Vegetariánske sushi

pupava - fotkapupava, 6. apríla 2015
Vegetariánske sushi
Foto: pupava

Sushi je jedno z mojich najobľúbenejších jedál, s rybami mi však nikdy nechutilo. Preto vám ponúkam alternatívu, ktorú zvládne každý a je veľmi chutná! Zobraziť celý popisSushi je jedno z mojich najobľúbenejších jedál, s rybami mi však nikdy nechutilo. Preto vám ponúkam alternatívu, ktorú zvládne každý a je veľmi chutná! Rada by som vopred upozornila, že nie som žiaden profík, no čo sa chuti týka, je naozaj skvelé (a to vyskúšala už dosť veľa sushi v reštauráciách). Upozorňujem tiež, že v uvedeného množstva surovín vám vyjde cca 100 kúskov sushi.

Suroviny

Základ:
0,5 kg
10 ks
Stred:
podľa chuti
1 ks
1 ks
2 ks
Príloha:




Postup

  1. 1

    Najskôr si urobíme ryžu. Čítala som viacero článkov predtým, než som začala s výrobou vlastných sushi a väčšina sa zhoduje na tom, že ideálne je kúpiť v obchode guľatozrnnú ryžu určenú priamo na sushi. Je dôležité ryžu poriadne popremývať pod tečúcou vodou, vhodná je, keď z nej už tečie číra voda. Ryžu dáme do hrnca (varila som v mise z jenského skla) a pridáme vodu. Ryžu varíme neustále zakrytú cca 15 minút. Po uvarení ju necháme odstáť asi pol hodinu. Ryžu vyklopíme a premiešame sekavými pohybmi. Následne ryžu ochutíme ryžovým octom (netreba veľa) a trochou soli, prípadne soľ podľa chuti vynecháme.

  2. 2

    Zeleninu si nakrájame na ľubovoľné útvary. Ideálne však na pláty alebo hranolčeky, aby sa sushi následne dobre krájalo. Okrem zeleniny môžete použiť aj napr. shitake huby či japonskú omeletu, sušené paradajky, japonskú reďkovku a pod. - náplň je iba na vás. Ja som dala okrem rôznych typov zeleniny aj špenátové listy.

  3. 3

    Na bambusovú podložku si položíme plát riasy. Ideálne sa mi pracovalo s navlhčenými rukami. Primerané množstvo ryže porozkladáme na riasu do cca 3/4 (necháme si hore voľné miesto, aby sa dala rolka pekne zakončiť). Vrstvu ryžu nerobte príliš hrubú. Položte si na ryžu pláty/hranolčeky zeleniny (ak ste si nechali voľné miesto riasy na hornom konci riasy, zeleninu umiestnite horizontálne asi do polovice ryže).

  4. 4

    Pomocou bambusovej podložky opatrne zrolujte riasu s ryžou a zeleninou a navlhčenými rukami prilepte okraj, aby rolka držala pokope. Rolku odložte bokom a urobte si takto ľubovoľný počet roliek, zeleninu varírujte, vyhrajte sa s farebnými aj chuťovými kombináciami.

  5. 5

    Sushi rolky som nechala asi pol hodinu odležať a po pol hodine som ich opatrne nakrájala na krúžky (alebo maki, ak chcete). Podávajte s wasabi, sójovou omáčkou a nakladaným zázvorom (ten na fotke nie je). Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

jujoska
ja mam teda najradsej klasicke sushi, ale velmi ocenujem ked si da niekto doma namahu urobit si vlastne. Sikovna si @pupava
zuzkacho
Podľa toho by som konečne aj mohla nabrať odvahu a recept vyskúšať, úplne topkové suši ....mňam, aj ja mám najradšej suši bez ryby....skúsim,
ďakujem za inšpiráciu
jarunka
Sushi mam velmi rada, doma nerobim ani nebudem, rada si pochutname s kamaratkou u japoncov. Mas to pekne.
chutimi
Zacalo to dobre, no k tej ryzi niekolko vyhrad, pretoze ta je zaklad a vyzaduje najviac pozornosti:
1. ziadne sekave pohyby
2. to pouzitie octa nie je spravne
3. podla obrazku vyzera sojova omacka ako tmava. Ak je to tak, tak je prilis vyrazna a prebija privelmi chut. Pouzivaj vzdy svetlu (light soy sauce). Inak, zaujimave vyuzitie viecka ;)

Odporucam ti pozriet medzi mojimi receptami ten cisto na pripravu sushi ryze  varecha.pravda.sk/recepty/sushi-ryza/33224-recept.html...


Co uz do toho potom das je skoro jedno, ale ked budes robit znovu, dostanes to este na vyssi level, co asi chces, lebo vidiet, ze si tu ryzu uplne neodflakla.
pupava
@chutimi
Ďakujem za podnety, nabudúce vyskúšam. Prečítala som si mnoho článkov o príprave sushi, kým som sa do toho sama pustila - preto som aj pri príprave ryže postupovala takto.
- viečko... nebolo vhodnej misky :)
- nie je tmavá, asi zlé svetlo :)

pozriem sa a ďakujem za rady :)
chutimi
@pupava Za malo. Vyskusaj a daj pripadne vediet, ci chutilo viac. Ja som skusil rozne recepty, ale pri tom spominanom postupe som ostal. Naj rozdiel je v tom, ze v zahriatom ryzovom octe rozpustas nielen sol, ale aj cukor, co robi tu spravnu chut spolu s riasou (uz som robil aj bez riasy, ked nebola a bolo to tiez ok) A ked predtym nechas vo vode ryzu pol hodinku odstat, bude omnoho belsia a lesklejsia.
1x vimar




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia