Vajíčková nátierka
Vajíčková nátierka

Vajíčková nátierka starej mamy fotorecept

kvakac - fotkakvakac, 11. septembra 2020
Vajíčková nátierka starej mamy (fotorecept)
Foto: kvakac

Túto nátierku nám robila starká, teraz ju robím deťom ja.

4
porcie
7 minút
príprava
12 minút
tepelná úprava

Suroviny

6 ks
1 ks
3 strúčiky
1/2 KL
1 PL (akú máme radi)
2 ks
30 g (82 %)
2 PL
2 PL (alebo jarná cibuľka)
 strúhaná (nemusí byť)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny. Petržlenovú vňať nakrájame.

    Vajíčková nátierka starej mamy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Korenie zomelieme. Cibuľu očistíme a nakrájame na drobno. Očistený cesnak strúhame na jemno. Syr si tak isto pripravíme. Vajcia rozbijeme a dáme do misky. Rýchlo sa to bude robiť, tak nech je to pripravené.

    Vajíčková nátierka starej mamy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na rajnicu dáme zohriať maslo s olejom. Po zohriatí pridáme cibuľu, necháme zmäknúť. Ďalej pridáme cesnak, necháme ho prevoňať. (Ak by chcel niekto kyslú uhorku, tak teraz ju nastrúhanú môžeme pridať. Ja niekedy dám a niekedy nie, podľa momentálnej chuti.)

    Vajíčková nátierka starej mamy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ďalej pridáme horčicu, korenie a syr. Syr sa musí roztopiť.

    Vajíčková nátierka starej mamy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Keď je syr roztopený, nalejeme vajcia. Trochu osolíme a stále miešame. Keď začnú vajcia tuhnúť, hrniec odstavíme zo sporáku. Ďalej miešame, v horúcej rajnici vajcia dôjdu. Má to byť polotuhé, nie husté.

    Vajíčková nátierka starej mamy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Môžeme natierať na chleba. Nám toto množstvo je akurát na štyri krajce. Vrstva nátierky podľa hrúbky krajca chleba. Keď chytíte chlieb v strede do ruky, tak kraje sa musia prehnúť od váhy vajca.

    Vajíčková nátierka starej mamy (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

haji
V jednoduchosti je krása, stará mama bola šikulka! Dělám odbodbně, jen bez cesnaku, bo s cesnakom kamarátím ja, ale moj žlčník je sabotér.
Pěkný, vděčný recept, krásné foto! Opět nabízím, že dodám chlebík, s čerstvým kváskovým je táto pomazánka neskutečně dobrá! Díky za sdílení.
kvakac
@haji (11.9.2020 09:55)

To zase u nás môžeme jesť cesnaku veľa. Bojíme sa upírov, tak prevencia. A odo mňa bočia na diaľku, cítia svieži dych. Há - há. Nátierku mám rád od mala. Keď ju chcem ju zmeniť pridám jednú uhorku.
izabella929
Robím vajcovú nátierku, ale ja strúham varené vajíčka a spojím so všetkým čo máme radi..takto som ju ešte nerobila..
1x kvakac
kuko95
Vajíčková je moja najobľúbenejšia ale ja si na vrch vždy musím dať ešte nejakú fajnovu salámu bez toho to nejde :D
kvakac
@gordonko (11.9.2020 16:15)

Vďaka za koment. Budem rád ak skúsiš. Ja sa chystám tvoju nátierku skúsiť v pondelok.
kvakac
@terinka55 (11.9.2020 16:44)

Vďaka za koment. Ja to mám rád hrúbku nátierky podla hrúbky krajca chleba. Tak krajce nemôžu byť hrubšie, lebo by bolo malo nátierky.
kvakac
@kavicka11 (11.9.2020 19:32)

Vďaka za koment. Ja tiež nemôžem pozerať večer niektoré recepty, lebo potom sa mám celú noc sny o jedle a ráno som potom strašné hladný.
skotova
Dívám se, dívám a vidím pomazánku mojí maminky (však jsme si o tom povídali, že jsme velká rodina). Jen co se vzpamatuji ze zavařování, pomazánku udělám. Slíbila jsem ji manželovi.
kvakac
@skotova (13.9.2020 22:59)

Vďaka za koment. V podstate si ma k pridaniu tohto receptu nakopla ty. Privolala si mi spomienku na starkú, tak som si povedal nech aj iný ochutnajú takúto dobrotu.
hetfield25
Všetko ok, vyskúšal som mnoho receptov a kdečo a aj tak je najlepšia s obyčajnou masťou... nič len 5-6 uvarených vajec zmiešaných s obyčajnou bravčovou masťou s trochou soli
1x kvakac
sracz
Krásne raňajkové sólo a na krajcoch úvodného záberu ešte krajšie a šmačne vyzerajúce! Majstrovské dielo pýchy milovanej Babičky!