Vegetariánske sushi

Autor receptu: pupava

Sushi je jedno z mojich najobľúbenejších jedál, s rybami mi však nikdy nechutilo. Preto vám ponúkam alternatívu, ktorú zvládne každý a je veľmi chutná! Rada by som vopred upozornila, že nie som žiaden profík, no čo sa chuti týka, je naozaj skvelé (a to vyskúšala už dosť veľa sushi v reštauráciách). Upozorňujem tiež, že v uvedeného množstva surovín vám vyjde cca 100 kúskov sushi.

Suroviny

Postup

  1. Najskôr si urobíme ryžu. Čítala som viacero článkov predtým, než som začala s výrobou vlastných sushi a väčšina sa zhoduje na tom, že ideálne je kúpiť v obchode guľatozrnnú ryžu určenú priamo na sushi. Je dôležité ryžu poriadne popremývať pod tečúcou vodou, vhodná je, keď z nej už tečie číra voda. Ryžu dáme do hrnca (varila som v mise z jenského skla) a pridáme vodu. Ryžu varíme neustále zakrytú cca 15 minút. Po uvarení ju necháme odstáť asi pol hodinu. Ryžu vyklopíme a premiešame sekavými pohybmi. Následne ryžu ochutíme ryžovým octom (netreba veľa) a trochou soli, prípadne soľ podľa chuti vynecháme.
  2. Zeleninu si nakrájame na ľubovoľné útvary. Ideálne však na pláty alebo hranolčeky, aby sa sushi následne dobre krájalo. Okrem zeleniny môžete použiť aj napr. shitake huby či japonskú omeletu, sušené paradajky, japonskú reďkovku a pod. - náplň je iba na vás. Ja som dala okrem rôznych typov zeleniny aj špenátové listy.
  3. Na bambusovú podložku si položíme plát riasy. Ideálne sa mi pracovalo s navlhčenými rukami. Primerané množstvo ryže porozkladáme na riasu do cca 3/4 (necháme si hore voľné miesto, aby sa dala rolka pekne zakončiť). Vrstvu ryžu nerobte príliš hrubú. Položte si na ryžu pláty/hranolčeky zeleniny (ak ste si nechali voľné miesto riasy na hornom konci riasy, zeleninu umiestnite horizontálne asi do polovice ryže).
  4. Pomocou bambusovej podložky opatrne zrolujte riasu s ryžou a zeleninou a navlhčenými rukami prilepte okraj, aby rolka držala pokope. Rolku odložte bokom a urobte si takto ľubovoľný počet roliek, zeleninu varírujte, vyhrajte sa s farebnými aj chuťovými kombináciami.
  5. Sushi rolky som nechala asi pol hodinu odležať a po pol hodine som ich opatrne nakrájala na krúžky (alebo maki, ak chcete). Podávajte s wasabi, sójovou omáčkou a nakladaným zázvorom (ten na fotke nie je). Dobrú chuť!