Venčeky

Vanilkovo-malinové venčeky

Autor receptu: siuuu

Taká letná veriza - chuťovo dokonalosť sama - vanilka a maliny k sebe náramne pasujú a maliny dodajú tomuto koláčiku sviežu letnú chuť.* Mala som možnosť túto kombináciu najskôr ochutnať, bola výborná a keďže maliny ja môžem, musela som ich jednoducho vyskúšať.

15-20
porcií
30 minút
príprava
25-26 minút
na 200/165 °C

Suroviny

Postup

  1. Recept na korpusy som si požičala tu z Varechy - myslím že od @tatranka: Dáme zohriať vodu so soľou, do teplej pridáme maslo, rozpustíme a naraz vsypeme múku, dobre varechou rozmiešame, aby sme nemali hrudky a 3 až 5 minút odpaľujeme - cesto je odpálené keď sa začne chytať na dno hrnca, v ktorom ho odpaľujeme. Ja som po odpálení cesto preložila do misky a nechala úplne vychladnúť. Po vychladnutí som cesto preložila do šľahača a na najnižších obrátkach som po jednom zapracovala vajíčka. Spracované cesto (je naozaj lepivé) som preložila do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou. Pekáč som vymastila maslom a posypala múkou. Vykrajovačkou som si v múke naznačila kolieska (moje mali priemer asi 8 cm) a potom som do týchto vyznačených kruhov (po vnútornom obvode) striekala venčeky - ja som striekala v dvoch vrstvách, pretože jedna sa mi zdala málo.
  2. Rúru som zohriala na 200 °C a na tejto teplote som piekla 20 minút. Za žiadnu cenu neotvárajte rúru počas tejto doby - inak by venčeky mohli spľasnúť. Potom som teplotu znížila na 165 °C, rúru som pootvorila (vložila som do dverí varechu) a dopekala som ešte cca 6 minút. Urobila som test - jeden kúsok som vybrala a ostrým nožom prekrojila. Moje boli už upečené, tak som ich vybrala, na plechu som ich nechala trocha schladnúť a ešte teplé som ostrým nožom prekrojila na dve polovice.
  3. Na malinové pyré som rozvarila mrazené maliny s trochou vody, do rozvarených som pridala cukor, premiešala a zahustila škrobom rozmiešaným v troche vody. Nechala som prejsť varom, odstavila som ich, po čiastočnom vychladnutí som väčšiu polovicu prepasírovala (maliny majú naozaj veľa zrniečok) a takto pripravenú zmes som dala do cukrárskeho vrecka a nechala som ich úplne vychladnúť.
  4. Na vanilkový krém som v troche mlieka rozmiešala Zlatý klas, zvyšok mlieka som dala zohriať. Do vriaceho mlieka som vliala rozmiešaný puding a uvarila som klasický puding. Do horúceho som vmiešala vanilkový cukor, krupicový cukor a 1 ČL masla (maslo by malo zabrániť vo vytvorení kože na pudingu). Puding som nechala takmer úplne vychladnúť. Do vychladnutého pudingu zašľaháme maslo izbovej teploty a rumovú arómu. Ja som krém pre istotu prepasírovala cez hustejšie sitko, aby som sa vyhla prípadným hrčkám z pudingu. Vyšľahaný krém som dala do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou a nechala v chladničke čiastočne stuhnúť. Pripravila som si cukrovú polevu - preosiaty práškový cukor som vymiešala s horúcou vodou na hustejšiu polevu.
  5. Po vychladnutí oboch plniek som na spodnú časť rozkrojených korpusov najskôr naniesla vrstvu malinového pyré a následne vanilkový krém, priklopila som druhou časťou korpusu, ktorého vrchnú časť som najskôr namočila do cukrovej polevy. Ozdobila som rozdrvenými sušenými malinami. Po naplnení som venčeky 3-4 hodiny nechala stuhnúť v chladničke. Chuťovo dokonalá kombinácia.