Pomaly pečené srnčie stehno fotorecept

kimlo - fotkakimlo, 12. januára 2015
Pomaly pečené srnčie stehno (fotorecept)
Foto: kimlo

Recept je z webu apetitonline, citujem: „Dopřejte masu na červeném víně čas, který potřebuje. Odměnou vám bude nevšední gurmánský zážitek...“ ...a mali pravdu...

6-8
porcií
30 minút
príprava
120 minút
na 180 °C

Suroviny

1,5 - 2 kg
100 ml
2 - 3 PL
2 ks
1-2 ks
100 g
2 ks
4 strúčiky
6 PL
2 PL
500 ml
400 ml
2 štipky
1 ks
2 ČL
1 ČL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Rúru predhrejeme na 180°C. Mrkvu, petržlen a zeler nahrubo nastrúhame a cibuľu nahrubo nakrájame. Srnčie stehno dôkladne odblaníme a nakrájame na kúsky o niečo väčšie ako veľkosť sústa.

    Pomaly pečené srnčie stehno (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Rozohrejeme väčší hrniec s ťažkým dnom, najlepšie liatinový, ja som použil môj ťažký liatinový wok, dáme doň polovicu oleja a masla a orestujeme mrkvu, petržlen, cibuľu a zeler. Po asi 4-5 minútach pridáme cesnak nakrájaný na plátky a miešame ďalšiu minútu.

    Pomaly pečené srnčie stehno (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Hladkú múku vsypeme do väčšej plastovej dózy pridáme 2 KL soli a 1KL mletého čierneho korenia a dobre premiešame, vložíme do nej mäso, uzatvoríme a pretrasieme aby sa kúsky mäsa zo všetkých strán obalili.

    Pomaly pečené srnčie stehno (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zeleninu na panvici zhrnieme do jednej strany, na voľné miesto dáme zvyšok oleja a masla, zvýšime plameň na maximum a prudko opečieme mäso zo všetkých strán aby sa zatiahlo a všetka vôňa a šťava zostali vnútri.

    Pomaly pečené srnčie stehno (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Potom opečené mäso so zeleninou preložíme do pekáča.

    Pomaly pečené srnčie stehno (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na panvicu pridáme ríbezľový džem, červené víno (dal som svätovavrinecké suché, výber z hrozna) a privedieme k varu, prilejeme vývar a pridáme tymián, bobkový list, premiešame a vlejeme do pekáča s mäsom a zeleninou.

    Pomaly pečené srnčie stehno (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Prikryté dáme do rúry a pečieme asi 2 hodiny. Potom dochutíme soľou, korením a zjemníme maslom.

    Pomaly pečené srnčie stehno (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Napriek tomu že ide o mäso zo stehna je naozaj mäkkučké a šťavnaté.

    Pomaly pečené srnčie stehno (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    V pôvodnom recepte doporučili podávať s bagetou, ja som použil dusenú ryžu.

Diskusia k receptu

43 komentárov k receptu
Ako fajn, prišla som sem hľadať inšpiráciu, a hneď prvý recept takýto nádherný. Nevedela som, čo spravím, príde mi veľká návšteva a chcem sa pochváliť, aká som dobrá kuchárka. Ja dávam podľa starej mamy, čo bola horárka, miesto ríbezlí brusnice a pridám pár guličiek borievky. Ale nikdy som sa neodvážila nakrájať na kúsky, lebo tradícia velí spracovať mäso v celku. Výborný nápad, pekne spracovaný recept. Ja doporučujem žemľové knedle.
Veľmi pekný opis práce aj pre začiatočníka.Divinu mať nebudem,ale práve s tou ryžou by mi chutilo a chute si narobil.Takže idem si urobiť zeleninové rizoto a Tebe želám dobrú chuť :-) Máš ***** a ukladám do KK,čo ak niekedy.....?
skoda ze srnka, lebo srnky nejem, ale viem si to uplne zivo predstavit z hovadiny, sa ti zas po dlhej dobre nieco podarilo :-), nabuduce daj miesto ribezli brusnice, ale tusim si zabudol aj na tie ribezle, ci len ja ich nevidim? Inak henten wok je super na plyn, aj ja ho mam, ale na sklokeramike je o nicom a plyn tu nemame :-(
Ďakujem všetkým za povzbudivé komentáre... @afataga nezabudol, na obrázku vo woku už boli rozpustené, vlastnoručne robený džem z úrody na záhrade (ten pohárik napravo od dózy)




aj foto vína prikladám:




a máš pravdu, ten wok je naozaj super! :-)
Parádny recept. Srnčie som ešte nejedol, ale chodia mi na záhradu obžierať mladé stromčeky, tak niečo vymyslím, aby ich to ale moc nebolelo.
Krásne spracovaný recept.Chuťové poháriky,len tak štrngajú pri pohľade na chutne spracovaný recept.Ja sem tam od zaťka mávam srňacinu,takže už je recept uložený v KK.Pár receptov som už robila podľa teba a bola som veľmi spokojná.Takže 5*.
Srnacina a cervene vino je skvele duo a k tomu este bylinky. Nadhera. Uz je v KK. Divinu milujeme a v najblizsej dobe urobim. Zatial ma ziaden Tvoj recept nesklamal, za co dakujem.
No niečo neuveriteľne krásne...) chuť si nemusím predstavovať..keď som mala vinohrad a murovanú pec, piekli sme v nej všakovakú divinu a tá chuť bola báječná...tiež chlapi podlievali počas pečenia vínom a pieklo sa pokiaľ nebolo úplne mäkučké...úžasné mäsko si pripravil...)
používateľ nemá avatar
kd
Vyskúšal som a je to naozaj super recept, robím ho už 3x a určite sa budem k nemu vracať. Prajem veľa úspechov.
V nedeľu 1.sept.som si túto dobrotu pripravil.Všetko som urobil podľa receptu.Len musel som ešte upiecť plnené kura na žiadosť našich mladých.Keďže rúra bola doobeda obsadená,tak som sa rozhodol že srnčok sa bude musieť dokončiť v pomalom hrnci,aby som všetko doobeda stihol.Dal som P.Hr.na Hi na 5 hodín.Meso bolo mekučké ako pavučina,aj šťava zhustla.Takže obed bolo pl.kurviatko,a srnčok ostal ako maškrta na večeru.Mladým srnčok chutil tak, že mne sa neušlo nič,len okoštovať,tak som si druhú polovicu ktorá ostala doma dal až na druhý deň k obedu s čerstvým chlebíkom.Myslím,že na druhý deň bol srnčok ešte lepší.Bola to riadna maškrta.Na budúce keď ho budem robiť,urobím ho v rúre,a dám Ti vedieť,či bol nejaký rozdiel.Ešte skúsim poslať foto.
Jeminenky Jejda @Kimlo to ti je dobrota. Dnes sme to robili a veľmi nám to chutilo. Mám ti odkázať, že už sa môžeš aj ženiť, keď vieš takéto dobroty vytvoriť. Použil som džem domáci z červených ríbezli a víno Valpolicella classico červené suché rok 2017. Mali sme k tomu zemiakové šúľance.


@bembo (7.9.2019 15:36)
Ďakujem za pekné foto kamarát, ja som vtedy ešte pomalý hrniec nemal, ale keď to budem najbližšie robiť, tiež ho použijem.

Pridaj komentár k receptu: