Pečie celé Slovensko:
Koláče hore nohami a francúzsky omyl

Jana Klimanová, dnes 06:00     7 minút čítania

Desiate kolo pekárskej šou preverí tvorivosť, techniku aj pevné nervy. Súťažiace čaká koláč, ktorý musí hovoriť sám za seba, tarte tatin bez receptu a nakoniec torta, ktorá vzdoruje gravitácii.



Do svojich obrátených koláčov zapečú súťažiace aj podobizne známych osobností.
Foto: STVR


Osobná výzva: Koláč naopak s podobizňou

Úlohou pätice pekárok bude v osobnej výzve upiecť upside-down cake - koláč naopak, ktorý po obrátení odhalí tvár známej osobnosti alebo filmovej postavy. Súťažiace teda do poslednej chvíle nebudú vedieť, či sa im podarí splniť zadanie z výzvy. Veľké odhalenie totiž prebehne až počas hodnotenia, kedy porotkyne identifikujú - správne či nesprávne - tvár na odhalenom obrázku. "Som zvedavá, či podobizeň okamžite rozoznám a či sa budem hrať na Sherlocka Holmesa,” teší sa na toto kolo Petra Tóthová. "Samozrejme, že cesto musí byť vláčne, chutné a zaujímavé, lebo tam nič iné nebude," dodáva.

Jožka Zaukolcová zdôrazňuje, že nároky na súťažiacich stále rastú. "Veď sme už v desiatom kole. Obrátený koláč s podobou známej osoby vyžaduje správny výber technologických postupov, hmoty a ostatných surovín. Naši súťažiaci nemôžu zabudnúť na výrazné kontrasty, teplotné zmeny, aby koláč po upečení vyzeral podľa ich predstáv."



Porotkyne pomáhajú amatérskym cukrárkam užitočnými radami z praxe.
Foto: STVR


Obrátené koláče sú obľúbené a množstvo receptov na ne nájdete aj na našej Vareche:


Technická výzva: Tarte tatin, francúzska klasika bez receptu

Technická výzva pekárky naozaj poriadne potrápi. Lahodný tarte tatin totiž budú musieť upiecť bez receptu, len na základe ochutnávky hotového výrobku. Jediné, čo nájdu vo svojich košíkoch, budú pekárske formy. Budú sa teda musieť spoľahnúť len na svoje skúsenosti, chuťové poháriky a spoločnými silami vyskladať recept na tento ikonický francúzsky jablkový koláč.



Vyskladajú súťažiace správny recept na tarte tatin?
Foto: STVR


Čo môže potrápiť súťažiace najviac? "Pri príprave tarte tatin je veľmi dôležitý karamel, ktorý je vidno aj na povrchu, ale aj samotné jabĺčka, ktoré musia byť orestované." A aký je správny postup? "Pripravia si svetlý karamel - nesmie byť ani hustý ani riedky, nalejú ho do formy vymastenej maslom, jabĺčka nakrájajú na tenké plátky, orestujú ich so zvyšným cukrom, maslom a semienkami z vanilkového struku, poukladajú do formy, jemne zatlačia a na to položia vyvaľkané cesto. Môže to byť akékoľvek krehké cesto - linecké aj sušienkové. Najvhodnejšie na tento dezert sú jabĺčka odrody Golden Delicious, s ktorými sa výborne pracuje," prezrádza Jožka.

To však nie je všetko. Počas pečenia koláča musia súťažiaci pripraviť anglický krém - mlieko, žĺtky, cukor a nastrúhaný vanilkový struk šľahaný nad parou.



Foto: Shutterstock

Tarte tatin: Osudová chyba s jablkami

Ako vznikol tarte tatin? Pôvod jedného z najznámejších francúzskych dezertov je fascinujúcim príkladom kuchárskeho omylu, ktorý sa zmenil na gastronomický hit. Príbeh jeho vzniku siaha do 19. storočia a spája sa so sestrami Tatinovými, ktoré viedli rodinný hotel v mestečku Lamotte-Beuvron, ležiacom asi 150 kilometrov južne od Paríža.

Stéphanie bola známa svojou láskou k pečeniu. Jedného dňa, pri príprave tradičného jablkového koláča, však došlo k osudovej chybe. Stéphanie nechala jablká príliš dlho na panvici s cukrom a maslom, a tie začali karamelizovať. Uvedomila si, že koláč je v polovici prípravy spálený, a aby zachránila situáciu, rozhodla sa jablká zakryť cestom a vložila panvicu do rúry.

Keď koláč vybrala z rúry, obrátila ho tak, aby boli jablká navrchu, čím vznikol úplne nový druh koláča – jablká boli zlatisto karamelizované, krehké cesto naspodku, a výsledný dezert bol taký delikátny, že si hostia pýtali recept. Koláč sa čoskoro dostal na menu ako „La Tarte des Demoiselles Tatin“ – koláč slečien Tatinových.


Máte doma jabĺčka? Upečte si tarte tatin alebo obrátený jablkový koláč podľa našich receptov:



Kreatívna výzva: Porazte gravitáciu

Anti-gravity torta, ktorá bude kreatívnou výzvou, už patrí podľa slov Jožky Zaukolcovej do vyššej cukrariny. "Je to výzva, v ktorej sa súťažiaci môžu vyhrať s chuťami, farbami, s konštrukciami. Pokiaľ si pripravia stojan a budú vedieť, čo majú kam uložiť, veľmi im to pomôže. Najčastejšie tieto torty bývajú spojené s niečím čo tečie alebo padá, videla som dokonca aj padajúce zmrzliny," hovorí Petra Tóthová.

Pripraviť tortu, ktorá má poraziť zákony gravitácie, je naozaj veľká výzva. Súťažiace preto nenechajú nič na náhodu a pre svoje pekárske diela si pripravia jedinečné stojany. Mnohé z nich pritom stavili na zručnosť svojich manželov. A výtvory domácich kutilov budú naozaj stáť za pozornosť.



ANKETA: Piekli ste už niekedy obrátený koláč?

84,6%



15,4%







Diskusia k článku










TOPlist