Uhorky nakladané do súdka

Autor receptu: rea1

Keďže tu máme sezónu uhoriek, ponúkam vám recept, ktorý sa v našej rodine dedí už niekoľko generácií. Je praktický a rýchly, uhorky sú chrumkavé a pozor! chutia ako obyčajné, do fliaš nakladané, nie ako kvasáky. Vraj vydržia dlho, ale u nás ani nie, lebo sa zjedia oveľa skôr ako tie, ktoré nakladám do fliaš.

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si nálev. Je jedno, aký veľký hrnček použijete, len musí byť dodržané presné množstvo surovín. Ja používam obyčajný 4 dl čajový hrnček. Uvedené množstvo surovín je "jedna dávka". Podľa veľkosti súdka si pripravíme potrebný počet dávok, ktoré necháme vychladnúť. Do vychladnutého nálevu primešame Pomôcku na konzervovanie Dr.Oetkera.
  2. Dôkladne umyté uhorky naložíme do súdka až po vrch. Pridáme kôpor, chren a feferonky podľa chuti a podľa toho, ako sme zvyknutí. Nakladanie do súdka má tú výhodu, že môžeme použiť aj vačšie uhorky, ktoré nedávame do fliaš kvôli nedostatku miesta. "Súdok" je vlastne obyčajný keramický súdok na kvasenie kapusty, ktorý má hore žliabok na nalievanie vody.
  3. Uhorky zalejeme vychladnutým nálevom, do žliabka nalejeme vodu, prikryjeme a odložíme na chladné miesto. Vodu do žliabka pravidelne dolievame. Asi po troch - štyroch dňoch, keď už všetky uhorky zmenia farbu, sú konzumovateľné. A čo je najlepšie, počas celej uhorkovej sezóny to, čo odjeme, lebo tomu sa jednoducho nedá vyhnúť, môžeme doplniť čerstvými uhorkami a chýbajúci nálev dovaríme a dolejeme.
  4. Ako sa tak pozerám na suroviny, akosi sa mi "rozbehli", tak pre istotu ešte raz: na jednu dávku nálevu použijeme 1 hrnček cukru 2 hrnčeky octu 4 hrnčeky vody 1 Deko/Zelko 1 Pomôcku na zaváranie Dr.Oetkera Dúfam, že tu to už ostane priradené správne. :-)