Vegetariánske kelové závitky (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Kedysi som bola "mäsková", ale s pribúdajúcim vekom som začala objavovať bezmäsité jedlá a najmä rozmanitosť prípravy zeleniny a širokú škálu chuťových možností. Varím zeleninu oveľa častejšie ako predtým, ale najmä v piatok, ked je pôstny deň. Dnes som pripravila veľmi chutné vegetariánske kelové závitky.

4
porcie
20 minút
príprava
25 - 30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravila som si kel, šampiňóny, cibuľu, chilli papričku a ryžu.
  2. Z kelovej hlávky som odstránila 4 pekné listy, ktoré som umyla a dala do hrnca s vriacou osolenou vodou na niekoľko sekúnd a...
  3. ...hneď som ich ponorila do pripravenej studenej vody s ľadom. Tento spôsob kuchynskej úpravy sa volá bielenie, teda blanšírovanie, pri ktorom si kelové listy zachovajú peknú sviežu zelenú farbu a zároveň aj patrične zmäknú.
  4. Blanšírované kelové listy som nechala odkvapkať, potom som z nich vykrojila tuhý koštiaľ.
  5. Kým kelové listy troška oschli a vychladli, pokrájala som šampiňony na plátky a...
  6. posekala som cibuľu na jemno.
  7. Na rozohriatom oleji v panvici som orestovala na cibuľke šampiňóny. Osolila som ich a okorenila mletým čiernym korením.
  8. Ryžu som uvarila podľa návodu, ale môžete použiť aj zvyšok dusenej ryže, ktorá Vám zostala. Pridala som čerstvo mleté čierne korenie, posekanú sušenú chilli papričku,...
  9. ...orestované šampiňóny, posekanú petržlenovú vňať,...
  10. ...vajce, prelisovaný cesnak a citrónovú šťavu.
  11. Všetko som spolu dobre premiešala a plnka bola hotová. Vajíčko treba dať, aby plnka pekne držala pohromade.
  12. Kelové listy som rozprestrela, dala som na ne pripravenú plnku, zarolovala do závitkov.
  13. Hotové kelové závitky som položila do pekáčika z jenského skla /môžete použiť akýkoľvek iný pekáčik/, obložila som ich krížalkami očistených zemiakov, ktoré som osolila a posypala drvenou rascou, celé som poliala 2 polievkovými lyžicami oleja.
  14. Piekla som v trúbe vyhriatej na 180 stupňov 25 minút.
  15. Podávala som ich horúce s domácou čalamádou, ale môžete zvoliť aj zeleninový šalát podľa ľubovôle, najlepšie s niečím kyslým.