Tvarohový koláč

Tvarohový koláč v chlade kysnutý (fotorecept)

Autor receptu: zuzanka1367

Ak Vás už po sviatkoch zo slova koláč nestriasa, tak potom jeden po čase pridám. Taký dedinský, možno tu aj niekde je, ak áno, tak Vám ho len pripomeniem, možno niekoho poteší...

25 minút
príprava
35 minút
na 185 °C

Suroviny

Postup

  1. Hrozienka prepláchneme horúcou vodou a zalejeme rumom ako prvé, nech sa napijú. Môžeme pokračovať s plnkou. Vyšľaháme bielky do tuha a postupne pridávame cukor aj vanilkový. Tvaroh popučíme, alebo nastrúhame a po lyžiciach vmiešame sneh. Pridáme nastrúhanú citrónovú kôru a veselé hrozienka. Odložíme do chladničky.
  2. A ideme sa venovať cestu. Taká klasika. Do vlažného mlieka dáme cukor a droždie, necháme napučať kvások. Do misky si dáme múku, žĺtky, nakrájané maslo, ja som použila studené, soľ a smotanu. Keď kvások nabobtná pridáme ho do misky a vymiesime cesto, šlo to pekne aj mixerom s hákmi, alebo v pekárničke. Cesto NENECHÁME kysnúť, ale hneď s ním pracujeme. Rozdelíme na polovice, vystrihneme si papier na pečenie o trochu väčší ako plech a na ňom vyvaľkáme cesto.
  3. Na cesto natrieme slivkový lekvár, na lekvár tvarohovú plnku a znovu si odstrihneme papier na pečenie a rozvaľkáme druhý plát cesta. Na papieri prenesieme a preklopíme na plnku. Pospájame po bokoch a uložíme do chladničky na dve hodiny. Zabalíme do nejakej fólie, aby cesto neobschlo. Máme 2 hodiny času pre seba, ja som zatiaľ vyniesla z bytu ducha Vianoc :)
  4. Rúru predhrejeme na 200 stupňov. Nakysnutý koláč vyberieme z chladničky, popicháme a vložíme do rúry, teplotu stiahneme na 185 stupňov a pečieme, pokiaľ povrch nezozlatne. Pri mojej rúre to trvalo 35 minút, vy svoju poznáte, tak čas prispôsobíte vôni a farbe koláča. Plech mal rozmery 28x35 cm. A to je všetko. Môžete po vrchu pocukrovať, koláč nie je presladený, ak máte radi sladší, pridajte cukor do tvarohu, nám stačilo. Po vychladnutí sa dobre krája, je šťavnatý aj na ďalší deň a je ho naozaj dosť aj pre rozvetvené príbuzenstvo :) Ak niekoho osloví budem rada ak napíše či mu chutil, alebo aj nie...