Uličské pirohy z trených surových zemiakov - vyprážané fotorecept

babidka - fotkababidka, 26. decembra 2010
Uličské pirohy z trených surových zemiakov - vyprážané (fotorecept)
Foto: babidka

Tieto pirohy sa tiež robievajú v celej Uličskej doline - mňa ich naučila robiť priateľkina mamička z Runiny . Nerobievali sa bežne lebo boli Zobraziť celý popisTieto pirohy sa tiež robievajú v celej Uličskej doline - mňa ich naučila robiť priateľkina mamička z Runiny . Nerobievali sa bežne lebo boli "drahšie" - vyprážali sa v bravčovej masti .Viete si predstavit koľko mala gazdina práce kým narobila pre svoje početné potomstvo tieto pirohy? Vraj keď mali byť na "Svaty večur" tak sa zemiaky začali čistiť a strúhať už na obed.....

2-5
porcie
1 hod minút
príprava
15-20 min. minút
tepelná úprava

Suroviny

1,5-2 kg
3-4  Pl
 podľa potreby
podľa chuti
2-3 ks
PLNKA:
300-400 g
2-3 ks
podľa chuti
podľa chuti
1 ks, /nemusí byť/
 alebo pažítka




Postup

  1. 1

    Zemiaky očistíme a nastrúhame .

    Uličské pirohy z trených surových zemiakov - vyprážané (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vytlačíme vodu zo zemiakov a necháme ju odstáť aby sa z nej škrob usadil .

    Uličské pirohy z trených surových zemiakov - vyprážané (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vodu zlejeme a usadený škrob pridáme naspäť ku postrúhaným zemiakom , pridáme vajíčka, múku , vajcia ,soľ a čierne korenie . Vymiešame cesto asi ako na halušky - ale nesmie byť príliš husté , pirohy by boli tvrdé . Naozaj tej múky nepridávame priveľa :-) Urobíme si plnku z tvarohu , žĺtkov /alebo celých vajec/ , osolíme , pridáme mleté čierne korenie . Niekto má rád v plnke na jemno pokrájanú cibuľku , niekto pridáva radšej zelenú vňať z cibuľky alebo petržlenovú či pažítkovú vňať .

    Uličské pirohy z trených surových zemiakov - vyprážané (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Tento bod vyžaduje trošku zručnosti ....alebo veľké ruky:-) Na panvicu si dáme bravčovú masť alebo olej a necháme ho rozohrievať . Na dlaň si dáme lyžicu cesta a roztlačíme si ho lyžicou na placku.

    Uličské pirohy z trených surových zemiakov - vyprážané (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na cesto si pridáme lyžicu plnky a ....stlačíme dlaň aby sa urobil piroh .Preto tie veľké ruky...:-)

    Uličské pirohy z trených surových zemiakov - vyprážané (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ja mám malé ruky a preto si pomáham inak - urobím si menšiu "placku" na ruku , pridám plnku a na vrch dám ešte trochu cesta a rozotriem ho lyžicou - piroh je hotový :-)

    Uličské pirohy z trených surových zemiakov - vyprážané (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Piroh vložíme do rozpálenej masti a vyprážame .Ihneď robíme ďalší - nedajú sa urobiť do "zásoby" aby sa nerozpadli :-)

    Uličské pirohy z trených surových zemiakov - vyprážané (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Dávame pritom dobrý pozor na pomocníkov aby sa váš obed neskončil pri takom kúsočku....:-)

    Uličské pirohy z trených surových zemiakov - vyprážané (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Keď sa vám podarí zachrániť väčšiu časť ešte pred obedom , tak pirohy podávame s kyslým mliekom alebo kyslou smotanou . Výborné su aj s hríbovou mačankou alebo koločenou fazuľou / fazuľový prívarok/ - takto sa jedávajú na Vianoce alebo Troch kráľov kedy mávame zvyčajne "druhý Svätý večer". Verte mi - kto ich raz ochutná , uz im nikdy neodolá:-)

Diskusia k receptu

jatanika
aj tieto sa mi páčia... musím sa švagra z Uliča popýtať na tie ich pirohy..
janger
Najprv som myslela, ze to je omyl, ze dvakrat ten isty recept, ale tieto su ine :-)! Aj tieto musia byt vyborne!
babidka
@janger , ono v postate je -takmer- to iste , pecene v rure su lahsie stravitelne no a tieto vyprazane su sytejsie a rychlejsie urobene . Ale predstav si - chutia uplne rozdielne :-)))
sovka62
Ty nám ale robíš chute! Myslím, že tie čo som jedla v Ružbachoch boli pripravené takto, ale asi predsa najprv skúsim tie pečené, predsa len to bude šetrnejšie pre naše žalúdky. Ale slinky sa mi zbiehajú na oboje, už aby bolo dojedené po sviatkoch a pustím sa do nich.
marca
Tieto pirohy sa robia aj u nás v Hostoviciach, pôvodne sa pečú v rúre ale ja ich mám radšej vyprážané na panvici v masti. Sú veľmi dobre a chutia aj mojím deťom. Ale aj pečené v rúre sú veľmi dobre. Ak sa ponáhľam tak dám na plech vyššiu vrstvu tuku a pečiem viacej kúskov naraz v rúre. Keď sú od spodku už upečené tak ich otočím a dopečiem aby boli chrumkavé.
babidka
@marca , dnes som ti chcela poslat link na tie pirohy pre pripad , zeby si si ich nevsimla:-)))) Ja ich volam ulicske preto , lebo ma ich naucila bratova manzelka Anka ktora je z Ulica asi pred 36/?/ rokmi a tu byvam "iba" 10 rokov :-) Ze je to fajnotka ? @janger , mne osobne viac chutia tie pecene v rure lebo tie vyprazane sa travia dost dlho:-)
lucylee
tak toto sa mi veľmi pozdáva, určite vyskúšam :)
lumilka1
ja som ich už tiež jedla,boli mňamkové a urobila si mi na nich chuť:))
marca
@babidka , priznam sa, že je to moje obľubené jedlo a neviem sa ich dojesť, chutia mi aj studené, aj keď teplé sú najlepšie. No a k tomu kyslé mlieko, je to mňamka. Kedˇsom bola dieťa, moja mama ich často robievala, ale piekla ich v rure. Bolo to jedlo zimných dni.
ludjur
Dosť často robím tieto pirohy, ale už keď sa do toho dám, tak robím aj varenú verziu. Do pečených nedávam múku, len vajce, ale do varených pridám trochu viac múky, aby sa nerozvarili. Do zemiakov ,,zabalím" tvaroh a vložím do vriacej vody, nechám chvíľu povariť a uvarené povyberám deravou lyžicou. Vyskúšajte s kyslou smotanou !!!
babidka
@ladjur , aj varene som robila a su tak isto vyborne . aj u nas sa jedia s kyslou smotanou a vraj za hranicou na Ukrajine sa este do smotany pridava pazitka lebo cesnak . Len tej muky treba trafit tak akurat aby neboli tvrde a robit s nimi opatrnejsie . Pridaj recept na Varechu , mnohi sa urcite potesia :-)
ludjur
ja pochádzam z Uliča tak preto sú mi veľmi známe ,,trompačani pirohy", (tak sa u nás volajú...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia