Vegetariánske kelové závitky (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Kedysi som bola "mäsková", ale s pribúdajúcim vekom som začala objavovať bezmäsité
jedlá a najmä rozmanitosť prípravy zeleniny a širokú škálu chuťových možností. Varím
zeleninu oveľa častejšie ako predtým, ale najmä v piatok, ked je pôstny deň. Dnes som
pripravila veľmi chutné vegetariánske kelové závitky.
4 porcie |
20 minút príprava |
25 - 30 minút na 180 °C |
Postup
- Pripravila som si kel, šampiňóny, cibuľu, chilli papričku a ryžu.
- Z kelovej hlávky som odstránila 4 pekné listy, ktoré som umyla a dala do hrnca s vriacou osolenou vodou na niekoľko sekúnd a...
- ...hneď som ich ponorila do pripravenej studenej vody s ľadom. Tento spôsob kuchynskej úpravy sa volá bielenie, teda blanšírovanie, pri ktorom si kelové listy zachovajú peknú sviežu zelenú farbu a zároveň aj patrične zmäknú.
- Blanšírované kelové listy som nechala odkvapkať, potom som z nich vykrojila tuhý koštiaľ.
- Kým kelové listy troška oschli a vychladli, pokrájala som šampiňony na plátky a...
- posekala som cibuľu na jemno.
- Na rozohriatom oleji v panvici som orestovala na cibuľke šampiňóny. Osolila som ich a okorenila mletým čiernym korením.
- Ryžu som uvarila podľa návodu, ale môžete použiť aj zvyšok dusenej ryže, ktorá Vám zostala. Pridala som čerstvo mleté čierne korenie, posekanú sušenú chilli papričku,...
- ...orestované šampiňóny, posekanú petržlenovú vňať,...
- ...vajce, prelisovaný cesnak a citrónovú šťavu.
- Všetko som spolu dobre premiešala a plnka bola hotová. Vajíčko treba dať, aby plnka pekne držala pohromade.
- Kelové listy som rozprestrela, dala som na ne pripravenú plnku, zarolovala do závitkov.
- Hotové kelové závitky som položila do pekáčika z jenského skla /môžete použiť akýkoľvek iný pekáčik/, obložila som ich krížalkami očistených zemiakov, ktoré som osolila a posypala drvenou rascou, celé som poliala 2 polievkovými lyžicami oleja.
- Piekla som v trúbe vyhriatej na 180 stupňov 25 minút.
- Podávala som ich horúce s domácou čalamádou, ale môžete zvoliť aj zeleninový šalát podľa ľubovôle, najlepšie s niečím kyslým.