Foto: kimlo
Recept je z webu apetitonline, citujem: „Dopřejte masu na červeném víně čas, který potřebuje. Odměnou vám bude nevšední gurmánský zážitek...“ ...a mali pravdu...
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
1,5 - 2 kg |
|
100 ml |
|
2 - 3 PL |
|
2 ks |
|
1-2 ks |
|
100 g |
|
2 ks |
|
4 strúčiky |
|
6 PL |
|
2 PL |
|
500 ml |
|
400 ml |
|
2 štipky |
|
1 ks |
|
2 ČL |
|
1 ČL |
|
Postup
-
1
Rúru predhrejeme na 180°C. Mrkvu, petržlen a zeler nahrubo nastrúhame a cibuľu nahrubo nakrájame. Srnčie stehno dôkladne odblaníme a nakrájame na kúsky o niečo väčšie ako veľkosť sústa.
-
2
Rozohrejeme väčší hrniec s ťažkým dnom, najlepšie liatinový, ja som použil môj ťažký liatinový wok, dáme doň polovicu oleja a masla a orestujeme mrkvu, petržlen, cibuľu a zeler. Po asi 4-5 minútach pridáme cesnak nakrájaný na plátky a miešame ďalšiu minútu.
-
3
Hladkú múku vsypeme do väčšej plastovej dózy pridáme 2 KL soli a 1KL mletého čierneho korenia a dobre premiešame, vložíme do nej mäso, uzatvoríme a pretrasieme aby sa kúsky mäsa zo všetkých strán obalili.
-
4
Zeleninu na panvici zhrnieme do jednej strany, na voľné miesto dáme zvyšok oleja a masla, zvýšime plameň na maximum a prudko opečieme mäso zo všetkých strán aby sa zatiahlo a všetka vôňa a šťava zostali vnútri.
-
5
Potom opečené mäso so zeleninou preložíme do pekáča.
-
6
Na panvicu pridáme ríbezľový džem, červené víno (dal som svätovavrinecké suché, výber z hrozna) a privedieme k varu, prilejeme vývar a pridáme tymián, bobkový list, premiešame a vlejeme do pekáča s mäsom a zeleninou.
-
7
Prikryté dáme do rúry a pečieme asi 2 hodiny. Potom dochutíme soľou, korením a zjemníme maslom.
-
8
Napriek tomu že ide o mäso zo stehna je naozaj mäkkučké a šťavnaté.
-
9
V pôvodnom recepte doporučili podávať s bagetou, ja som použil dusenú ryžu.
*****
aj foto vína prikladám:
a máš pravdu, ten wok je naozaj super! :-)
Ďakujem za pripomenutie tohoto receptu, som rád že chutilo... :-)
Som rád že Vám chutilo, vďaka za pripomenutie, dlho som túto dobrotu nerobil...
Ďakujem za pekné foto kamarát, ja som vtedy ešte pomalý hrniec nemal, ale keď to budem najbližšie robiť, tiež ho použijem.