Tvarohový koláč
Tvarohový koláč

Tvarohový koláč v chlade kysnutý fotorecept

zuzanka1367 - fotkazuzanka1367, 22. januára 2018

Ak Vás už po sviatkoch zo slova koláč nestriasa, tak potom jeden po čase pridám. Taký dedinský, možno tu aj niekde je, ak áno, Zobraziť celý popisAk Vás už po sviatkoch zo slova koláč nestriasa, tak potom jeden po čase pridám. Taký dedinský, možno tu aj niekde je, ak áno, tak Vám ho len pripomeniem, možno niekoho poteší...

25 minút
príprava
35 minút
na 185 °C

Suroviny

Cesto:
500 g
20 g
4 ks
200 ml (vlažné)
1 PL
150 g
1/4 KL
2 PL
Plnka:
1 kg
4 ks
2 PL
200 g (kokosový, brezový, obyčajný)
100 g
20 ml
z 1 citróna
Na potretie cesta:
4-5 PL




Postup

  1. 1

    Hrozienka prepláchneme horúcou vodou a zalejeme rumom ako prvé, nech sa napijú. Môžeme pokračovať s plnkou. Vyšľaháme bielky do tuha a postupne pridávame cukor aj vanilkový. Tvaroh popučíme, alebo nastrúhame a po lyžiciach vmiešame sneh. Pridáme nastrúhanú citrónovú kôru a veselé hrozienka. Odložíme do chladničky.

    Tvarohový koláč v chlade kysnutý (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    A ideme sa venovať cestu. Taká klasika. Do vlažného mlieka dáme cukor a droždie, necháme napučať kvások. Do misky si dáme múku, žĺtky, nakrájané maslo, ja som použila studené, soľ a smotanu. Keď kvások nabobtná pridáme ho do misky a vymiesime cesto, šlo to pekne aj mixerom s hákmi, alebo v pekárničke. Cesto NENECHÁME kysnúť, ale hneď s ním pracujeme. Rozdelíme na polovice, vystrihneme si papier na pečenie o trochu väčší ako plech a na ňom vyvaľkáme cesto.

    Tvarohový koláč v chlade kysnutý (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na cesto natrieme slivkový lekvár, na lekvár tvarohovú plnku a znovu si odstrihneme papier na pečenie a rozvaľkáme druhý plát cesta. Na papieri prenesieme a preklopíme na plnku. Pospájame po bokoch a uložíme do chladničky na dve hodiny. Zabalíme do nejakej fólie, aby cesto neobschlo. Máme 2 hodiny času pre seba, ja som zatiaľ vyniesla z bytu ducha Vianoc :)

    Tvarohový koláč v chlade kysnutý (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Rúru predhrejeme na 200 stupňov. Nakysnutý koláč vyberieme z chladničky, popicháme a vložíme do rúry, teplotu stiahneme na 185 stupňov a pečieme, pokiaľ povrch nezozlatne. Pri mojej rúre to trvalo 35 minút, vy svoju poznáte, tak čas prispôsobíte vôni a farbe koláča. Plech mal rozmery 28x35 cm. A to je všetko. Môžete po vrchu pocukrovať, koláč nie je presladený, ak máte radi sladší, pridajte cukor do tvarohu, nám stačilo. Po vychladnutí sa dobre krája, je šťavnatý aj na ďalší deň a je ho naozaj dosť aj pre rozvetvené príbuzenstvo :) Ak niekoho osloví budem rada ak napíše či mu chutil, alebo aj nie...

    Tvarohový koláč v chlade kysnutý (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

cesminaz
No uz bolo na čase milá @Zuzanka ,aby si aj ty zasa pridala receptík! :-) Takyto kolác nepoznam,mna veru velmi zaujal tym kysnutim v chladničke :-) Urcite je vyborný!
tatranka
Zuzanka,krásny ,chutný koláčik. Už je v KK.Si naozaj šikovná.Koláč musí byť naozaj výdatný.Dva krát som pozerala či naozaj kilo tvarohu.Bude poriadne šťavnatý. Príma!
afataga
Moja babka robievala podobny, ale vrchne cesto bolo piskotove, ako decko som nemala mieru s tym kolacom, ona cukrom nesetrila, dnes by mi asi taky presladeny nechutil, tvoj vyzera taky akuratny.
zuzanka1367
@haji ,@mitzy , @siisa ,@tatranka veru dievčatá riadna dávka tvarohu tam je, cesto je len taká podložka :) @cezminka som riaden darebák, však? , @afataga ,no niekedy naša starka keď koláč pocukrovala vyzeralo to ako keď zasnežujú a nevadilo nám to, teraz už nie, @kukulienka71 som rada ak by chutil u nás tvarohové, makové a orechové momentálne idú...Všetkým Vám ďakujem za pristavenie aj pekné slová.
aja71
Tedy holky vy mi fakt děláte chutě, další recept co jsem si uložila do kuchařky. A moje dieta je v háji ach jo. Tvarohové koláče kluci milují , ale pouze bez rozinek. A ten tvůj vypadá opravdu úžasně.
motyka
Podľa zloženia surovín, pre "tvarohových maniakov", ako som ja - musí byť božský. Ukladám KK.
zuzanka1367
@aja71 , @motyka ,tvarohovým maniakom som naozaj ulahodila, však? A hrozienka aj ja dávam len na polovicu koláča, lebo moja drahá polovica bez nich tiež bude. Ďakujem dievčatá...
zuzanka1367
@martamm dúfam, že aj odskúšaš niekedy :) @tetuska to je dobrá správa, som rada, že chutil, aj u nás je obľúbený, tvarohové, orechové, makové, jablkové majú zelenú, ďakujem...