Veľké krevety so špagetami v paradajkovej omáčke fotorecept
Foto: sracz
Našim priateľom z najmilších, M&J. Davalovcom z Jarkovej v Trebišove-Paričove, som prisľúbil tento môj rcp s morskými „potvorami“! Ďurko Davala je dvojnásobný európsky majster Zobraziť celý popisNašim priateľom z najmilších, M&J. Davalovcom z Jarkovej v Trebišove-Paričove, som prisľúbil tento môj rcp s morskými „potvorami“! Ďurko Davala je dvojnásobný európsky majster v chove králikov „moravských obrov modrých“! Trápi ho dna a morská fauna a flóra mu iba pomôže. Maruška, jeho krajšie „JA“, je zas pani kuchárka a cukrárka „par excellence“! Vlani, na jar, ma pohostila úžasnou, pomaly pečenou, „husokačkou“ a fantastickým „šuteméňom“, ktorý som potom ledva vládal zjesť! Máme ich veľmi radi!
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
4-5 PL |
|
1 ČL suchej |
|
2-3 pretlačené strúčky |
|
1 ks väčšia nadrobno pokrájaná |
|
750-800 g olúpané |
|
1 viazanica |
|
2-3 PL |
|
2-3 PL strúhaný |
|
1-2 ČL |
|
454 g (alebo iná cestoviny) |
|
10-12 ks väčšie |
|
10-12 ks čerstvé lístky |
|
podľa potreby ml |
|
podľa chuti g (alebo čerstvé) |
|
Postup
-
1
na 4 PL dobrého (nie panenského) olivového oleja, ja mám najradšej z Ligurie, krátko opečiem KL semienok feferónky, 2÷3 pretlačené strúčiky cesnaku a na jemno pokrájanú alebo postrúhanú veľkú šalotku (ak nemám, tak sladkú cibuľu)
-
2
pridám ~ 800 g olúpaných a pokrájaných paradajok, zamiešam a nechám prikryté asi 5´ dusiť
-
3
za horúca vsypem 2 PL strúhaného „parmezánu“, pokrájanú petržlenovú vňať aj s vetvičkami (časť lístkov odložím na servírovanie), osolím, okorením čMČK (čerstvo Mletým Čiernym Korením), ak mám tak aj KL oregana, premiešam
-
4
a rozmixujem ponorným mixérom; ak si mi budúca omáčka zdá „prihustá“, zriedim ju troškou mäsového vývaru
-
5
priložím 1÷2 PL masla a po premiešaní varím dobrú ½ hodinku; ak sa mi omáčka zdá kyslá, „hranu acidity“ paradajok ľahko dokážem „zbrúsiť“ dochutením 1÷2 KL cukru
-
6
do hotovej a dochutenej omáčky vložím vyvarené špagety (v osolenej vode s PL oleja) a opatrne ich zmiešam (Taliani takto pripravenú cestovinu nazývajú „Pasta la sugo pomodoro“)
-
7
rukou spoločnou, s mojou krajšou ½, sme pripravili krevety; teda jej „vznešenosť“ čistila a ja som fotografoval; pod tečúcou studenou vodou krevety zbavila „panciera“,
-
8
po hornom oblúku pozdĺžne nadrezala ~ 5 mm a vytiahla tmavé črievko
-
9
umyté, osolené a okorenené (čMČK) krevety som potom krátko opiekol (à 2÷3´ obojstranne), keď začnú „chytať marhuľkovú farbu“ otočím ich na druhú stranu
-
10
do hlbokých tanierov som uložil špagety v paradajkovej omáčke, rozložil krevety, polial ich prepraženým maslom, posypa troškou strúhaného „parmezánu“, porcie „ozdobil“ lístkami petržlenovej vňate a bazaličky voňavej; popriali sme si dobrú chuť a … ak máme zapíjame ľahkým bielym vínom! Som presvedčený, že aj Maruška a Ďurko, so svojimi milovanými ratolesťami Davalčatami, Aďkou a Dadkou, pri vínku z okolia Zemlínskeho Hradiska, si pochutnajú ako my!
Nevim proc, ale ten, kdo napsal, ze velke krevety "vyzeraju jinak", poradne krevety asi nikdy nevidel, chudak! Skoda, ze jste je nevyfotil v syrovem stavu....