Univerzálne cesto na pirohy, taštičky, knedličky, širšie rezance a rôzne cestoviny fotorecept

ancicka - fotkaancicka, 3. marca 2015
Univerzálne cesto na pirohy, taštičky, knedličky, širšie rezance a rôzne cestoviny (fotorecept)
Foto: ancicka

Suroviny

1 ks
štipka
1 PL
1,5 dl horúca
100 g
250 g




Postup

  1. 1

    Recept udávam z 1 vajca, to stačí na cestoviny, ale zaleží podľa toho pre koľko osôb potrebujete. Z 1 vajca je tak pre tri osoby. Ja som robila cesto na pirohy, vtedy treba viacej cesta tak z dvoch vajec. Do misky si rozbijem vajce a pridám trocha soli, vidličkou rozšľahám.

    Univerzálne cesto na pirohy, taštičky, knedličky, širšie rezance a rôzne cestoviny (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Za lejem horúcou vodou, nie vriacou a zašľahám s vajcami. Pridám olej,

    Univerzálne cesto na pirohy, taštičky, knedličky, širšie rezance a rôzne cestoviny (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    a preosiatú múku. Zamiešam vláčne cesto.

    Univerzálne cesto na pirohy, taštičky, knedličky, širšie rezance a rôzne cestoviny (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potom cesto vyložím na dosku a na jemne pomučenej doske cesto hnetiem. Hnetiem ho tak, že dlaňou zatláčam z vrchu do stredu. Jemne mučím dosku len do vtedy, kým sa mi cesto nelepí na dosku. Vtedy cesto hnetiem aspoň 4-5 minútky. Cesto musí byť pekné hladké, čím dlhšie sa cesto hnetie, tým je kvalitnejšie.

    Univerzálne cesto na pirohy, taštičky, knedličky, širšie rezance a rôzne cestoviny (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto krásne hladké vyhnetené nechám na jemne pomúčenej doske

    Univerzálne cesto na pirohy, taštičky, knedličky, širšie rezance a rôzne cestoviny (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    zakryté aspoň 15 min postáť. Uvoľní sa lepok a s cestom sa veľmi dobré pracuje-rozvaľkuje.

    Univerzálne cesto na pirohy, taštičky, knedličky, širšie rezance a rôzne cestoviny (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Potom cesto zasa na jemne pomúčenej doske rozvaľkám.

    Univerzálne cesto na pirohy, taštičky, knedličky, širšie rezance a rôzne cestoviny (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Rozvaľkám ho na potrebnú veľkosť a hrubku, podľa toho na čo cesto budem použivať. Pri takto spracovanom ceste, používam na vaľkanie veľmi malé množstvo múky, cesto sa nelepí. Ked je cesto kvalitne vypracované, potom pri vaľkaní netreba používať veľa múky.

    Univerzálne cesto na pirohy, taštičky, knedličky, širšie rezance a rôzne cestoviny (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pirohy s bryndzou,

    Univerzálne cesto na pirohy, taštičky, knedličky, širšie rezance a rôzne cestoviny (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    taštičky plnené mäsom,

    Univerzálne cesto na pirohy, taštičky, knedličky, širšie rezance a rôzne cestoviny (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    fliačky-lečky,

    Univerzálne cesto na pirohy, taštičky, knedličky, širšie rezance a rôzne cestoviny (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    širšie rezance. Rezance robím s tvarohom, vajcami, makom a deti majú radi aj s lekvárom.

    Univerzálne cesto na pirohy, taštičky, knedličky, širšie rezance a rôzne cestoviny (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

dosa
... sikulka si Ty, ani jedno Tvoje cesticko nema chybu...
ubka
Krásne cesto, perfektný popis a záver.!?.no čo iné ako maximálne hodnotenie . Hodnotný recept, hodný aj na víťazný:-)
babkamt
kamarátka, kvôli tvojmu cestu som si spravila nové okienko v kk:-) Najbližšie spravím cesto podľa teba, 5* Polievkovú lyžicu oleja zvyknem dávať do cesta, odkedy som si kúpila mašinku na vaľkanie cesta. V recepte tiež uvádzajú olej.
amelie
každá novinka, ktorá mi uľahčí život, mi urobí radosť:-))) aj tento tvoj recept, @ancicka :-))) zdá sa, že sa s cestom dobre pracuje. KK*****
jozka2
Verim,ze sa ti s tymto cestom robilo velmi dobre,je velmi tvarne.Ja robim podobne,len nechavam stat20-30 min,aby sa dobre uvolnil lepok.Na rezance olej nepridavam iba na kazde vajce 1 Pl vody a necham ho zabalene postat tych 20 min.5*
nalpa
ancicka, ako stale perfektne..proste ty si poklad :))
valeri
toto cesto robievala moja mama a ja ho robím tiež, ale len na cestoviny do polievky, je dobré. Na taštičky a pirohy robím zemiakové cesto.
katka78
@ancicka šikovný recept, verím, že sa mu potešia hlavne mladé gazdinky, ale aj ja som si ho pre istotu uložila :-)
denyany
Ďakujem za tento recept. Určite vyskúšam, lebo domáce cestoviny sú najlepšie!
motyka
Tak vypracované cesto som nevidela už dávno. Si precízna a šikovná. Tiež nepoužívam do takého cesta olej. Človek sa však stále učí. Najbližšie vyskúšam podľa teba. Chválim dokonalosť práce.
izabella929
@ancicka , jednoduché a krásne.-)často si robím aj ja toto cesto, lebo mám rada domáce rezance, pirohy a všetky druhy cestovín...
ancicka
Dakujem Vám za milé slová.
@jjozka ,ja píšem v bode 6,že aspoň 15 min,to znamemá že môže postáť aj viac,ved pri varení aj medži tým maš čo robiť.Do rezancového cesta,do polievky,napr.slepačej tiež nepridávam olej,ale do iných polievok sú dobré aj mäkšie širšie cestoviny.
katkat
krasne cesto, vyzera ako oblacik:) vsetko z neho musi byt vyborne
ares
Jednoduché a pekné. Ten olej je aj pre mňa novinka.
sara8
Darmo, jedna z naj kuchárok na Vareche.
sovka62
Nie že som nevidela, ani som o takomto spôsobe prípravy nepočula. Ale vyzerá tak dobre, že určite vyskúšam, len čom budem vládať miesiť.
medovnicek
veru ani ja tento spôsob nepoznám, ale určite vyskúšam, pretože tvoje recepty vždy zaručene fungujú:)
jarunka
Uz som si aj ulozila vyskusam pri prvej prilezitosti. Mam na plane pirohy. Zajtra robim listkove podla teba.
jozka2
Mas pravdu do sirsich rezancov ako s tvarohom ,makom,ci slad.kapustou robim tak ako uvadzas.Nedavala som horucu vodu, ale letnu.S tou horucou musi byt este lepsie lebo ta muku trochu spari.Noekedy na pirohy zamiesim na sladkom mlieku a s pridanim trosku masla namiesto oleja.
ivav
recept sa mi veľmi pozdáva, určite ho vyskúšam
dobryhrncekvar
@jozka2 ja robím ako ty, tiež s maslom a mliekom na rezance s tvarohom/makom/, na pirohy s čučoriedkami. Pirohy s bryndzou robím zo zemiakového cesta. Kto má televíziu cez Skylink, môže sledovať stanicu "Mňam"....anglická kuchárka Angela Hartnett tam varila talianske široké dlhé cestoviny, dávala na 100g múky 1 vajce, krásne natenko vyvaľkané, že cez cesto bolo vidieť, boli nádherne žltučké. /kuchárka ocenená Mišelin.hviezdou/
hannah22
skúseností nikdy nie je dost, dakujem ... teplá voda a olej ma navnadili, idem skúšat .. :)
ja pridávam do cesta kurkumu, štipku, je krásne žltučké a kurkuma je aj liečivá..
evanaaa
Aj pre mňa je toto rezancové cesto novinkou, preto si ho pre istotu - a tou si ty, @ancicka - ukladám. Len prosím, chcela by som vedieť, či toto cesto s pridaním oleja je aj na dlhšiu spotrebu, čiže sa dá usušiť a odložiť, alebo cestoviny z neho je treba hneď spraviť?
radost
@ancicka
včera som robila fliačky do grenadíru z tohoto cesta..ľahšie sa rozgúľa..je také akoby plastické..som spokojná..
ja niečo podobné robievam i na ovocné knedle:múka+horúca voda+tuk..bez vajca..naučila ma suseda..knedličky ovocné sú výborné..tiež sa s cestom dobre robí..najlepšie sú jablkové..
ancicka
@rados ť,si milá,že si vyskušala a dala vedieť,ja niekedy skúsim tie Tvoje jablkové knedličky.Pozdravujem.
mariamka
ked univerzalne, tak univerzalne :) @ancicka ja som to vysmazila na oleji ako placky,, uz nas nebavia prilohy ryza, zemiaky, cestoviny, je to take obohrane a toto tvoje cesticko ma nakoplo na nieco ako "soté v placke", z bravcoveho stehna, jogurtovy dip, a k tomu placky podla tvojho uzasneho receptu, je pravda, ze som nevazila, iba "lyzickovala" asi tak 1:2 hladka, polohruba a v pohodli to zmakla pekaren, malo to uspech, aj bola staznost, ze ich je malo :) takze varechaci s chutou do toho, dakujem/e :)

radost
@mariamka
tak toto by ma nemnapadlo..
a-nechýbalo žiadne kypridlo..??
si neskutočne tvorivá žienka..:-)
ancicka
@mariamka ,dík,že si to vyskúšala a takto,zase niečo nové.Mňa by to tiež nenápadlo,takto,@rados ť má pravdu,že si tvotivá,dakujem.
elysa
@ancicka aj ja som včera robila široké rezance podľa Tvojho receptu- varila som fazuľovicu s klobáskou a u nás "slížami" :), musím povedať, že s cestom sa úžasne pracovalo- robot zamiesil, strojček vygúlal a aj narezal... najbližšie robím perky z tohoto cesta...
pacik
Gratulujem, zaslúžená výhra, cesto je ozaj skvelé. Robila som z neho pirohy a veľmi nám chutili :-)
mariamka
nenapadlo by mi, ze niekedy cesto vyhra v slanych receptoch :) ale zasluzene, za tu univerzalnost, prepracovany postup, /malo by tu svietit na liste ako prototyp/ aj historicky dozadu za kopu krasnych receptov, blahozelam @ancicka
frona
ja som dnes robila už druhý krát. Nedala som vajce ani prvý raz len trošku viacej vody....cesto je vynikajúce aj bez vajíčka....mňam, manžel si nevedel vynachváliť. Dnes si rozkázali vnuci "nudle s mákem". Tak som zarobila a už odpočíva . No ideeeeemna to! 5*
ancicka
dakujem dievčatá za vyskušanie a teším sa,že ste spokojné.
77helenka
Dnes som skusila toto cesto. Mňam, mňam. Ľahko sa robí. Vygulalo sa na tenučko. Použila som ho na lasagna. Odteraz toto je môj recept na cestoviny a dávam ho aj mojim dcéram ;-)
lettice
Ďakujem za skvelý recept,to snáď ani nieje možné...varila som rôzne pirohy ale ani jedne som nemala také vydarené...iné už ani nebudem skúšať.Dnes úplne že TOP obed.Pirohy na sladko s marhuľami a pirohy zemiakové...Bingoooo :D
marlena
Dnes som robila pirohy s bryndzou a pouzila som tvoj recept na cesto. Boli vynikajuce, chutili vsetkym. Dakujem :-)
levanka
recept je vynikájúci, na pirohy i ázijské knedličky pracujem už len s týmto cestom :)
iveth1
Perfektný recept, skúsila som na pirohy, ktoré som doposiaľ robila len s múkou a vodou, bez vajca a oleja, ale toto cesto sa perfektne spracuje, dobre a vaľká a lepí.
kakaova
Dnes som urobila pirohy, podla vasho receptu. Perfektny recept, perfektny postup.
Vyborne sa s nim pracovalo. Pirohy sa dobre lepili, ale samotne cesto sa nelepilo a hlavne neschlo pocas prace.
???