Sushi ryža

chutimi - fotkachutimi, 7. novembra 2012

Pridávam recept, podľa ktorého varím ryžu na sushi, pretože nesúhlasím s návodmi na obaloch. Ako tu čítam, väčšina ľudí ich robí podľa týchto návodov. Upozorňujem, Zobraziť celý popisPridávam recept, podľa ktorého varím ryžu na sushi, pretože nesúhlasím s návodmi na obaloch. Ako tu čítam, väčšina ľudí ich robí podľa týchto návodov. Upozorňujem, že gramáže sú odhadom, na meranie používam šálku (objem cca. 2,5 dcl doplna). Túto mieru nájdete v postupe. Verím, že vám bude chutiť.

3-6
porcie
90 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
120 ml
80 g
15 g
1 ks
525 ml




Postup

  1. 1

    Dve šálky ryže prepláchnite v sitku v studenej vode toľkokrát, aby voda ostala číra (niekedy stačí 2-krát, inokedy je aj 7-krát málo). Zároveň vyberte nepekné zrnká a prípadne objekty, ktoré by sa v nej nemali nachádzať.

  2. 2

    Ryžu vložte do hrnca a zalejte vodou. Pravidlom je dať cca. o 5 % (max. 10 %) viac vody ako je ryže. To znamená, že na 2 šálky ryže dajte 2 a 1/8 šálky vody (max. 2 a 1/4). Nechajte odstáť 30 minút. Tým ryža získa belosť a lesk.

  3. 3

    Zakryte hrniec, dajte ryžu variť a nechajte zovrieť. Keď začne voda vrieť, stiahnite plameň na minium a varte 20 minút. Nikdy neodkrývajte hrniec!

  4. 4

    Do malého hrnca dajte ryžový ocot, cukor, soľ a riasu. Na 2 šálky ryže potrebujete pol šálky octu, 1/4 šálky cukru a 2 čajové lyžičky soli. Miešajte na miernom plameni kým sa neroztopí všetok cukor a soľ. Nenechajte zovrieť! Po roztopení vyberte riasu a odložte bokom.

  5. 5

    Až teraz sa do hrnca s ryžou môžete pozrieť prvýkrát. (Pokiaľ sa náhodou všetka voda neodparila/nevstrebala, zakryte a nechajte ešte chvíľu povariť.) Pokiaľ v hrnci neostala žiadna voda, opäť ho zakryte a nechajte ryžu odpočívať 20 minút. Hrniec po túto dobu neotvárajte!

  6. 6

    Ryžu premiestnite z hrnca do drevenej alebo plastovej nádoby. Nedávajte ju do kovovej a nepoužívajte ani žiadne kovové nástroje (iba drevo alebo plast). Dajte pozor, aby ste zbytočne nerozmliaždili jednotlivé zrnká. Pri použití kovovej nádoby alebo nástrojov tieto degradujú chuť ryže samotnej.

  7. 7

    Ryžu zľahka prevalujte aby sa rýchlejšie ochladila. Zároveň prilejte zálievku a nechajte vychladnúť. Dajte pozor, aby ste zbytočne nerozmliaždili jednotlivé zrnká, nezoškrabujte a neprevalujte ryžu silou. Nezľaknite sa, že hneď po pridaní zálievky je ryža príliš vlhká a prestáva lepiť, po vychladnutí bude ideálna. Hotovo! Toto množstvo ryže vám bude stačiť na prípravu sushi (maki a nigiri) pre cca. 4 ľudí.

Diskusia k receptu

2010
Velmi pekny postup na Su-meshi ( octovu ryzu ) aby bol uplny tak len taka poznamka , tradicne sa este prelozi to sirokej drevennej nadoby sushi-oke a chladi sa bud vejarom alebo aj vrtulou, aby sa dalej neparila. :-)



chutimi
presne tak :) ale priznam, ze tym vejarom to nechladim... :/
lapikur
najlepsi recept aky som skusil :) odporucam !! ten vejarik inac nieje vobec na skodu :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia