Tvarohové guľky
Tvarohové guľky

Ukrajinské tvarohové „syrníky“

Ján Timák
z hotela Karpatia*** v Humennom, 27. marca 2017
Ukrajinské tvarohové „syrníky“
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Tradičné jedlá Zemplína hovoria o šikovnosti tunajších prababičiek. Z lokálnych, ľahko dostupných surovín dokázali totiž za krátky čas navariť originálne dobroty, aké preveril čas. Zobraziť celý popisTradičné jedlá Zemplína hovoria o šikovnosti tunajších prababičiek. Z lokálnych, ľahko dostupných surovín dokázali totiž za krátky čas navariť originálne dobroty, aké preveril čas. Chutia aj dnešným gurmánom.

4
porcie
15 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
50 g
50 g
2 ks
80 g
70 g
200 ml
1 bal




Postup

  1. 1

    Tvaroh zmiešame s práškovým cukrom, maslom, vajcami, múkou, krupicou a zmes osolíme. Pripravené cesto rozdelíme na kúsky veľkosti orecha a roztlačíme do tvaru pagáčika.

  2. 2

    Vo vriacej vode syrníky krátko povaríme. Uvarené scedíme, posypeme škoricovým cukrom a polejeme smotanou. Môžeme podávať s ovocnou omáčkou.

Diskusia k receptu

dosa
... tak ja tieto u mna ruske syrniky / tvaroh, hrozienka, zltko, vanilcukor,kora z citrona a trochu muky - vysmazim na prepustenom masle a servirujem s kopcom kyslej smotany+posypem praskovym cuktrom.... dobrota prenaramna,
ale vyskusam aj tieto....so skoricovym cukrom.
bubaya
Aká je tá naša kuchyňa premiešaná - presne toto poznám z Rakúska, Topfenknödel, akurát sa robia guľky. My ich robíme s makom, alebo strúhaným perníkom, kopou masla a cukru. Vyskúšam aj túto variantu, znie to veľmi dobre.