V rúre pečené morčacie fašírky s tvarohovo-zemiakovými guľkami fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 25. mája 2014

Niekde som už podobné guľky videla, ale neviem si spomenúť, kde...zvolila som ich ako prílohu k jemnej morčacine s pórom.

4-6
porcie
30 minút
príprava
35 minút
na 180-220 °C

Suroviny

500 g (mleté)
1 ks
1 ks (starší)
1 dcl
 na obalenie
1 pl
10 cm (biela časť)
5-6 ks (na kašu)
3 pl
200 g
1 pl nasekaná
1 ks strúhaná




Postup

  1. 1

    Použila som vykostené horné morčacie stehná, pomleté. Pridala som k nim soľ, majoránku, vajce, v mlieku namočený a vyžmýkaný rohlík a nadrobno pokrájaný surový pór. Zmes som dobre premiešala. Rúru som zapla vyhriať na 220°C.

    V rúre pečené morčacie fašírky s tvarohovo-zemiakovými guľkami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Jenskú misu som vymazala kačacou masťou, z mäsovej zmesy som vyformovala fašírky, ktoré som obalila v strúhanke a uložila som ich tesne k sebe do misy, navrch každej som dala ešte pol lyžičky kačacej masti a nezakryté som piekla na vyššej teplote, asi po 10 minútach som teplotu znížila na 180°C a piekla ďalej do červena, celkovo asi 35 minút.

    V rúre pečené morčacie fašírky s tvarohovo-zemiakovými guľkami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Tu sú už upečené, zostali šťavnaté, mäkkučké, zvrchu chrumkavé

    V rúre pečené morčacie fašírky s tvarohovo-zemiakovými guľkami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Medzitým som očistila a nakrájala zemiaky, prepláchla quinou a dala ich osolené variť spolu do hrnca, uvaria sa za rovnaký čas.

    V rúre pečené morčacie fašírky s tvarohovo-zemiakovými guľkami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Z uvarených zemiakov som cez sitko zliala vodu, ktorú som použila na zeleninovú polievku. Zachytenú quinou zo sitka som pridala k horúcim zemiakom, popučila a pridala som 200g tvarohu. Dobre som premiešala.

    V rúre pečené morčacie fašírky s tvarohovo-zemiakovými guľkami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Potom som formovala guľky veľkosti pingpongovej loptičky a pár z nich som vyváľala v zmesy sezamových a ľanových semienok s posekanou petržlenovou vňaťou

    V rúre pečené morčacie fašírky s tvarohovo-zemiakovými guľkami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    a zopár som vyváľala v surovej nastrúhanej mrkve. Farebné guľky boli doma príjemným prekvapením :-)

    V rúre pečené morčacie fašírky s tvarohovo-zemiakovými guľkami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Ako ďalšiu prílohu som podávala miešaný ovocný šalát z čerstvého ananásu a kiwi. Ovocie som len nakrájala na kocky, premiešala a nechala pustiť vlastnú šťavu. Kto chce, môže použiť zeleninový šalát. Ja som míňala nakúpené ovocné zásoby týmto spôsobom:-)

    V rúre pečené morčacie fašírky s tvarohovo-zemiakovými guľkami (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

tatranka
S tými guľkami sa mi to veľmi páči.Mám rada takto tvoriť na tanieri a tebe sa to naozaj podarilo.Je vidieť,že rada varíš a že je to robené s láskou.
kukulienka71
@tatranka , tvoja pochvala ma veľmi teší, ty si majsterka v zdobení. Áno, máš pravdu, varím rada a s láskou :-) Niekedy za pochodu mením plán a na konci som prekvapená, ako som to pomenila :-)) Ďakujem.
havino
ale moja a no aké zaujímavé zas, ohromné môžu byť, zemiaky popučené aj dnes ich robila s pochúťkovou smotanou podľa @eviany , plus dve veľké cibule opražené do zlata, výborné sú, takže s tvarohom musia byť obdobné, plus obal na nich podľa chuti, ja si aj tu cibuľu viem v tých zemiakoch predstaviť, no určite vyskúšam, mám rada novinky, ale pre nás jedlé novinky v kuchyni, nie na všetko tí moji mi prídu na chuť, pekný recept, fašírku aj ja už len v rúre
anina6
tvoje fašírky aj s prílohou nemajú chybu. ja tiež pečiem fašírku v rúre, ale vcelku vo forme. vyskúšam aj podľa teba, veľmi dobre to vyzerá, a verím, že ste si pochutili.
kukulienka71
@brambora , @katka78 , baby, ste milé, že ste dali pozitívny koment :-) @havino , ty mi čítaš myšlienky! veru som na to myslela, že s opraženou cibuľkou budú nabudúce... tvojim daj najprv len málo tvarohu do zemiakov,aby prišli na chuť, ak teda prídu...:-)ďakujem, Tánička @anina6 , som veľmi rada, že máš takú mienku. Ušetrila som olej na vyprážanie a pritom chuť fašírok bola porovnateľná. Vcelku tiež zvyknem v rúre, dávno tak nebola, zase inokedy... Našim fakt chutilo, dúfam, bude aj vám...Ďakujem.
cesminaz
Jeej @kukulienka ...toto sa mi veeelmi paci ;-) super,ze su v rure pecene.Vyzeraju fakt superchutne a aj perfektna priloha k tomu ;-D Ukladam a urcite nabuduce vyskusam :-) dakujem.
safran
chválim pečenie fašírok v rúre, ale mňa zaujímajú tie druhé guľky viac :-), hlavne tie s mrkvou... ešte som nekombinovala quinou so zemiakmi v jednom jedle, skúsim bez tvarohu s tou mrkvou a uvidím... obaľovanie v mrkve úplne super, aj keď sa čudujem, že to tak drží
izabella929
skvelé fašírky...) robievam ich, ale bez cesnaku, ale nahrádzam ho bylinkami...pekný a chutný receptík.-)
alex37
tieto fašírky musia byť teda naozaj dobré, ale tie guličky zo zemiakov a tvarohu, vyválané, farebné...to je novinka, naozaj na 1* :-) ukladám do KK.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia