Tvarohové koláče, makové, orechové rožky a slaničky fotorecept
Tieto koláče robím na Vianoce, na bielu sobotu a ešte hocikedy, keď máme na ne chuť. Sú veľmi vďačné na raňajky.
príprava
na 125-150 °C
Suroviny
| 900 g |
|
| 100 g |
|
| 200 ml |
|
| 250-300 ml |
|
| 250-300 ml |
|
| 3 PL, alebo obycajny krystalovy |
|
| štipka |
|
| Kvások: | |
| 4 PL |
|
| 1/2 KL |
|
| 1 1/2 kocky |
|
| Plnka: | |
| 2 ks |
|
| 1 ks |
|
| 1 PL, alebo obycajny krystalovy |
|
| -za hrsť |
|
| 1 ks |
|
| ( džem ) |
|
|
|
|
|
|
|
| Plnka : | |
| 100 g |
|
| 50 g, alebo obycajny krystalovy |
|
|
|
|
| plnka: | |
| 100 g |
|
| 50 g, alebo obycajny krystalovy |
|
| 1 ks, na potretie |
|
| 50 ml, na potretie |
|
Postup
-
1
Pripravíme si: ( Doplním dodatočne.)
- 2
Ako prvý urobíme kvások, do vlažného mlieka pridáme cukor, kvasnice a odložíme na teplé miesto vykysnúť. Do misky dáme soľ, preosejeme múku, pridáme olej, teplé mlieko s vodou a cukrom. Pridáme kvások a vypracujeme hladké cesto.
- 3
Keďže používame rýchlokysku, za 10 min. máme cesto nakysnuté a môžeme pokračovať.
- 4
Väščiu polovicu cesta vyklopíme na dosku, rozgúľame na 1 cm hrúbku a vykrajujeme koláčiky. Na plech dáme fóliu na pečenie, koláče preložíme na plech, 10-15 min. necháme kysnúť prikryté na plechu. Pripravíme si tvaroh s vajcom, cukrom a vanil. cukrom. Aby sme zabránili stečeniu tvarohu, pridáme za hrsť hrubej múky a premiešame. Potom do stredu každého koláča urobíme prstom jamku, do každej jamky vložíme marhuľový lekvár, kraje natrieme rozšľahaným vajcom. Teraz môžeme klásť tvaroh a na tvaroh štyri hrozienka. Dáme piecť.
- 5
Pečieme v predhriatej rúre , 5 min. pri 150°C, potom znížime na 125° C a do ružova dopečieme. Vyberieme z rúry, posypeme mletou škoricou a natrieme olejom. ( Odporúčam piecť obvyklým spôsobom, lebo každá rúra pečie inak. )
- 6
Prikryjeme papierom a utierkou, necháme vychladnúť.
- 7
Počas pečenia si pripravíme makovú a orechovú plnku. Mak a 50 g kryštál. cukru rozmiešame s trochou teplej vody, aby sa to spojilo (aby sa mak nerozpadával). Rozdelíme zvyšné cesto na tri časti. Jeden bochník si rozgúľame na veľkosť plytkého taniera, rozrežeme na 8 trojuholníkov. Na širšiu časť trojuholníka dáme trochu ríbezľového lekváru a makovú plnku. Stáčame od širšej časti. Takisto si pripravíme orechovú plnku, pod orechovú plnku nedávame lekvár. Preložíme na plech, chvíľu necháme kysnúť, natrieme vajcom a dáme piecť, pečieme ako tvarohové, do ružova. Upečené vyberieme, natrieme olejom, prikryjeme papierom a utierkou, necháme vychladnúť.
- 8
No a tretí bochník si rozdelíme na 6 - 8 častí, z ktorých urobíme šulky, pletieme malé vianočky,( postup pletenia vianočky som dávala v malom videu pri recepte mojej vianočky ), my ich voláme slaničky, na plechu ich natrieme vajcom a jemne osolíme alebo posypeme celým makom. Dáme piecť, po upečení postupujeme ako pri koláčoch. " Dobrú chuť! "
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2









Diskusia k receptu