Vajíčková nátierka
Vajíčková nátierka starej mamy (fotorecept)
Autor receptu: kvakac
Túto nátierku nám robila starká, teraz ju robím deťom ja.
4 porcie |
7 minút príprava |
12 minút tepelná úprava |
Postup
- Pripravíme si suroviny. Petržlenovú vňať nakrájame.
- Korenie zomelieme. Cibuľu očistíme a nakrájame na drobno. Očistený cesnak strúhame na jemno. Syr si tak isto pripravíme. Vajcia rozbijeme a dáme do misky. Rýchlo sa to bude robiť, tak nech je to pripravené.
- Na rajnicu dáme zohriať maslo s olejom. Po zohriatí pridáme cibuľu, necháme zmäknúť. Ďalej pridáme cesnak, necháme ho prevoňať. (Ak by chcel niekto kyslú uhorku, tak teraz ju nastrúhanú môžeme pridať. Ja niekedy dám a niekedy nie, podľa momentálnej chuti.)
- Ďalej pridáme horčicu, korenie a syr. Syr sa musí roztopiť.
- Keď je syr roztopený, nalejeme vajcia. Trochu osolíme a stále miešame. Keď začnú vajcia tuhnúť, hrniec odstavíme zo sporáku. Ďalej miešame, v horúcej rajnici vajcia dôjdu. Má to byť polotuhé, nie husté.
- Môžeme natierať na chleba. Nám toto množstvo je akurát na štyri krajce. Vrstva nátierky podľa hrúbky krajca chleba. Keď chytíte chlieb v strede do ruky, tak kraje sa musia prehnúť od váhy vajca.