Nakladaná zelenina - bez sterilizácie (fotorecept)

Nakladaná zelenina - bez sterilizácie (fotorecept)
matavarechaMatavarecha, recept pridal: 14. augusta 2011 20:52Ďalšie jeho recepty

Je to kyslá zeleninka. Keď odjeme môžeme pridať zeleninu znovu. Táto zeleninka vydrží do jari.

Suroviny


Postup prípravy receptu

1

Takto pripravený nálev necháme stáť 24 hodín. 4-5 krát premiešame (nevaríme). Naložíme akúkoľvek zeleninu okrem červenej kapusty, paradajok, cvikle. Ja som robila nálev z polovičnej dávky.

2

BORKÉN
Nakladaná zelenina - bez sterilizácie (fotorecept) - obrázok 2

3

pridáme akúkoľvek zeleninu, ja som dala karfiol ( je veľmi dobrý), brokolicu, mrkvu, cibuľku, fazuľkové struky, cuketu, uhorku, baranie rohy, proste čokoľvek čo záhradka dá okrem červenej zeleniny.
Nakladaná zelenina - bez sterilizácie (fotorecept) - obrázok 3

4

zalejeme nálevom
Nakladaná zelenina - bez sterilizácie (fotorecept) - obrázok 4

5

takto to vypadá po 3 mesiacoch ( dosť odjedené)
Nakladaná zelenina - bez sterilizácie (fotorecept) - obrázok 5



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovali 3 ľudia (3,7 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • hubarka35, 14. augusta 2011 o 21:51
    to vypadá byt moc dobré....ako to skladujete?prikrité vekom niekde v špajzi, tú ja nemám...a neviem kde by som to vedierko mala...


  • hubata, 14. augusta 2011 o 21:54
    Paráda že sa dá stále dokladať. Mohli by tam ísť zrejme aj huby ak nazbieram málo, tak ich môže povarené pridať do zeleniny. Bokrén, Bokrén ..... musím si to zapísať. Recept si ukladám ako inšpiráciu na zaváranie s novým výrobkom Bokrén.


  • matavarecha, 14. augusta 2011 o 21:58
    @hubarka35 áno mam to zatvorené a ja mám špajzu ale nemám tam moc zimu. Tak možno v pivnici?


  • ketty3811, 14. augusta 2011 o 22:06
    aj mne sa to páči.Odjeme a doložíme a stále máme plné vedierko.:-))


  • dorisa, 14. augusta 2011 o 22:08
    Výborný sposob nakladania.


  • bobarka, 14. augusta 2011 o 23:12
    Aký význam má v recepte BORKEN ? Neovplyvní chuť?


  • tonicka53, 15. augusta 2011 o 00:01
    @hubata , BORKÉN, nie Bokrén :-)


  • sladkacokolada, 15. augusta 2011 o 00:39
    ukladám, vyskúšam


  • mvrekova, 15. augusta 2011 o 07:03
    všetká zelenina je ukladaná v surovom stave? A skladovanie v plastovom vedierku je vhodné? Môže sa to skladovať aj v 4l sklách a môže sa to priebežne otvárať?
    ďakujem


  • danculka, 15. augusta 2011 o 08:25
    Dokonca keď s nej odoberieš,môžeš doložiť,akú chceš a kedy chceš,bobarka nesmie sa to prehnať s borkénom,treba dať len toľko,koľko sa píše,lebo by chuť ovplyvnil...zabraňuje kvaseniu,vymývajú sa stým aj sudy na víno....


  • tatranka, 15. augusta 2011 o 10:06
    Mala by som skúsiť aj také niečo.Tiež nemám špecialne špajzu,takže vždy je problém s uskladnením.Pokiaľ mám veci sterilizované,tak nemám o zaváraniny obavu.No takto neviem...neviem...


  • zdezda, 15. augusta 2011 o 11:47
    nádhera :-) veľmi sa mi páči, že nie je treba sterilizovať, no myslím si, že kameninový súdok bude vhodnejší na dlhšie uskladnenie, robila som podobne uhorky, ale som ich zaliala iba studeným nálevom z Deka a vydržali až do novej úrody, vyskúšam aj takto, miešanú zeleninku


  • aroooo, 15. augusta 2011 o 11:50
    tak za tento recept ďakujem,už dávnejšie mi o tom hovorila kamoška, dala mi aj ten prášok -borkén, že je to vynikajúce, keď má niečo navyše, tak to tam hodí a vydrží im to aj rok, ak nezjedia, no ja som nemala recept na nálev-ona tuším hovorila o obyčajnom ako na uhorky.Ja som Borkén dostala aj u nás v Jednote, takže ukladám, škoda, bude už asi len na budúci rok, teraz na záhradke mám už len kvety,mrkvu a nepodarenú zimnú kapustu, ktorá bude možno až na Vianoce


  • bejaja, 15. augusta 2011 o 13:19
    takto sme s dcérou zavárali zeleninku predvlani, BORKÉN sme mali z Maďarska, ale dali sme to do veľkých (5l) pohárov,zeleninka bola chutná, ale podľa mojich osobných skúseností a môj osobný názor - klasika je klasika - vrátila som sa k môjmu pôvodnému zaváraniu -robím mix zo zeleniny( uhorky, paprika, baranie rohy, karfiol, brokolica, cesnak, mrkva, malé kukuričky, cibuľky, nálev ako na zavárané uhorky a sterilizujem ako uhorky.


  • kucharka100, 15. augusta 2011 o 17:11
    Tak tento recept je tiež OK. Skúsim. Nič sa na tom nedá pokaziť...iba musím kúpiť tú síru.


  • evanaaa, 16. augusta 2011 o 16:47
    Ušlo mi to bez komentára....


  • evanaaa, 16. augusta 2011 o 16:54
    Aha, musím ho napísať znovu. Ja sa chystám robiť takúto čalamádku, ale by som chcela zasterilizovať, nemám moc rada chrumkavé-surové, už aj kvôli mojim (zlým) zubom, raz som robila uhorky bez steril. a boli tvrdé, ani mužovi nechutili. Ale len pár pohárov, pre mňa. Chcem sa spýtať, je jedno, z akej kapusty ju spravím ( letná, zimná), a ako asi dlho ju povariť , 10-15 minút? Za radu ďakujem.


  • aroooo, 9. júla 2012 o 18:16
    Spravila som to vlani, chutilo to znamenite, bolo to chrumkavé, najlepší bol karfiol a uhorky, tento rok chcem spraviť zas 2 ks 5-litrové poháre,teraz dojedám posledné kúsky.


  • neposed, 10. júla 2012 o 06:54
    senzacny recept, na toto som cakala. Konecne je tu! Dakujem, neviem, ci vyskusam v malom 10l sudku, ci v poharoch, ale nakoniec by to podla receptu malo byt druhorade. Este raz vdaka.


  • neposed, 10. júla 2012 o 07:03
    este otazocka, tie cajove lyzicky su zarovnane, /take predpokladam/, alebo mierne kopcovite? Gramaz-ccelkovu vahu nahodou na ne nemas? Lebo nie je lyzicka ako lyzicka. No mam odmerky lyziciek, to bude asi najpresnejsie. Dakujem.


  • bonka, 14. augusta 2012 o 10:41
    idem to robit znova,velmi nam to chutilo a dlho nam to nevydrzalo,hned sa to zjedlo. bolo to pekne a velmi chutne. teraz dojedame kvasaky a uz sa tesime na zeleninovy mix... odporcam vsetkym


  • marcelmi, 24. septembra 2012 o 17:00
    Po kolkych dni sa to moze konzumovat od nalozenia


  • modrykamen, 1. augusta 2013 o 07:24
    Kto neodskúša neuverí. Doporučujem začať malým vedierkom. Ja som to najskôr ochutnal a až potom robil. Je to niečo iné ako čalamáda,skôr ako zeleninový šalát k obedu. Tiež som za klasiku, ale na takúto zeleninu nedám dopustiť kvôli chuti a chrumkavosti. Teraz to dávam do kameninového súdka V nádeji, že vydrží celú zimu, ale kdeže, okolo Vianoc už dostávam otázky, že kde je nakladaná zelenina aj od tých, ktorí klasickú čalamádu nejedia.


  • marianna76, 1. augusta 2013 o 08:40
    Hm.... možno aj ja vyskúšam, vyzerá to krásne.... Dík


  • elef, 27. októbra 2013 o 10:29
    nechcem to s tym borkenom,takych su plne obchody,radsej v tom sudku s prevarenou slanou vodou zaliat



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Paradajkový paprikáš
Rajčina mala a má v našej rodinnej kuchyni dosť rozporné miesto. Túto plodinu peruánskych Indiánov pestujeme od čias, čo si pamätám.

Tvrďáci vyšli z módy, ženy preferujú citlivých mužov
- Inzercia -
Tradičný obdiv k drsňákom sa pomaly vytráca, svaly a sila prestávajú byť v kurze.

Varecha 29/2014: Prázdniny u babičky
Časopis Varecha v piatok 1. augusta 2014 v denníku Pravda.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 29/2014: Prázdniny u babičky Prázdniny u babičky
Časopis Varecha v piatok 1. augusta 2014 v denníku Pravda.


TOPlist