Medovníky
Medovníky

Úžasné a mäkké medovníky

frommykitchendotcom - bez fotkyfrommykitchendotcom, 10. decembra 2021
10 minút
na 170 °C

Suroviny

500 g
250 g
2 ČL
1 PL
1 PL
150 g
3 PL
3 ks
Na potretie:
1 ks




Postup

  1. 1

    Múku, cukor, kakao, sódu bikarbónu a perníkové korenie dáme do misky a premiešame. Pridáme Palmarin nakrájaný na kocky. Z týchto surovín v miske spracujeme cesto na podobu mrveničky a potom pridáme med a vajcia.

  2. 2

    Rukou spracujeme cesto na bochník. Bude sa dosť lepiť, keďže je v ňom med. Cesto zľahka posypeme hladkou múkou, prikryjeme fóliou a necháme odstáť v chladničke 24 hodín.

  3. 3

    Odležané cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 4-5 mm a vykrajujeme formičkami medovníky. Aby sa formičky na cesto nelepili, môžete ich najprv dať do múky, otriasť a potom vykrajovať. Medovníky ukladáme na plech vystlaný papierom a pečieme v predhriatej rúre na 170 °C asi 10-12 minút. Pozor, aby ste ich neprepiekli, lebo budú chrumkavé a nie mäkké. Po upečení ich ešte horúce jemne potrieme rozšľahaným vajíčkom. Budú krásne lesklé. Skladujem ich zatvorené v nádobe a vydržia mäkké do Vianoc.

  4. 4

    Viac chutných receptov na instagrame @frommykitchendotcom

Diskusia k receptu

hubata
@kuko95 (10.12.2021 18:57)

No, ak je foto pravé, tak vaša babka môže mať toľko rokov asi čo ja. Predpokladám síce že medzi socialistickým umelým tukom a terajším bude výrazný rozdiel v kvalite ale vtedy sa maslo do cesta takmer nepoužívalo - len do krémov na plnky a to z toho dôvodu že pravé maslo má veľmi nízky bod topenia a pri pečení cesto veľmi skoro priháralo. Cesto na medovníčky je dosť hrubé a boli by odspodu tmavé. Možno teraz babka dáva náhradu masla, čo sa volá napr. Masielko, ale v skutočnosti je tam viac umelého tuku ako masla. @blissoplants ja do vašich medovníčkov dám určite náhradu masla, napr. Palmarín, aby boli pekne upečené aj zo spodnej strany.
marienka44
Ja dávam výhradne maslo do medovníkov a nie toľko cukru, ako je v tomto recepte. Potieram po upečení žĺtkom s kvapkou vody a sú lesklé, práve sa mi dopiekli, Pripájam dnešné foto.


helena64
Vyzerajú pekne a určite aj mäkke, ja som ich piekla iba raz, už veľmi dávno, ale tieto vyskúšam. Bol to iný recept a veľmi sa mi nevydarili. Ďakujem




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia