Vajíčková nátierka
Vajíčková nátierka

Vajíčková nátierka starej mamy fotorecept

kvakac - fotkakvakac, 11. septembra 2020
Vajíčková nátierka starej mamy (fotorecept)
Foto: kvakac

Túto nátierku nám robila starká, teraz ju robím deťom ja.

4
porcie
7 minút
príprava
12 minút
tepelná úprava

Suroviny

6 ks
1 ks
3 strúčiky
1/2 KL
1 PL (akú máme radi)
2 ks
30 g (82 %)
2 PL
2 PL (alebo jarná cibuľka)
 strúhaná (nemusí byť)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny. Petržlenovú vňať nakrájame.

    Vajíčková nátierka starej mamy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Korenie zomelieme. Cibuľu očistíme a nakrájame na drobno. Očistený cesnak strúhame na jemno. Syr si tak isto pripravíme. Vajcia rozbijeme a dáme do misky. Rýchlo sa to bude robiť, tak nech je to pripravené.

    Vajíčková nátierka starej mamy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na rajnicu dáme zohriať maslo s olejom. Po zohriatí pridáme cibuľu, necháme zmäknúť. Ďalej pridáme cesnak, necháme ho prevoňať. (Ak by chcel niekto kyslú uhorku, tak teraz ju nastrúhanú môžeme pridať. Ja niekedy dám a niekedy nie, podľa momentálnej chuti.)

    Vajíčková nátierka starej mamy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ďalej pridáme horčicu, korenie a syr. Syr sa musí roztopiť.

    Vajíčková nátierka starej mamy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Keď je syr roztopený, nalejeme vajcia. Trochu osolíme a stále miešame. Keď začnú vajcia tuhnúť, hrniec odstavíme zo sporáku. Ďalej miešame, v horúcej rajnici vajcia dôjdu. Má to byť polotuhé, nie husté.

    Vajíčková nátierka starej mamy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Môžeme natierať na chleba. Nám toto množstvo je akurát na štyri krajce. Vrstva nátierky podľa hrúbky krajca chleba. Keď chytíte chlieb v strede do ruky, tak kraje sa musia prehnúť od váhy vajca.

    Vajíčková nátierka starej mamy (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
V jednoduchosti je krása, stará mama bola šikulka! Dělám odbodbně, jen bez cesnaku, bo s cesnakom kamarátím ja, ale moj žlčník je sabotér.
Pěkný, vděčný recept, krásné foto! Opět nabízím, že dodám chlebík, s čerstvým kváskovým je táto pomazánka neskutečně dobrá! Díky za sdílení.