Foto: pusta
Kedysi som bola "mäsková", ale s pribúdajúcim vekom som začala objavovať bezmäsité jedlá a najmä rozmanitosť prípravy zeleniny a širokú škálu chuťových možností. Zobraziť celý popisKedysi som bola "mäsková", ale s pribúdajúcim vekom som začala objavovať bezmäsité jedlá a najmä rozmanitosť prípravy zeleniny a širokú škálu chuťových možností. Varím zeleninu oveľa častejšie ako predtým, ale najmä v piatok, ked je pôstny deň. Dnes som pripravila veľmi chutné vegetariánske kelové závitky.
porcie
príprava
na 180 °C
Suroviny
4 ks |
|
1 ks menšia |
|
100 g čerstvé biele |
|
1 ks sušená |
|
z 1/2 citróna |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
2 PL |
|
125 g vo varnom sáčku |
|
1 ks |
|
4 PL |
|
600 g |
|
na posypanie |
|
podľa potreby |
|
1 strúčik |
|
Postup
-
1
Pripravila som si kel, šampiňóny, cibuľu, chilli papričku a ryžu.
-
2
Z kelovej hlávky som odstránila 4 pekné listy, ktoré som umyla a dala do hrnca s vriacou osolenou vodou na niekoľko sekúnd a...
-
3
...hneď som ich ponorila do pripravenej studenej vody s ľadom. Tento spôsob kuchynskej úpravy sa volá bielenie, teda blanšírovanie, pri ktorom si kelové listy zachovajú peknú sviežu zelenú farbu a zároveň aj patrične zmäknú.
-
4
Blanšírované kelové listy som nechala odkvapkať, potom som z nich vykrojila tuhý koštiaľ.
-
5
Kým kelové listy troška oschli a vychladli, pokrájala som šampiňony na plátky a...
-
6
posekala som cibuľu na jemno.
-
7
Na rozohriatom oleji v panvici som orestovala na cibuľke šampiňóny. Osolila som ich a okorenila mletým čiernym korením.
-
8
Ryžu som uvarila podľa návodu, ale môžete použiť aj zvyšok dusenej ryže, ktorá Vám zostala. Pridala som čerstvo mleté čierne korenie, posekanú sušenú chilli papričku,...
-
9
...orestované šampiňóny, posekanú petržlenovú vňať,...
-
10
...vajce, prelisovaný cesnak a citrónovú šťavu.
-
11
Všetko som spolu dobre premiešala a plnka bola hotová. Vajíčko treba dať, aby plnka pekne držala pohromade.
-
12
Kelové listy som rozprestrela, dala som na ne pripravenú plnku, zarolovala do závitkov.
-
13
Hotové kelové závitky som položila do pekáčika z jenského skla /môžete použiť akýkoľvek iný pekáčik/, obložila som ich krížalkami očistených zemiakov, ktoré som osolila a posypala drvenou rascou, celé som poliala 2 polievkovými lyžicami oleja.
-
14
Piekla som v trúbe vyhriatej na 180 stupňov 25 minút.
-
15
Podávala som ich horúce s domácou čalamádou, ale môžete zvoliť aj zeleninový šalát podľa ľubovôle, najlepšie s niečím kyslým.
skladaný kel. a k tomu som použila len polovicu hlávky, akurát som rozmýšľala, čo z druhej polovice, aby mi chladničke nezožltol.
dakujem.