Veľké krevety so špagetami v paradajkovej omáčke fotorecept

sracz - fotkasracz, 29. októbra 2015
Veľké krevety so špagetami v paradajkovej omáčke (fotorecept)
Foto: sracz

Našim priateľom z najmilších, M&J. Davalovcom z Jarkovej v Trebišove-Paričove, som prisľúbil tento môj rcp s morskými „potvorami“! Ďurko Davala je dvojnásobný európsky majster Zobraziť celý popisNašim priateľom z najmilších, M&J. Davalovcom z Jarkovej v Trebišove-Paričove, som prisľúbil tento môj rcp s morskými „potvorami“! Ďurko Davala je dvojnásobný európsky majster v chove králikov „moravských obrov modrých“! Trápi ho dna a morská fauna a flóra mu iba pomôže. Maruška, jeho krajšie „JA“, je zas pani kuchárka a cukrárka „par excellence“! Vlani, na jar, ma pohostila úžasnou, pomaly pečenou, „husokačkou“ a fantastickým „šuteméňom“, ktorý som potom ledva vládal zjesť! Máme ich veľmi radi!

2÷3
porcie
12÷15 minút
príprava
33÷40 minút
tepelná úprava

Suroviny

4-5 PL
1 ČL suchej
2-3 pretlačené strúčky
1 ks väčšia nadrobno pokrájaná
750-800 g olúpané
1 viazanica
2-3 PL
2-3 PL strúhaný
1-2 ČL
454 g (alebo iná cestoviny)
10-12 ks väčšie
10-12 ks čerstvé lístky
podľa potreby ml
podľa chuti g (alebo čerstvé)




Postup

  1. 1

    na 4 PL dobrého (nie panenského) olivového oleja, ja mám najradšej z Ligurie, krátko opečiem KL semienok feferónky, 2÷3 pretlačené strúčiky cesnaku a na jemno pokrájanú alebo postrúhanú veľkú šalotku (ak nemám, tak sladkú cibuľu)

    Veľké krevety so špagetami v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    pridám ~ 800 g olúpaných a pokrájaných paradajok, zamiešam a nechám prikryté asi 5´ dusiť

    Veľké krevety so špagetami v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    za horúca vsypem 2 PL strúhaného „parmezánu“, pokrájanú petržlenovú vňať aj s vetvičkami (časť lístkov odložím na servírovanie), osolím, okorením čMČK (čerstvo Mletým Čiernym Korením), ak mám tak aj KL oregana, premiešam

    Veľké krevety so špagetami v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    a rozmixujem ponorným mixérom; ak si mi budúca omáčka zdá „prihustá“, zriedim ju troškou mäsového vývaru

    Veľké krevety so špagetami v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    priložím 1÷2 PL masla a po premiešaní varím dobrú ½ hodinku; ak sa mi omáčka zdá kyslá, „hranu acidity“ paradajok ľahko dokážem „zbrúsiť“ dochutením 1÷2 KL cukru

    Veľké krevety so špagetami v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    do hotovej a dochutenej omáčky vložím vyvarené špagety (v osolenej vode s PL oleja) a opatrne ich zmiešam (Taliani takto pripravenú cestovinu nazývajú „Pasta la sugo pomodoro“)

    Veľké krevety so špagetami v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    rukou spoločnou, s mojou krajšou ½, sme pripravili krevety; teda jej „vznešenosť“ čistila a ja som fotografoval; pod tečúcou studenou vodou krevety zbavila „panciera“,

    Veľké krevety so špagetami v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    po hornom oblúku pozdĺžne nadrezala ~ 5 mm a vytiahla tmavé črievko

    Veľké krevety so špagetami v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    umyté, osolené a okorenené (čMČK) krevety som potom krátko opiekol (à 2÷3´ obojstranne), keď začnú „chytať marhuľkovú farbu“ otočím ich na druhú stranu

    Veľké krevety so špagetami v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    do hlbokých tanierov som uložil špagety v paradajkovej omáčke, rozložil krevety, polial ich prepraženým maslom, posypa troškou strúhaného „parmezánu“, porcie „ozdobil“ lístkami petržlenovej vňate a bazaličky voňavej; popriali sme si dobrú chuť a … ak máme zapíjame ľahkým bielym vínom! Som presvedčený, že aj Maruška a Ďurko, so svojimi milovanými ratolesťami Davalčatami, Aďkou a Dadkou, pri vínku z okolia Zemlínskeho Hradiska, si pochutnajú ako my!

    Veľké krevety so špagetami v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

jozka2
Narobil si mi chute.Krevetky mam rada na kady sposob.5
neslavy
HA HA HA , že veľké krevety ? Veď to sú krevetulky z morského odpadu. Krevety vyzerajú úplne inak.
dormella
Italove "sugo al pomodoro" na stesti takto nedelaji, vareni parmezanu a masla v omacce italska kuchyne nezna. Pridani masla a parmezanu (kdyz uz), tak vzdy az po odstaveni z ohne. Druha technicka, tezko by dochutili tento recept parmezanem, jsou tam korysi, to same plati i pri pouziti ryby v kombinaci s testovinou....Existuji asi tri recepty italske kuchyne, kde se pouziva parmezan spolu s "rybou", jednim z nich, asi nejznamejsi, jsou gratinovane slavky (mlz), tam se pridava i pecorino, typicky recept z Apulie...
Nevim proc, ale ten, kdo napsal, ze velke krevety "vyzeraju jinak", poradne krevety asi nikdy nevidel, chudak! Skoda, ze jste je nevyfotil v syrovem stavu....
katka78
Podobne (trošku jednoduchšie) robievam aj ja krevety s paradajkami pre svoju ½. Boli u nás minulý týždeň, akurát nie s veľkými, ale tými najmenšími krevetami (také pidižvíčky kokteilové). No šľak ma išiel trafiť pri vyberaní črievka :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia