Vanilkovo-malinové venčeky

siuuu - fotkasiuuu, 1. augusta 2022
Vanilkovo-malinové venčeky
Foto: Siuuu

Taká letná veriza - chuťovo dokonalosť sama - vanilka a maliny k sebe náramne pasujú a maliny dodajú tomuto koláčiku sviežu letnú chuť. Zobraziť celý popisTaká letná veriza - chuťovo dokonalosť sama - vanilka a maliny k sebe náramne pasujú a maliny dodajú tomuto koláčiku sviežu letnú chuť. Mala som možnosť túto kombináciu najskôr ochutnať, bola výborná a keďže maliny ja môžem, musela som ich jednoducho vyskúšať.
Zdroj: https://dobrotynatanieri.blogspot.com/2022/07/letne-vanilkovo-malinove-venceky.html

15-20
porcií
30 minút
príprava
25-26 minút
na 200/165 °C

Suroviny

Odpaľované cesto:
250 ml
štipka
50 g
150 g
4 ks stredne veľké
Malinové pyré:
400 g (mrazené alebo čerstvé)
1 dl
1-2 PL
podľa chuti
Vanilkový krém:
500 ml
2  bal.
100 g
1-2 ks
150 g (izbovej teploty)
podľa chuti
Cukrová poleva:
100 g
1-2 PL horúca (prevarená)
Na ozdobu:




Postup

  1. 1

    Recept na korpusy som si požičala tu z Varechy - myslím že od @tatranka: Dáme zohriať vodu so soľou, do teplej pridáme maslo, rozpustíme a naraz vsypeme múku, dobre varechou rozmiešame, aby sme nemali hrudky a 3 až 5 minút odpaľujeme - cesto je odpálené keď sa začne chytať na dno hrnca, v ktorom ho odpaľujeme. Ja som po odpálení cesto preložila do misky a nechala úplne vychladnúť. Po vychladnutí som cesto preložila do šľahača a na najnižších obrátkach som po jednom zapracovala vajíčka. Spracované cesto (je naozaj lepivé) som preložila do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou. Pekáč som vymastila maslom a posypala múkou. Vykrajovačkou som si v múke naznačila kolieska (moje mali priemer asi 8 cm) a potom som do týchto vyznačených kruhov (po vnútornom obvode) striekala venčeky - ja som striekala v dvoch vrstvách, pretože jedna sa mi zdala málo.

  2. 2

    Rúru som zohriala na 200 °C a na tejto teplote som piekla 20 minút. Za žiadnu cenu neotvárajte rúru počas tejto doby - inak by venčeky mohli spľasnúť. Potom som teplotu znížila na 165 °C, rúru som pootvorila (vložila som do dverí varechu) a dopekala som ešte cca 6 minút. Urobila som test - jeden kúsok som vybrala a ostrým nožom prekrojila. Moje boli už upečené, tak som ich vybrala, na plechu som ich nechala trocha schladnúť a ešte teplé som ostrým nožom prekrojila na dve polovice.

  3. 3

    Na malinové pyré som rozvarila mrazené maliny s trochou vody, do rozvarených som pridala cukor, premiešala a zahustila škrobom rozmiešaným v troche vody. Nechala som prejsť varom, odstavila som ich, po čiastočnom vychladnutí som väčšiu polovicu prepasírovala (maliny majú naozaj veľa zrniečok) a takto pripravenú zmes som dala do cukrárskeho vrecka a nechala som ich úplne vychladnúť.

  4. 4

    Na vanilkový krém som v troche mlieka rozmiešala Zlatý klas, zvyšok mlieka som dala zohriať. Do vriaceho mlieka som vliala rozmiešaný puding a uvarila som klasický puding. Do horúceho som vmiešala vanilkový cukor, krupicový cukor a 1 ČL masla (maslo by malo zabrániť vo vytvorení kože na pudingu). Puding som nechala takmer úplne vychladnúť. Do vychladnutého pudingu zašľaháme maslo izbovej teploty a rumovú arómu. Ja som krém pre istotu prepasírovala cez hustejšie sitko, aby som sa vyhla prípadným hrčkám z pudingu. Vyšľahaný krém som dala do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou a nechala v chladničke čiastočne stuhnúť. Pripravila som si cukrovú polevu - preosiaty práškový cukor som vymiešala s horúcou vodou na hustejšiu polevu.

  5. 5

    Po vychladnutí oboch plniek som na spodnú časť rozkrojených korpusov najskôr naniesla vrstvu malinového pyré a následne vanilkový krém, priklopila som druhou časťou korpusu, ktorého vrchnú časť som najskôr namočila do cukrovej polevy. Ozdobila som rozdrvenými sušenými malinami. Po naplnení som venčeky 3-4 hodiny nechala stuhnúť v chladničke. Chuťovo dokonalá kombinácia.

    Vanilkovo-malinové venčeky - obrázok 5

Diskusia k receptu

farbuska
Fíha! Ty teda v lete vypekáš a vyváraš! Jedno lepšie a krajšie ako druhé! Až sa trochu hanbím, že ja prežívam horúce dni najmä na šalátoch a podobných rýchlo a ľahko pripravených jedlách.
Venčeky vyzerajú mimoriadne príťažlivo a jedným z nich by som veru veľmi rada zhrešila. :)
siuuu
@helena10 (1.8.2022 18:11)

Ďakujem ... aj podľa môjho gusta chute ... mám rada aj klasické venčeky, ale tieto boli chuťovo dokonalé s tými malinami ;-)
kucharka
Trošku som si pomenila recept … a ani mi to nevyšlo tak pekne ako tebe ale aj tak mal "veniec" veľký úspech, ten malinový krém bol naj, super tam pasoval.
Ďakujem.


1x siuuu
siuuu
@kucharka (9.1.2024 08:39)

To je teda riadny venčisko ... a verím že bol chutný ;-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia