Utopenci všeho druhu

oskarlo - fotkaoskarlo, 24. apríla 2010
Utopenci všeho druhu
Foto: oskarlo

....keby sa mi tak podarilo mať to stále v komore.....

120 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny





Postup

  1. 1

    Do ošúpaných a po dĺžke nakrojených špekačiek vložíme kúsok bobkového listu, feferónu a guľku čierneho korenia. Do Veľkého pohára striedavo ukladáme tieto špekáčiky na kolieska nakrájanú cibuľu , celé feferóny, môžme aj zelene olivy. Všetko zalejeme vychladnutým nálevom ako na uhorky s octom.Pohár uzavrieme a schováme niekam do špajze na zem .Necháme aspoň dva týždne odležať. Pre nedočkavých......poslednú vrstvu naložíme zo špekačiek nakrajaných na kolieska....... možeme ich jest už ked sa nemôžeme dočkať.

    Utopenci všeho druhu - obrázok 1
  2. 2

    Celé papriky, šampiňóny, malé ošúpané cibuľky opečieme zo všetkých strán v hlbokej panvici v oleji. Na plátok šunky vložíme hranolček eidamu, zatočíme závitok a zprudka tiež opečieme v rozpálenom oleji, ale ozaj rýchlo. Opäť ukladáme striedavo so strúčikmi cesnaku do Veľkého pohára a na koniec zalejeme nálevom ako na uhorky s octom. Pohár uzavrieme a schováme niekam do špajze na zem. Obyčajne sa otvára a konzumuje ešte v ten istý deň, ale vydržalo by to aj mesiac a viac. Konzumujeme to najradšej s chlebom natretým s maslom.Pozor---maslom---nie ich napodobeninami typu margarínových a pod.

    Utopenci všeho druhu - obrázok 2
  3. 3

    Všetky syry nakrájame na väčšie kusy, cibuľu na kolieska a spolu s olivami, feferónmi a guľôčkami čierneho korenia v pomere miešanom podla chuti ukladáme do Veľkého pohára a zalejeme olivovým olejom.Pohár uzavrieme a schováme niekam do špajze na zem. Necháme aspoň dva týždne odležať. Ak vydržíme....

    Utopenci všeho druhu - obrázok 3
  4. 4

    Schválne som nepísal množstvá, tie si zvolte podľa seba a veľkosti pohára. Utopenci.....myslím že netreba k nim viac čo povedať Paprikový pohár, najlepší je z chladničky...... Syry.....čo lepšie k pivu, k vínu..... a v malej úprave aj skvelý darček pre mužov, aspoň z mojej skúsenosti. DOBRÚ CHUŤ.

    Utopenci všeho druhu - obrázok 4

Diskusia k receptu

58vlasta
Teda, to je ,,pastva pre oči"... Sliny mi tečú, ako vnukovi, ktorému idú prvé zúbky...:-)))))).
Práve som dnes kúpila plesňový hermelín + viac druhov syra, že naložím... Aspoň mám inšpiráciu...
klaura
veľmi inšpiratívne ... :)
robievam klasiku (č.1), ale určite vyskúšam č.2 !!!
evusik
keď toto ukážem môjmu mužovi už aj beží kupovať špekáčky :-)
tiež doma robíme takú klasiku ako ty č.1
cukrarka
tiez robime klasiku ale aj syr v olivovom oleji s feferonami- dobre na večeru s dobrým pečivom - ....
sracz
Nádhera! Ich chuť mám na jazyku aj tu, za morom! Hej a naviac jedna spomienka spojená s utopencami na Košice. V roku 1980 to bol môj 1. pokus, lebo dovtedy som ich jedol už hotové na Morave i v Čechách. Nachystal som si "vzorne" všetky ingrediencie (ako to píše Oscarlo vo svojom recepte) a naložil do 5 l fľaše. Feferónky som mal "iba" v 0,3 l zaváračke. Našťastie! Na základnú vrstvu cibule som uložil tri špekáčiky (inak aj safaládky sú dobré, alebo diétna saláma i hrubé jemné párky) a na ich styčné plochy po jednej feferónke + 1 extra doprostred = na každom podlaží po 4 ks. Tak som striedal poschodia až po to najvyššie, čím som využil všetky zásoby špekáčikov i feferóniek. Nevydržal som odporúčaných 14 dní a po týždni poďho ochutnať. Pekelný oheň na jazyku i v bruchu = Anděl s ďáblem v těle! Pálčivosť sa deň po dni zvyšovala geometrickým radom. Nikto z rodiny, ani z priateľov, susedov a známych sa ku mne nepridal; po ochutnaní mi utopenca "povďačne" vrátili. Ale vydržal som a pojedol som. Všetko! Sám! Som totiž človek veľmi šporovlivý!
oskarlo
@sracz
je to presne tak, ak chcem aby mne viac ostalo množstvo feferonov linearne rastie.A že som šporovlivý aj ja, olivovy nalev pouzijem aj viac krat, ale nic to nepomoze, obsah všetkych poharov mizne rychlostou nelinearnou...
2010
oskarlo
Prave hladam pohare, zajtra vyrabame... spomienka na vojencinu
Dakujem odkladam
hera
@2010 Ty hladas pohare a ja v obchodoch spekacky...marna snaha...musim sa len preizerat...skoda
igorpalovic
Výborné, mám množstvo receptov, tieto tiež vyskúšam. Odporúčam venovať pozornosť kvalite špekáčikov, v ostatnej dobe sa mi najviac osvedčili výrobky z Čiech, sú tmavšie, vidno, že sú z mäsa (napr. Kostelecké), z našich výrobní je to často krát lotéria.
cinkla
Nadherne a profesionalne predstaveny recept. Pekna praca. Gratulujem.
kisko
pozrite si DADALOVa KUCHARKa.cz, tam je tychto receptov na utopencov a nakladaný syr mnoho.
zdezda
Utopencami sme v letných mesiacoch hostili veľa návštev pokiaľ žil môj tatino, on ich vedel super pripraviť a s pôžitkom konzumovať. Ďakujem, že som ich tu našla, bo leto sa blíži :-)))
frezia68
Robila som podľa Teba,boli výborné......:-))) s feferónkami.....
alena45
ja som utopencov nikdy nejedla, ani neviem ako to môže chutiť, ale keď už som narazila som na túto parádu, tak ju aspoň takto vystrčím do pozornosti ostatných.
verka1
to vyzerá priam božsky. A ešte aj tá estetika, super. Hneď to posielam kamoške, lebo odo mňa minule vymáhala. Dík.
oskarlo
Dakujem, som rad , ze to tu je znova na svetle, ked je cas paprík a piknikov...
matata1
Syry milujem v akomkoľvek stave a množstve! Fúúú... Taký piknik si viem živo predstaviť. Normálne sa vonku vyjasnilo, napriek tomu, že leje ako z kupy!
bambulka51
tak to by som musela aspon tri pohare urobit...ine by sa po veceroch nevyjedalo len tototo...ale díky moc.
helca103
robievam utopence práve v takomto jesennom období . Výborné sú aj s kyslou kapustou ,veľa cibule , ale tie zalievam horúcim nálevom. Syry som veru ešte neskúšala, asi je najvyžší čas skúsiť .
kucharismario
Vaše recepty na utopence má prinútili sa zaregistrovať aby som Vám mohol poďakovať. Fakt super inšpirácia. S tými darčekmi to je veľmi dobrí nápad. Ďakujem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia