V rúre pečené morčacie fašírky s tvarohovo-zemiakovými guľkami fotorecept
Foto: kukulienka71
Niekde som už podobné guľky videla, ale neviem si spomenúť, kde...zvolila som ich ako prílohu k jemnej morčacine s pórom.
porcie
príprava
na 180-220 °C
Suroviny
500 g (mleté) |
|
1 ks |
|
1 ks (starší) |
|
1 dcl |
|
|
|
|
|
na obalenie |
|
1 pl |
|
10 cm (biela časť) |
|
5-6 ks (na kašu) |
|
3 pl |
|
200 g |
|
|
|
|
|
1 pl nasekaná |
|
1 ks strúhaná |
|
Postup
-
1
Použila som vykostené horné morčacie stehná, pomleté. Pridala som k nim soľ, majoránku, vajce, v mlieku namočený a vyžmýkaný rohlík a nadrobno pokrájaný surový pór. Zmes som dobre premiešala. Rúru som zapla vyhriať na 220°C.
-
2
Jenskú misu som vymazala kačacou masťou, z mäsovej zmesy som vyformovala fašírky, ktoré som obalila v strúhanke a uložila som ich tesne k sebe do misy, navrch každej som dala ešte pol lyžičky kačacej masti a nezakryté som piekla na vyššej teplote, asi po 10 minútach som teplotu znížila na 180°C a piekla ďalej do červena, celkovo asi 35 minút.
-
3
Tu sú už upečené, zostali šťavnaté, mäkkučké, zvrchu chrumkavé
-
4
Medzitým som očistila a nakrájala zemiaky, prepláchla quinou a dala ich osolené variť spolu do hrnca, uvaria sa za rovnaký čas.
-
5
Z uvarených zemiakov som cez sitko zliala vodu, ktorú som použila na zeleninovú polievku. Zachytenú quinou zo sitka som pridala k horúcim zemiakom, popučila a pridala som 200g tvarohu. Dobre som premiešala.
-
6
Potom som formovala guľky veľkosti pingpongovej loptičky a pár z nich som vyváľala v zmesy sezamových a ľanových semienok s posekanou petržlenovou vňaťou
-
7
a zopár som vyváľala v surovej nastrúhanej mrkve. Farebné guľky boli doma príjemným prekvapením :-)
-
8
Ako ďalšiu prílohu som podávala miešaný ovocný šalát z čerstvého ananásu a kiwi. Ovocie som len nakrájala na kocky, premiešala a nechala pustiť vlastnú šťavu. Kto chce, môže použiť zeleninový šalát. Ja som míňala nakúpené ovocné zásoby týmto spôsobom:-)
Diskusia k receptu