Uhorky nakladané do súdka

rea1 - bez fotkyrea1, 9. júla 2012

Keďže tu máme sezónu uhoriek, ponúkam vám recept, ktorý sa v našej rodine dedí už niekoľko generácií. Je praktický a rýchly, uhorky sú chrumkavé Zobraziť celý popisKeďže tu máme sezónu uhoriek, ponúkam vám recept, ktorý sa v našej rodine dedí už niekoľko generácií. Je praktický a rýchly, uhorky sú chrumkavé a pozor! chutia ako obyčajné, do fliaš nakladané, nie ako kvasáky. Vraj vydržia dlho, ale u nás ani nie, lebo sa zjedia oveľa skôr ako tie, ktoré nakladám do fliaš.

Suroviny

 čerstvý
na nálev:
1 hrnček
2 hrnčeky
4 hrnčeky
1 ks alebo Zelko
1 ks, Dr.Oetker




Postup

  1. 1

    Pripravíme si nálev. Je jedno, aký veľký hrnček použijete, len musí byť dodržané presné množstvo surovín. Ja používam obyčajný 4 dl čajový hrnček. Uvedené množstvo surovín je "jedna dávka". Podľa veľkosti súdka si pripravíme potrebný počet dávok, ktoré necháme vychladnúť. Do vychladnutého nálevu primešame Pomôcku na konzervovanie Dr.Oetkera.

  2. 2

    Dôkladne umyté uhorky naložíme do súdka až po vrch. Pridáme kôpor, chren a feferonky podľa chuti a podľa toho, ako sme zvyknutí. Nakladanie do súdka má tú výhodu, že môžeme použiť aj vačšie uhorky, ktoré nedávame do fliaš kvôli nedostatku miesta. "Súdok" je vlastne obyčajný keramický súdok na kvasenie kapusty, ktorý má hore žliabok na nalievanie vody.

  3. 3

    Uhorky zalejeme vychladnutým nálevom, do žliabka nalejeme vodu, prikryjeme a odložíme na chladné miesto. Vodu do žliabka pravidelne dolievame. Asi po troch - štyroch dňoch, keď už všetky uhorky zmenia farbu, sú konzumovateľné. A čo je najlepšie, počas celej uhorkovej sezóny to, čo odjeme, lebo tomu sa jednoducho nedá vyhnúť, môžeme doplniť čerstvými uhorkami a chýbajúci nálev dovaríme a dolejeme.

  4. 4

    Ako sa tak pozerám na suroviny, akosi sa mi "rozbehli", tak pre istotu ešte raz: na jednu dávku nálevu použijeme 1 hrnček cukru 2 hrnčeky octu 4 hrnčeky vody 1 Deko/Zelko 1 Pomôcku na zaváranie Dr.Oetkera Dúfam, že tu to už ostane priradené správne. :-)

Diskusia k receptu

marianne69
...toto je fakt dobre,ja mam taky maly sudocek,kde robim calamadu bez zavarania,neviem ci ho nevymenim za uhorky,tie u nas idu...a miesta mi v kuchynkej linke aj ked je velka ubuda,kedze nemam riadnu spajzu...@rea1 ty si teda zabodovala,poviem drahemu,nech si vyberie calamadu alebo uhorky zo sudka,tusim co povie....
rea1
@mariannka , ked drahemu zradis, ze tie uhorky moze uplne vazne chodit vyzierat uz po 4 dnoch a navyse sa daju celu sezonu dokladat, nepochybujem, ze v momente bude po calamade. :-)) len treba udrziavat sudok a jeho obsah uzkostlivo cisty. raz sa mi stalo, ze na povrchu nalevu sa spravil taky biely povlak. asi niektore dítě rukou mlsnou a nemytou chmatalo po uhorkach. tak som si povedala: mam dve moznosti - vyhodit to vsetko hned a zaraz alebo skusit "ocistu". ked vyhodim, vyhodim. ked skusim ocistu, mam zasa dve moznosti: alebo vyhodim, alebo sa to podari zachranit. tak som mile uhorky precedila do vajdlinga, sudok vydrhla vrelou vodou, uvarila novy nalev, uhorky pekne po jednej dokladne vyumyvala v studenej vode, sem tam som nejaku vyhodila (skor pre moju psychicku pohodu ako preto, ze by uhorky boli makke), nalozila som ich znova do sudka, zaliala a s napatim cakala, co bude. nic nebolo. uhorky sa zozrali, lebo ostali krasne chrumkave, bez poskvrnky a vobec nikto na nich nic nespozoroval. marna slava, sudok je sudok. :-) daj mi potom vediet, co na ne drahy povedal. aj ty, samozrejme. :-)))
letisia
A konečne mám dôvod kúpiť si malý súdok (vo veľkom máme kapustu), ktorý som už chcela dávno. Uhorky máme veľmi radi.
sovka62
Takto nakladal uhorky do súdka môj kolega. Len nakladal do veľkého, naraz hádam aj tridsať kíl a keď boli vykvasené, vybrali ich zo súdka, poukladali do pohárov, nálev zo súdka prevarili, nechali vychladnúť, zaliali uhorky v pohároch, zavreli viečkom a skladovali a vyjedali celú zimu. Na jeseň do súdka dali kapustu, tá tam potom už zostala do jari, takže ho využili dva razy.
Uhorky boli výborné, chrumkavé, mali lepšiu chuť ako s octom, vždy sme sa tešili ak doniesol pohárik do práce.
neposed
tomuto receptu som sa velmi potesila. A inu zeleninku-trebars stiplavu velku papriku si neskusila? Aj tak velmi pekne dakujem, taketo cosi som zhanala.
rea1
@letisia , ja som mavala tiez vo velkom sudku kapustu (35 kg) a v mensom uhorky (20 kg). na zaver sezony som sudok slavnostne poslednykrat doplnila a uhorky v nom vydrzali chrumkave az do februara. ale zavarala som aj do flias, inac by sme boli uz v oktobri bez uhoriek.
@neposed , okrem uhoriek a kapusty som v sudku nerobila nic ine. ostatne vzdy iba do flias.
je to naozaj stary recept ale kedze je sikovny a vysledny produkt je chutny, s nadsenim ho uz roky sirim medzi vsetkymi svojimi znamymi.
medovnicek
ja už mám tiež uhorky naložené v súdku, akurát dávam len čisté Deko, nedávam ani ocot a ani cukor a tri týždne sa súdok nemá otvárať, odložím si aj tvoj recept a vyskúšam aj podľa neho
rea1
@medovnicek , ja by som to tie tri tyzdne nevydrzala. zvedavost by mi bok vyvalila. :-))
olinka12
Real1 varešky musím vám napísať,že ja som tieto uhorky spravila hneď ako sa tu objavili a musím povedať, že je fantázia v pohybe :-))). Aj keď nie je obed kde sa hodia uhorky každý deň zbehnem do súdka a chutnám. Milujem kvašáky ale toto. Do budúcna veľmi rozmýšľam, že nebudem dávať uhorky do pohárov ešte uvidím ako dlho vydržia také chrumkavé.Môžem odporučiť oplatí sa vyskúšať.
rein
Ja tiež chválim,urobil som si päť kíl a skúšal som ich už na druhý deň.A výsledok?Už mám založených ďalších 10kg.
rea1
@olinka , @rein , dakujem za reakcie. oni tie uhorky vraj vydrzia naozaj dlho a stale su chrumkave, len ja mozem potvrdit iba to druhe. lebo u nas vydrzali maximalne do konca roka. inac sa vzdy bleskovo zozeru. som rada, ze ste s mojim recepisom spokojni. @olinka , odporucam robit pre istotu aj par poharov, ved mozes skusit bez zavarania, aj taky recept som na varechu pridala. aj tie su dobre.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia