť.
- Ako posledný som robila krém. Zmixovala som mascarpone, cukor a smotanu a nakoniec som po troškách všľahala teplý karamel (karamel musí byť ešte tekutý, inak sa dobre nerozmixuje) - ideálne je mascarpone vytiahnuť z chladničky a nechať ohriať na izbovú teplotu - inak karamel v momente po vliatí do krému tuhol (nebolo to na škodu - kúsky v kréme sú fajn).
- Keď som mala všetky časti torty pripravené, skladala som. Každý korpus som pokropila rumom a uvarenou kávou (použila som instantnú kávu), potrela časťou krému a krémom som potrela aj boky a vrch torty. Časť krému (cca 3-4 lyžice) som si odložila. Tortu som cez noc nechala stuhnúť, pretože s príliš mäkkým krémom sa zle robilo. Na druhý deň som vychladenú tortu obtrela zvyšným krémom, uložila som ozdoby, spodok torty som obsypala krokantom a nechala zatuhnúť. Použila som hotové čokoládové ozdoby... akurát makrónky (makové o slaným karamelom) som robila sama.
- Tortička je chuťovo ozaj lahodná - jemne voňavá od rumu a kávy, so zamatovo jemným karamelovým krémom a nadýchaným korpusom.